Bagarbo – det första bageriet

Första gången jag träffade bagarna på Saltå Kvarn var när jag följde med mamma då hon hämtade papper i bageriet. Det fanns inget riktigt kontor ännu, utan hon skötte bokföringen hemma vid ett litet skrivbord i sovrummet. Bageriet var då beläget i källaren i ”Bagarbo” på Saltå. Kvarnen låg ett hundratal meter bort. Det här måste varit 1968. Bagarbo hörde till ett hem för förståndshandikappade pojkar, Saltå Arbetsskola som idag heter Saltå By. Man hade bakat bröd åt Saltå Arbetsskola i Bagarbo under ett antal år men efterfrågan växte och man startade Saltå Kvarn 1964. Då köpte man också den gamla bygdekvarnen intill.

Det var varmt som i helvetet i Bagarbo. Man hade vedeldad ugn och luften var het. Det gick knappt att andas och man blev genomsvettig efter bara någon minut. Spännande var det ändå med elden, värmen och alla bröd som doftade och de glada bagarna som i mitt minne nästan ser ut som sotare eller sådana som eldar ånglok. De var rätt mörkt i bageriet och de skrattade och skojade och deras tänder lyste vita i de svettiga ansiktena. Framförallt Sture, ugnaren, spelevinkade omkring och ville gärna visa hur man tog ut bröd eller eldade. Carl-Emil, han som startat bageriet, var av den lugnare typen och det var hans recept man bakade efter. Där fanns också Jean. Både Jean och Sture kom från Skåne och de båda pladdrade på och ibland fattade jag ingenting.

Vi hämtade papperen och så fick vi nybakad bröd med hem. Min pappa som kommer från Tyskland var överlycklig. Han hade aldrig gillat de svenska, söta limporna och nu kunde han äntligen få riktigt bröd. Han tyckte mest om Fullkorn medan jag var mest förtjust i Fruktbrödet. 1970 byggdes sedan det nuvarande bageriet, alldeles intill den gamla kvarnen och man flyttade ut ur Bagarbo. Bagarna flyttade med förstås och mamma fick ett eget kontor. Det var då jag kunde börja städa :-).
Fullkorn, Graham och Fruktbröd flyttade också med och de bröden bakar vi fortfarande efter Carl-Emils recept.

 

5 tankar på “Bagarbo – det första bageriet

  1. Helgi Örn

    Hej Lena, det här var en kul läsning. Kan du inte inte skriva om Barsja brödet också?

    /HÖ

    Svara
  2. lenaekman Inläggets författare

    Hej Helgi!

    Jag skriver gärna om Barsja och Barsjabrödet men det får vänta till en annan dag. Du får hålla lite utkik 😉

    Lena E.

    Svara
  3. lenaekman Inläggets författare

    Hej Helgi!

    Jag skriver gärna om Barsja och Barsjabrödet men det får vänta till en annan dag. Du får hålla lite utkik 😉

    Lena E.

    Svara
  4. Pingback: Barsjabrödet « Saltå Kvarn-bloggen

  5. Pingback: Garbovägen « Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s