Världens godaste aprikoser

Vi reste vidare till staden Malatya i provinsen med samma namn i östra Turkiet, strax norr om Syrien. I Malatya odlas världens godaste aprikoser. Du kanske har plockat en solvarm, mogen aprikos från ett träd och fått njuta av den goda frukten. Det är ju fantastiskt ljuvligt. Men att äta en nyplockad aprikos i Malatya är en himmelsk upplevelse. Ingenstans i världen finns så söta och goda aprikoser som här!

I flera timmar åkte vi buss upp bland de karga bergen. Flodbäddarna var uttorkade och här och där stack det upp tistlar och massor med Kungsljus.

Ibland stod långa rader med aprikosträd planterade ute i ”ingenstans”. Man förundrades över hur de kunde växa här.

Målet för bussturen var en liten by norr om staden Malatya. Där bodde bara två familjer året om men om sommaren flyttade de andra familjerna ut till sina hus i byn där man har sina aprikosodlingar. Hela byn odlar ekologiskt och alla hjälper till med skörden.

Naturen är verkligen storslagen och ju mer vi reste ju kärare blev jag i Turkiet som är ett underbart vackert land. Väl framme i byn togs vi emot av alla som bodde där. Man hade förberett lunchen som var ett slags bröd som bakats i byns gamla stenugn.

Bröden – gözleme – var fyllda med olika grönsaker, kött och ost. Den ena sorten godare än den andra. Sen fick vi så klart nypressad aprikosjuice (jag försöker inte ens beskriva hur gott den smakade) och massor med frukt. Somliga tyckte ändå att nu när det är fest så ska det vara Fanta.

Det var inte bara naturen jag blev kär i, utan också alla härliga människor vi träffade. Se bara på dessa underbara ungar 🙂

När aprikoserna är mogna så lägger man ut stora dukar runt träden och så skakar man så att frukten trillar ner. Det kan bli många kilo från ett enda träd. Grenarna dignar av frukt.

Sedan lägger man aprikoserna på dukar i solen för att torka. En angenäm doft fyller luften.

Efter tre dagar är det dags att ta ur kärnorna, så då samlar man ihop all frukt och man plockar ur kärnor. Det går snabbt och många flinka fingrar hjälper till. Vi provade också, vilket inte visade sig vara så lätt. Sedan brer man ut aprikoserna igen och de får torka några dagar till.

När de torkat färdigt så läggs de i lådor och skickas iväg för att rensas, tvättas och torkas igen.
Som du ser så är aprikoserna mörka i färgen när de torkat klart. Konventionella aprikoser svavlas. Då tar man de nyplockade aprikoserna och stänger in dem i täta rum varefter man för på svaveldioxid. Efter 12 timmar vänder man runt frukten och sedan får de en dos svavel till i ytterligare 12 timmar. Svavlingen gör att de behåller sin färg och har också en konserverande effekt. Osvavlade aprikoser håller minst lika bra och fortsätter att utveckla smak och arom. Det är bland annat därför ekologiska aprikoser (som alltid är osvavlade) är mycket godare än konventionella.

I Malatya kan man köpa hudkräm, parfym, tvål och allt möjligt gjort av aprikoser. Precis som Düzce är centrum för hasselnötsodlingen, så är Malatya aprikosernas land.

Lena E

13 tankar på “Världens godaste aprikoser

 1. Cissi

  Roligt att läsa om besöket på aprikosodlingen! Jag älskar aprikoser!
  Konstigt att träden kan klara sig när det ser så torrt ut runt om.

  Svara
  1. Ara

   Hej! Jag är övertygad om att de godaste och sötaste aprikoserna bara finns i den vacraste och soligaste landet ARMENIEN Våga åka dit och smaka på den underbara frukten, mummsss…..

   Svara
 2. ununger

  Fin text om vårt besök. För alla oss som gillar aprikoser så är det kul att veta att skörden i år blir bra. Förra året hade Turkiet problem med vädret: Väldigt torrt på vintern och extrem heta i början på juni. Det gjorde att skörden blev dålig både av aprikoser och fikon. Fikonen hade desstuom sämre kvalitet. Men i år blir även fikonskörden bra. Priserna som gick upp väldigt förra året kommer dessvärre inte att gå ned. Efterfrågan är på topp och bönderna har vant sig med den höga prisnivån. Det gör att prisnivån nog är samma som förra året. Men som sagt, kvaliteten är mycket bättre i år. /johan

  Svara
 3. Pingback: Biodynamiska fikon från Smyrna « Saltå Kvarn-bloggen

 4. Kristin

  intressan att höra om hur svavlingen går till, jag har alltid undrat över det där. men är det någon som vet om det kan vara skadligt på något sätt att äta det som är svavlat?
  det låter onekligen onödigt..

  Svara
  1. lenaekman Inläggets författare

   Hej Kristin
   Det är ett konserveringsmedel (E220) och är ett främmande ämne för kroppen. T ex kan personer med astma kan reagera stark på svavel. Det kan också orsaka irritation i magsäcken. Personligen gillar jag mat utan onödiga tillsatser och om det är ekologiskt odlat slipper man också rester av bekämpningsmedel som annars alltid finns i konventionella frukter och grönsaker.

   //Lena

   Svara
 5. nadja

  JA DU ARA… JAG HÅLLER HELT OCH HÅLLET MED DIG!
  OM MAN VILL SMAKA EN RIKTIG APRIKOS SÅ MÅSTE MAN ÅKA TILL APRIKOSENS HEMLAND ARMENIEN ….

  Svara
 6. Pingback: Torkad frukt, btw – KÖP EKO! « LisaRebecka

 7. Özgür Engüzel

  Kul att läsa ! jag som är ifrån Malatya 🙂 och nu bor jag i Järna ganska nära till Saltå Kvarn ! När jag såg aprikospackning i butiken och läste texten bakom packning … från Malatya :)) Jag blev chockad !!!
  Kontakta mig gärna om ni åker ditt igen så guidar jag er gärna 🙂
  Mvh Özgür Engüzel
  http://www.fotockholm.se / Järna

  Svara
 8. Pingback: Julgott med frukt och nötter « Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s