Hos Zakire och Mehmet i Turkiet

Hej!

Förra veckan reste vi runt i Turkiet för att besöka våra odlare. Bland annat var vi i provinsen Düzce vid Svartahavskusten. Düzce är centrum för hasselnötsodling i Turkiet och var man än ser så finns där hasselbuskar.
Vi bodde i Akçakoca, en vacker liten stad som ligger ca 20 mil öster om Istanbul.

I en liten by strax utanför Akçakoca bor Zakire och Mehmet. De odlar hasselnötter på 4 hektar vilket ger en skörd på ca 10 ton per år. Deras odling är biodynamisk och Mehmet berättar stolt att han alltid får bra och jämna skördar medan de ”som odlar vanligt” får stora skördar vissa år men dåliga skördar andra år. Och så är nötterna godare och håller högre kvalitet. Många av buskarna är 80 år gamla och man pysslar om varenda buske. Allt arbete sker för hand. Ansning, beskärning och rensning. När det är dags för skörd så skakar man ner nötterna från buskarna och då faller alla mogna nötter ner. Efter några dagar skakar man igen och så faller resten ner. När alla nötter samlats upp, skickas de vidare till ett renseri. Under augusti kommer extra folk till byarna för att hjälpa till med skörden av nötterna.

                                          

Vår partner i Turkiet står till tjänst om det uppstår frågor eller problem.  Expert på hasselnötter är Ferro som är agronom och som också utbildar bönderna i ekologisk och biodynamisk odling.
”Om det blir problem ringer vi bara till Ferro. Han ställer alltid upp”, säger Mehmet. ”Ett år fick vi en massa larver på buskarna som hotade att äta upp skörden. Ferro gav recept på en örtblandning vi skulle låta dra i vatten och sedan spruta på buskarna. Det var bland annat nässla, vitlök och kål i blandningen. Den luktade riktigt illa men larverna försvann. Zakire ville inte ha mig i sovrummet på en månad”, skrattar han och rodnar.

 

 

 

Här och där mellan buskarna så odlar man majs, bönor, tomater och lite annat till husbehov. På så vis hänger de med i skötseln av hasselbuskarna och så får man biodynamiska grönsaker på köpet.
Zakire passar på att plocka lite bönor och nötter när vi ändå är ute i odlingarna.

Man har inte villaträdgårdar som vi har utan alla ytor utnyttjas till att odla grönsaker och frukt. Här i Düzce är trädgårdarna framför husen fulla med hasselnötter och kanske lite majs. Men hos Mehmet och Zakire finns härliga grönsaksland och massor med fruktträd. Valnötsträd, persikor, äpplen, päron och massor med blommor. Zakire är född här i den lilla byn som hon älskar och hon vill aldrig flytta därifrån. Man kan se att de är lyckliga. Både med det liv de lever och med varandra.

Till sist en bild på den vackra utsikten över hasselnötsodlingarna från deras hus.

Lena E

5 tankar på “Hos Zakire och Mehmet i Turkiet

  1. Patrik

    Kul att även Turkiet har blivit en stor producent av ekologiska och biodynamiska livsmedelsvaror,för deras fikon och nötter håller mycket hög kvalite,och smakar supergott.Det är positivt att producenterna får mer vettigt betalt för sina varor. Får dessa producenter betalt i turkiska pund?

    Svara
  2. Pingback: Julgott med frukt och nötter « Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s