Barsjas pepparkakshus på villovägar

Hej

Jag har ju skrivit lite om Barsja förut under Barsjabrödet. Det finns många historier att berätta om Barsja.

Det här var i juletid i början av åttiotalet. Barsja var i full gång med att baka pepparkakor till alla hon kände. Den här julen hade hon också fått en beställning på ett pepparkakshus till en bank i Stockholm. De skulle ha huset i sin julskyltning.
Barsja bakade och byggde både dagar och nätter. Vi undrade hur hon orkade och hur hon kunde hinna med allt!

Till slut var i alla fall huset klart och vilket hus det blev!
Jag kan nog inte med ord riktigt beskriva hur vackert det var men det var som klippt ur Tomtar och Troll. Det var ett stort hus fullt med karameller, nötter och mandlar, sockerblommor och kristyr. Det rykte ur skorstenen och glittrande istappar hängde ner från taken. Runt omkring stod majestätiska granar, fulla med små kulor i guld och silver och framför grinden väntade den ståtligaste julbock med släden fylld av godsaker och paket. Överallt gömde sig små tomtenissar och om man kikade in genom dörren som stod på glänt, så såg man hela tomteskaran sitta runt ett stort bord med vit duk med spetskant på. Där var dukat till fest och i det varma skenet från lyktorna satt tomtarna och åt sin julegröt.
Ja, det var sannerligen ett vackert pepparkakshus – och precis allt gick att äta!

Barsjas två äldsta söner skulle leverera pepparkakshuset till banken inne i stan och hon manade pojkarna att köra försiktigt så att inget skulle gå sönder. Det skulle ju stå i bankens fönster och folk kunde ju se om något var trasigt. De lovade så klart att vara försiktiga och gav sig iväg.
Trots att de växt upp med Barsjas konstverk varje jul, så var de särskilt imponerade det här året.
Under färden in till stan så satt de och pratade om vem som borde få ett sånt här fint hus. De tyckte mindre och mindre att någon tråkig bank skulle ha det och mer och mer att det var värdigt en prinsessa.
Och så blev det på det viset att de istället åkte till Stockholms slott och knackade på. ”Vi har en julklapp till prinsessan”, sa de .
Så överlämnades pepparkakshuset till hovet som lovade se till att kungafamiljen skulle få det.
Glada i hågen åkte pojkarna hem och de kände sig glada och upprymda över att gjort något så bra som att göra en riktig prinsessa glad.

Barsja blev ju lagom glad förstås. Hon blev ju tvungen att baka ett nytt hus åt banken och fick arbeta massor igen men hon förlät så klart sina söner. De hade ju gjort en bra sak även om det blev lite jobbigt för henne.

Och så var Barsja. Hon tillverkade de mest fantastiska saker och var givmild åt alla på alla sätt och vis.

Det året kunde man förresten se en liten prinsessan Victoria stå framför ett stort vackert pepparkakshus i Tv:s Jul hos Kungafamiljen.

Lena E

 

 

5 tankar på “Barsjas pepparkakshus på villovägar

 1. Kimmo

  Sååå trevlig anekdot! Jag önskar att någon hade en bild eller ett klipp från den tiden. Kanske någon på SVT?

  Svara
 2. lenaekman Inläggets författare

  Jag har nog lite bilder någonstans men det får vänta tills efter semestern. Eller SVT ja . . . . . . . Det borde de ju ha ja . . . . .

  Lena E

  Svara
 3. Micke o Helga

  Underbart beskrivet! Minns själv denna händelse och tycker historien är underbar! Tänk att den är sann också! Det gör det hela ännu bättre:-)
  // Helga

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s