Hertha Hillfon i bageriet

Hej!

Har varit i Skåne i några veckor och haft en härlig semester. Det var inte världens bästa väder och vattnet var iskallt men härligt ändå.
På Österlen, där jag var, finns mycket att se. Naturen är otroligt vacker med milsvida sandstränder, bokskogar och ett öppet landskap. Några favoritställen är nationalparken Stenshuvud som bjuder på en underbar utsikt och en rik flora och fauna och Sandhammaren där du kan vandra flera mil läns den skånska östkusten.
På Österlen finns mycket kultur och många konstnärer håller till här. I en butik som säljer 1900-talskonst såg jag en dag en liten skulptur – en tröja – av Hertha Hillfon, en av våra främsta svenska konstnärer och som gör helt fantastiska skulpturer.
                                                
Då mindes jag en livfull dam, lite tokig tyckte både jag och bagarna, som kom till bageriet för att göra brödskulpturer. Det var i början av 70-talet då bageriet var ganska nytt.
Hon bakade massor med konstiga grejor hela dagen, inte särskilt snygga heller tyckte jag som mer gillade ”vackra” saker som sirligt formade skådebröd. Hon tyckte att det var underbart att få knåda vår deg som hon sedan ”brände” i den stora vedugnen.
Inte minns jag vad bröden hon bakade blev av. Kanske hon tog dem med sig.
Kul i alla fall att Hertha, vars konstverk jag idag uppskattar väldigt mycket, trivdes en hel dag i vårt bageri.

Lena E.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s