Priserna ökar på ekologiskt

Den ekologiska världsmarknaden ökar med 20 procent per år. Det är bra på många sätt. Men dessvärre hänger inte produktion med. Exempelvis så ökar importen till Tyskland mer än den egna ekoproduktionen på grund av detta – vilket också är fallet i hela EU och USA. Så köpare finns medan det är sämre med producenter. Allt detta gör att priserna på ekologiskt är på väg uppåt. 

– Generellt har vi, i motsats till den konventionella marknaden, sett stigande priser under hela året på samtliga ekologiska produkter, säger Lisa Trolle som är inköpschef på Saltå Kvarn. 

Som ett exempel nämner hon att i Bolivia har priset på quinoa till odlare gått upp med 25 procent. Detta samtidigt som frakterna blivit allt dyrare i och med det höga oljepriset, vilket givetvis påverkar alla våra produkter

 

– Två av de produkter som ökat mest i pris är kokosflingor och sesamfrö, fortsätter Lisa. Återigen är det dåliga skördar som i kombination med dålig kvalitet gjort tillgången liten på dessa produkter. Kokosen som odlas på Sri Lanka drabbades av störtregn under en känslig period och stora delar av skörden gick förlorad. I Indien där sesamfröna odlas slog också skörden fel och sesamfrö av den kvalitet vi kräver finns knappt att få tag på, avslutar Lisa.  

Visst är det roligt att efterfrågan på ekologiska produkter ökar. Men det är av stor betydelse att odling och produktion hänger med i svängarna om utvecklingen ska fortsätta. /johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s