Är det omoraliskt med ekologiskt?

Jag var och höll ett föredrag om biodynamiskt jordbruk för en s k jordägarförening för några veckor sedan. Efter föredraget kommer en av de yngre adelsmännen fram och uttrycker en genuin misstänksamhet mot ekologisk odling. Han tycker det är omoraliskt eftersom man får lägre skördar och världen svälter ju!? Det här är en koppling som har förekommit i media sista tiden. Och dessbättre är denna förenkling i princip helt felaktig. Fördjupning i ämnet finns hos Ekologiska Lantbrukarna.

Men den unga adelsmannens oro fick mig att tänka efter lite. Varför är min egen bild av ekologiskt jordbruk så ljus och positiv?  En viktig erfarenhet kommer från början av 80-talet då jag hade förmånen att få vara med i ett samarbetsprojekt mellan en agronom i Brasilien och några miljöaktiva kompisar i Bålsta. 

 

Agronomen heter Maria José Guazelli (inte den glada damen på bilden) och hon hade startat en liten ekologisk kursgård för småbrukare i Rio Grande do Sul som ligger i södra Brasilien.  Första gången jag kom dit reste jag med två brasilianska kvinnor – en tandläkare och en barnmorska. Det berodde på att man upptäckt en sjukligt hög frekvens av cancer i munregionen hos småbrukarna och dessvärre var frekvensen missbildade barn i dessa familjer även den avvikande hög. Orsaken var utom alla tvivel den stora användningen av (tyskproducerade) jordbruksgifter. Många otäcka bilder finns från denna resa. Vid våra besök hos småbrukarna vad de ofta blyga och tittade på sina fötter när de talade med oss. De var dessutom helt i händer på uppköpare för att bli av med de odlat – ofta bara en gröda. Priset sattes av uppköparen om han ens behagade dyka upp. 

 


Åren gick och till Maria Joses kursgård kom allt fler och lärde sig att odla ekologiskt. Man insåg behovet av att odla fler grödor. Men behovet av dyra insatsmedel försvann. Och gifterna hotade inte mer. Man gick samman i kooperativ som köpte in en lastbil med vilken man kunde ta sina produkter till marknaden i Porto Alegre (en miljonstad med välavlönad medelklass). Här sålde man sina produkter på den ekologiska delen av marknaden; mötte kunderna direkt och fick bra betalt. När jag kom tillbaka igen mötte jag bönder som tittade mig i ögonen som hade en god ekonomi som gett dem möjlighet bygga upp små industrier där de kunde förädla sina produkter. I princip har Maria Joses kursgård kommit att förändra hela regionen. Det är vad ekologisk odling betyder för mig – ett verktyg för självtillit och ett rikt liv. Hur kan det vara omoraliskt?   

/johan ununger (bilderna från Framtidsjorden, tack för det)

1 tanke på “Är det omoraliskt med ekologiskt?

  1. Pingback: En 25-årig framgångssaga firades med Feijoada « Farsans mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s