Saltå Kvarn en del av sekten i Järna?

Idag skrev Dagens Media om att vi börjat blogga på Saltå Kvarn. Trevligt, förstås. Men kanske också lite ett uttryck för nyhetstorka. Hursomhelst. Jag blev intervjuad och som vanligt var jag ganska glappkäftad. Bland annat så sa ja visst något om att syftet med bloggen är också att vi kan bemöta de som har fastnat i att hela Ytterjärna har gått samman i en mystiskt sekt som vill ta över världen. Jag kallade dom lite slarvigt för ”rättshaverister”. Det var förstås olämpligt uttryckt. Och lika självklart högg ju journalisten på det. Men lite förvånad blir man när de som har kommenterat artikeln i Dagens Media just ger uttryck för sådana åsikter. De tycker på fullt allvar att vi ”antroposofer” är en sammansvetsat sekt som på något ondskefullt sätt vill ta över världen. Det är helt omöjligt att bemöta tror jag, eftersom denna föreställning verkar vara djupt känslomässigt förankrad hos de anonyma personerna. Men det hindrar inte att man blir lite ledsen när man läser det (lika ledsen som om någon skulle beskylla mig för att vara Djurgårdare – HEJA AIK). Allt vi vill på Saltå Kvarn är att tillhandahålla bra mat – av det naturen ger, och inget annat. Är det så farligt. 

Johan Ununger

32 tankar på “Saltå Kvarn en del av sekten i Järna?

 1. kontaktmannen

  Asså. Det finns ingen anledning till att ta varken DM:s eller Resumés kommentarer på speciellt stort allvar. Däremot finns det ett värde i antalet kommentarer. Ju fler som skriver, desto mer intressant är man. Vad de skriver är av mindre vikt.

  Bra att ni startat en blogg. Kommer att följa den med intresse.

  Svara
 2. ununger Inläggets författare

  Hej Ola
  Tack för kommentar.
  Jag har doktorerat på Ultuna en gång för länge sedan och nu efter sex år som VD på Saltå Kvarn i Järna så är i alla fall inte jag man att döma vilka som är mest pseudovetenskaplig. Men jag vet att de som du länkar till anser sig sitta på sanningen med stort S. Och sån´t gillar i alla fall inte jag.

  Johan Ununger

  Svara
 3. antiantro

  Det finns flera sidor av saken, och en av dem säger här: Antroposofiska Sällskapet är en sekt med rekrytering inom Waldorfskola och kommersiella företag som Saltå Kvarn.

  Därmed inte sagt att det är frågan om en ”ond sekt”. Inom sektforskning talar man om rörelser som kan vara destruktiva eller manipulativa. Antroposofiska Sällskapet är inte en destruktiv sekt, eftersom det ännu inte inom rörelsen propageras för massjälvmord eller motsvarande, men en manipulativ sekt. Sanningen med stort S tillämpas där den andra parten är beredd att prata utan ände för att befästa egna idéer, men aldrig att ändra sig och inse var egna fel och brister ligger; ungefär som vid en disputation alltså! Ununger kanske missade den poängen?

  Svara
 4. ununger Inläggets författare

  Jag är inte man att förstå riktigt vad du talar om. Men du är välkommen att besöka mig i Järna så kanske jag kan få chansen att förstå vad du menar. Av de människor jag träffat i Järna sedan jag började har ordet manipulativ aldrig dykt upp. Men du som verkar har svaren med stor S är välkommen att peka ut de manipulativa personerna för mig. Jag är tydligen naiv. /johan

  Svara
 5. antiantro

  Smart drag Ununger, där fick du mig; det är synd bara, att du inte har samma inställning till Steiners litterära verksamhet! Men disputationerna på hans tid, får nog tas för betydligt mer krävande än dagens, och din kritiska förmåga kan så ligga ett eller några steg efter, doktorer emellan så att säga… Här är min emailadress, eftersom jag nämligen visst är intresserad av att besöka dig i Järna: marcobenson@hotmail.com.

  Manipulativa personer förekommer först när man förstår vad ordet ”manipulativ” betyder, bland annat inom Antroposofiska Sällskapet, där jag säkerligen hade blivit en bra sådan själv. Jag kan emellertid inte göra anspråk på några svar med stort S, särskilt då mina, raka, frågor snarast ter sig på följande sätt:

  Är du antroposof?
  Förnekar du att Antroposofiska Sällskapet är en sekt?
  Är det ett mål hos kommersiella företag med anknytning till Antroposofiska Sällskapet att öka Sällskapets medlemsantal?

  PS. Jag har under alla mina år i Sverige konsumerat Saltåprodukter flitigt och uppmuntrat andra att göra det, och min favoritprodukt är än idag Russinbrödet. Jag gillar även andra saker, men, nu har jag bråttom och måste använda ren svenska, skiter fullständigt i eventuella filosofisk-religiösa bakgrundsfaktorer som Steiner, Hubbard osv. Antroposofer säger att de har en viss livsåskådning, varför kan ni inte ta avstånd från den, och gärna Antroposofiska Sällskapet också, och bara göra gott bröd? Jag gillar presenter på julafton, men jag tror inte på tomten. Borde jag tro på tomten, när jag inte ens tror på Guds Evige Son Jesus Kristus? Skulle andevetenskapen tillslut då också visa vem Jultomten är? 😉

  Svara
 6. ununger Inläggets författare

  Hej Marcobenson (om det är det du heter?)
  Du är välkommen till Järna och jag besvarar då mer än gärna dina frågor. En sak bara: Om det vore så att Antroposofiska Sällskapet ville öka sitt medlemsantal med Saltå kvarn som verktyg så måste man nog säga att de är väldigt tafatta i sitt försök. Tvivlar på att de fått en enda medlem tack vare oss. Men låt oss prata om detta när vi träffas. /johan

  Svara
 7. zooey

  Johan,
  jag är övertygad om att det är de förrädiska rostade och saltade mandlarna. De kan
  frälsa den mest inbitne antroposof-hatare 😉

  Ur mitt perspektiv ger jag antiantro/marco ovan helt rätt. Och jag tror faktiskt att
  Saltås framgångar, om än inte raggar medlemmar till sällskapet, så bidrar till att ge
  antroposoferna en oförtjänt positiv image i media och bland allmänhet. Bland folk
  som inte vet något om antroposofi egentligen. Det skrämmer mig, eftersom jag tror
  att det ökar risken, i förlängningen, för att människor okritiskt och i okunskap sätter
  sina barn i waldorfskolor. För att nämna ett exempel.

  Så jag tror nog att Saltå kvarn är en stor tillgång för den antroposofiska rörelsen,
  även om det inte direkt avspeglar sig i sällskapets medlemsantal.

  Mandlarna är suveräna, men det känns lite som att bli omkullflirtad av en ulv i
  fårakläder.

  -z

  ps. Pastasåsen tomat och kapris är prima som tomatsås på hemlagad pizza. Och
  ang. burkbönorna, som jag läste här att Coop slutat ta in (Coops sortiment är väl
  överlag ett riktigt bottennapp, om man ska vara ärlig, åtminstone i centrala sthlm),
  så, jo, det finns inte ens någon trovärdig konkurrens bland dessa–de andra
  märkena är närapå oätliga! Detsamma gäller sesamkakorna. Konkurrenten
  vars namn börjar på R är helt enkelt inte ens med i spelet…!

  Svara
 8. zooey

  Men då… i browsern såg det ut som att man var tvungen att radbryta, för texten försvann ut i marginalen och syntes inte. Så var det inte. Så ursäkta den grymt fula radbrytningen i kommentaren ovan!

  Svara
 9. ununger Inläggets författare

  hej Zooey
  Bra att du gillar våra grejor. Tycker nog att det verkar lite nojigt att du inte bara kan äta och njuta. Det enda vi lovar är att du får mindre allergier om du äter våra grejor och att du får mer näringsämnen. Viktigast är förstås att det är gott. Om det av någon outgrundlig anledning får dig att vilja placera dina barn i Waldorfskola – desto bättre. Då får du mer demokratiska och kritiskt tänkande barn än du annars skulle få. Se forskning om detta: http://www.antroposofi.info/fileadmin/filer/PDF/UtvaerderingBoDahlin.pdf.
  Bästa lördagshälsningar Johan

  Svara
 10. zooey

  Hej Johan,
  Dyra livsmedel brukar ju hålla högre kvalitet, och det är väl i det segmentet man får räkna in Saltå kvarn. Alltså kan jag köpa ditt påstående om att de näringsmässigt sett är bra. Däremot så tror jag inte de gör varken till eller från när det gäller allergier. Såtillvida man inte råkar vara allergisk mot något specifikt konserveringsmedel eller färgämne som mainstream-produkter ibland innehåller.
  Visst är det lite nojigt. Å andra sidan, jag är uppvuxen med en mor som köpte Saltå kvarn-produkter för jämnan, men som i likhet med många andra knasfantaster nojjade sig kopiöst över Nestlés produkter. Så någonstans tar man ju ändå in värderingarna som ligger till grund för ett företag vars produkter man köper. Vare sig det är Saltå kvarn eller något annat!
  Jag har själv gått i waldorfskola, därför tycker jag att det är tragiskt att människor luras in i den antroposofiska rörelsen–oavsett var och hur det sker. Dahlins antroposoffiniansierade forskningsrapport saknar all trovärdighet. (Jag har läst den, och även delrapporterna som ligger till grund för den där slutrapporten eller utvärderingen.) Att jag skulle råka sätta mina (icke-existerande) barn i waldorfskola vore nog, som sagt, outgrundligt med tanke på mina erfarenheter. Jag kan nog äta Saltå-mandlar utan risk 😉 Min poäng är väl att Saltå är en av den antroposofiska rörelsens bästa reklampelare. Det är lättare att flirta in sig hos allmänheten med hjälp av god mat, än med hjälp av Rudolf Steiner!
  -z

  ps. Det vore kanon med pappardelle/tagliatelle/fettucini-pasta bakad på ägg från utegångshöns! Dvs höns som har det bra. Finns ju inte ett enda märke ( i sverige) som kör äggbaserad pasta på schyssta ägg. 🙂

  Svara
  1. Josefin

   Min pojkvän har lidit av allergi mot de flesta rot- och kärnfrukter i hela sitt liv, en allergi som gick över då han började käka ekologiskt. Det verkar som att det han var allergisk mot inte var grönsakerna i sig, utan gifterna i bekämpningsmedlen. Inte så märkligt när man tänker efter.

   Svara
 11. ununger Inläggets författare

  Tråkigt att inte Waldorfpedagogiken funkade för dig.
  När det gäller allergier så är det faktiskt klarlagt i en stor Europeisk studie att barn som äter biodynamisk odlad mat får allergier i mindre omfattning än andra barn. Det är till och med så att det finns en statistisk signifikant skillnad mellan ekologisk och biodynamisk mat när det gäller böjveckseksem. Studien heter Parsifal har faktiskt sitt ursprung i Järna där en läkare kunde konstatera att barn som går i Waldorfskola får allergier i mycket mindre omfattning (50 %) än barn i andra skolor. Därefter övergick studien i en nationell studie under ledning av Karolinska och Sachska barnsjukhuset. Och skillnaden kvarstod. Och som sagt, även i den stora europeiska studien (8000 barn) kvarstår skillnaderna. Så visst kan vi lova att risken för allergier minskar om du äter biodynamiskt. /johan

  Svara
 12. zooey

  Hmm. Jackie Swartz studie, det där. I vart fall, mina 9 år i waldorf och all biodynamisk mat till trots, har jag haft eksem hela mitt liv och hösnuva vissa säsonger. Allergier har ju ofta både ärftliga och miljömässiga komponenter.
  Det vore ju förstås fint om allergier botades med intag av rostade, saltade mandlar… det är en kur jag glatt skulle kunna tänka mig att genomgå!
  -z

  Svara
 13. ununger Inläggets författare

  50 % inte 100 % mindre allergier – och det funkade ju inte för dig med Waldorf, så du tillhör väl fel halva. Och dessutom, är det inte de sista tre åren i Waldorf som binder ihop hela grejen.

  Svara
 14. zooey

  Onekligen fel halva. Eller kanske rätt halva, beroende på hur man ser det.

  Jag gick bara till och med 6e klass (+3 år i waldorflekskola), men jag tror ju att det hade behövts trollkonster för att binda ihop något av det… !

  Svara
 15. marja

  Hej!Jag tycker det är toppen med Saltå Kvarns nya profil,och den känns inte alls antroposofiskt profilerad.Vad gäller antroposofin tror jag på det en mycket förvirrad järna-hippie sa en gång:Att antroposofin inte kan vara densamma år efter år.Dens drivkraft,rot och initiativcentrum kommer att ändras.De skarpa visdomsorden kommer att bestå för evigt,men hur vi anammar dem i verkligheten finns det inget recept på.Och där kommer waldorfskolan in.En waldorfskola måste vara aktuell,alert och krävande,och den måste tala till oss på ett kreativt sätt.Barn kommer alltid att räva det!En lärare som såsar runt i något gammalt,kan aldrig framställa waldorfpedagogik.Barnen känner vad som är äkta!Om en person står i sin kärna av sig själv och är frisk och sund.Någon som säger att skolåren var en katastrof har INTE upplevt en riktig waldorflärare,allt annat är LÖGN.Fram för lite eld i waldorfrörelsen,bort med såsighet och världsfrånvändhet.Våra barn är skarpa och de ser och vet.GLÖM INTE DET!Jag tycker att Saltå Kvarn när de ändå vill framställa vin med ALKOHOL även kunde göra något riktigt smaskigt helgbröd som inte har jättehård skorpa eller jättemycket fullkorn.Och dessutom ett bröd som ligger i tiden,typ ett glutenfritt som är jättegott eller ett riktigt läckert kryddbröd för fredagsmiddagen med vinet.Andra saker ni kunde sälja är:Tårtbottnar,croissanter,småbaguetter,foccacia,äppelpaj och fler sorters juicer t ex med sugrör i pappersförpackning för småbarn.Vin är inte min stil,fast det är ju gott men jag dricker det inte och jag tycker inte det är helt ok…men,som en av mina elever sa idag:Smaken är som baken.Fram för en waldorfskola som ALLA är stolta över och NI alla där ute.Läs Steiner!Det kommer att ge er tillbaka på alla livets områden.Leve honom,i evighet!(ärligt från hjärtat,men ni gör ju som ni vill folks)

  Svara
 16. zooey

  Läsa Steiner är ett utmärkt råd, Marja. Och då menar jag: läs Steiner, inte tillrättalagd Steiner, utan Steiner själv. Helst tidiga upplagor. (Se upp med sentida svenska upplagor: i viss utsträckning har faktiskt Steiner blivit censurerad, därför att man inte vill kännas vid hans mer tråkiga sidor.)

  Att läsa Steiner är fundamentalt. Det gäller kritiker såväl som anhängare. Mitt intryck är väl att kritiker ofta är mer på hugget när det gäller att ta reda på vad Steiner tyckte och tänkte, än vad anhängare är 😉

  -z

  ps. Jag har upplevt många waldorflärare. Tyvärr har jag inte mycket positivt att säga.
  ps2. Alkohol är poängen med vin, eftersom alkoholen framhäver smaken på vinet. Vin utan alkohol är bara saftblask 😉

  Svara
 17. marja

  Jag har tyvärr inte heller mycket positivt att delge om sk waldorflärare.Jag ser dock ett slags ideal för ögonen inom mig om hur man borde vara,och då inte en speciell typ utan ett tillvägagångssätt och en livsinställning,en medmänsklighet som man inte kan vara nån waldorflärare utan att inneha.men det är kanske oväsentligt i sammanhanget,vad vet jag.Det är aldrig oväsentligt med idéal,dock.Det visste Steiner!
  Samtidigt tror jag benhårt på livet.Kör stenhårt med vin och allt möjligt som kreativiteten finner på menar jag!Allt leder nån vart,och kanske leder det framåt.Fundamentalism är inget livsbejakande.Många säger att waldorfskolan inte var bra och man undrar ju!Jag hade en underbar lågstadielärare(ej waldorf)som var precis så stilful,vältalig,musikalisk,skarp och flexibel som en bra lärare kan bli.Det gjorde mig stark för livet!Nåväl,kanske jag har sagt mitt här på bloggen.Jag hoppas folk med ovannämda begåvningar blir waldorflärare i framtiden och så småningom blir de enda waldorflärarna.Lite Obama-style,skulle inte skada va?Nej,goodbye hörrni LEV VÄL!!!

  Svara
 18. ununger Inläggets författare

  Hej Marja
  Tack för din kommentar. Visst har Saltå Kvarn samma rötter som Waldorfpedagogik etc. Men trots det ligger en diskussion om Waldorfpedagogikens för- och nackdelar utanför den här bloggens kompetensområde. Det finns garanterat mer kompetenta bloggar för dessa frågor. Men jag delar din inställeg till livet – tror jag – i alla fall när det gäller vinet.

  Svara
 19. zooey

  Alldeles bortsett från waldorf, så vidhåller jag att man faktiskt kan beskriva antroposofin som en sekt. Jag menar att man kan argumentera för att den delar flera av de karaktäristika som sektbegreppet innebär. Jag ser inte det som något jättekonstigt; det är lite som att sätta en sammanfattande beteckning på något, den är inte värderande i sig. Sedan kan man diskutera och ha värderande synpunkter på olika aspekter av en ideologi eller en rörelse, men det är en annan sak. All argumentation är inte nödvändigtvis känslomässig–ofta så är det ju så att vi som är kritiker faktiskt har bemötat oss om att läsa om antroposofi och Steiner. Detta har ju dock haft sin upprinnelse någonstans–i något möte med någon av antroposofins verksamheter.

  Apropå huvudinlägget, då. Jag ser ju lite den andra sidan av det. Jag har inte kikat på Dagens Media-artikeln (så nej, det är inte jag som lämnat anonyma kommentarer där!), men jag reagerar inte nämnvärt på det du nämner som ”glappkäftat” ovan–som antroposofikritiker får man nog höra bra mycket värre saker än att man är en ”rättshaverist”!

  Om hela antroposofrörelsen var lite mer som er på Saltå kvarn (blogen menar jag) vore det bra så mycket gemytligare 🙂

  -z

  Svara
 20. Pingback: en obeslutsam tjusning « zooey

 21. Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Dialog öppnar dörrar

 22. makkan

  men detdär att sänka ett horn piss i en åker?.. jamenar varför kan man inte bara odla utan massa ideologi. folk ska vara så jevla knepiga, var bara bonde.

  Vill du ha ideologi, gå i körka/synagog/moske på fredagar/lördagar/söndagar.. men i veckan kan man vän bara plöja och va glad…

  Spara på pisset kanske?

  Svara
 23. Tias

  Jag är inte insatt i ideologin eller gruppen Men jag gillar era produkter.

  Nyligen berättade jag för en kollega att jag för många år sedan arbetade i Riksdagen för Kristdemokraterna som tjänsteman, hennes första reaktion blev ”Så du är kristen?”. En sorglig reaktion, då det politiska partiet inte är konfermistiskt. Tror att ni på Saltå Kvarn drabbas av liknande reaktioner.

  Som sagt, vet inget om er filosofi etc. Men man kan ju hoppas att folk inte har så förutfattade meningar jämt. Nu ska jag ära frukost – med era produkter i filmjöken.

  Svara
 24. Nikolaos Pizanias

  Jag har erfarenhet genom volontärarbete från både ekologisk och biodynamisk odling i Italien, och jag kan säga så mycket som att biodynamiska gårdar och ”familjer” tillhör den mest ”miljövänliga” delen av skalan. Det finns ju grader av allt. Därför uppskattar jag biodynamiska produkter – för att de är miljövänligast. Efter vad jag sett alltså. Jag blev också utomordentligt väl bemött av dessa antroposofer, ibland till skillnad från vanligt ”ekologiskt” folk.

  Skillnaden ligger i tro. Steiner TRODDE. Han tolkade kristendomen. Antroposofer är troende människor, ungefär som andra troende. Detta får konsekvenser för det biodynamiska jordbruket, som herr Johan Ununger är kund till. Jag anser att det är positiva konsekvenser.

  Jag tror själv inte så mycket på DELAR av den biodynamiska odlingen. Speciellt inte om den med homeopatisk behandling av marker med kodyngepreparat, samt den planetära kalendern. Men av någon anledning håller demeterprodukter oftast eller alltid en hög kvalitet – och det räcker för mig. En värld där allt jordbruk bedrevs biodynamiskt skulle vara otroligt miljövänlig – och det räcker för mig, långt.

  Så Johan, låt dig inte nedslås av negativa kommentarer. Det går i slutändan inte att vetenskapligt bevisa att de biodynamiska metoderna funkar. De ingår i ett större system – trossystemet som heter Antroposofi. Folk skulle skratta om de såg appliceringen och tillredningen av preparaten. Det är uppenbart att de inte har någon effekt. Men slutresultatet är ändå gott!

  /NIKOLAOS PIZANIAS

  ,vars ambitiösa arbetsansökan ”aldrig kom fram” till dig i april 2007, trots att den var direkt adresserad till dig.

  Svara
 25. ununger Inläggets författare

  Hej Nikolaos
  Tack för din personliga kommentar. Vår subjektiva uppfattningen är också att biodynamiska produkter håller högst kvalitet. Det räcker för oss.
  Ledsen om jag missat din arbetsansökan, mitt enda försvar är att vi får ganska många sådana spontana ansökningar och vår ambition är att svara på samtliga.

  Svara
 26. Stefan

  Ville bara tacka för bra produkter. Vi handlar dessa via grossit till vår lilla förskola.
  Vi är f.o.m. den 1 april helt ekologiska – i alla fall till 95%.
  Jag saknar dock ännu fler produkter till bra priser!

  Svara
 27. Patrik

  Kommer fler butikskedjor att vara intresserad av att köpa in Saltå Kvarns
  ekologiska livsmedelsvaror,förutom Coop och ICA?
  Kommer Saltå i framtiden att även brygga ekologisk öl?
  för jag har läst om att det finns biodynamiska viner,samt även ekologiska juicer och saft,samt ekologisk läsk
  Kommer man inte också att satsa på ekologiska pizzor?

  Svara
 28. ununger Inläggets författare

  Hej Patrik,
  – Det finns i princip tre stora butikskedjor det är ICA (50%), COOP (20%) och AXFOOD (20%). De utgör således 90 % av marknaden och samtliga köper av Saltå Kvarn.
  – Vi kommer inte ta fram ett eget öl inom överskådlig framtid.
  – vi har fina juicer och viner
  – vi har ingen pizza på gång, men varför inte.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s