Quinoa – litet odlingsförsök

 

Det är många som undrar om man kan odla quinoa själv. På Saltå Kvarn har vi tre olika sorter. Vanlig vit Quinoa, Svart Quinoa och Röd Quinoa. Utanför kvarnen har vi sått olika sädesslag för att alla ska se hur de ser ut. Här är en bild på råg som vajar i vinden med bageriet i bakgrunden.

Jag sådde av den vanliga vita quinoan för några veckor sedan. Det har varit jättetorrt men det kom upp en massa ogräs i alla fall. Var lite osäker i början men trodde sedan att jag kunde urskilja quinoaplantorna. De är ju släkt med målla och är väldigt lik Svinmålla, ett av våra vanligaste ogräs. Nu har jag rensat lite och så här ser de ut, de små quinoaplantorna. Man ser att de är lite rödaktiga i mitten till skillnad från Svinmållan. Bilderna är tagna med mobilen så de är inte så jättebra.  

 

                 

            

Idag har de i alla fall fått lite vatten, så nu kanske de kommer igång ordentligt. Ska bli roligt att se hur stora de kommer att bli. I Sydamerika kan de ju bli flera meter höga.

Lena E

 

 

 

10 tankar på “Quinoa – litet odlingsförsök

 1. lenaekman Inläggets författare

  Ja , det hoppas jag också. Även om det inte blir någon skörd att tala om så är det kul att se hur plantorna blir.

  Lena E

  Svara
 2. ununger

  Det här kanske är bra gröda för någon av våra bönder. Men det skulle vara lite dumt mot småbönderna som odlar idag. Å andra sidan blir det ju mindre transporter. //JU

  Svara
 3. Cissi

  Fint att få se hur quinoan ser ut innan den hamnar i påsen!
  Hur använder man den röda och svarta quinoan tycker du?
  Är de lika nyttiga som den vanliga vita?

  Svara
 4. lenaekman Inläggets författare

  Hej Cissi

  Quinoa överhuvudtaget är ju jättegott och lätt att tillaga. Som alternativ till potais, ris och sånt men också i sallader.
  Alla sorter innehåller rätt bra med protein och mycket mineraler. Röd och svart Quinoa innehåller lite mer fibrer än den vita. Både svart och röd är lite krispigare också. Personligen gillar jag den svarta mest. Dels för att jag tycker att den är godast men så ser den läcker ut också med sin svarta färg som den faktiskt behåller rätt bra efter kokning.

  Lena E

  Svara
 5. lenaekman Inläggets författare

  Hu ja. Jag har några taffliga bilder i min mobil.
  Det såg bra ut i början men de hade nog mått bättre av lite ogräsrensning.
  I vilket fall växte de trots allt och även om de inte blev meterhöga som i Sydamerika, så fick de fina fröställningar. Under semestern tog ingen hand om dem men de klarade sig ganska bra ändå tycker jag.
  Vi har små land utanför kontoret med de vanliga sädesslagen och så i somras även några rader quinoa. Meningen var att quinoan skulle få stå kvar efter att de små sädesfälten plöjts upp men vår trädgårdsmästare var lite snabb där så helt mogen quinoa blev det aldrig. Jag hade ju velat se fröna!
  Nu vet jag i alla fall att de växer bra, så det blir ett nytt försök i vår.
  Ska i alla fall leta rätt på mobilbilderna och lägga upp dem.

  Svara
 6. Pingback: Ouinoa - litet odlingsförsök 2 « Saltå Kvarn-bloggen

 7. Pingback: Mjölmålla « Bodils blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s