Biodynamiska fikon från Smyrna

Hej

Jag har ju tidigare berättat om Världens Godaste Aprikoser  som kommer från Malatya och om Mehmet och Zakire som odlar biodynamiska hasselnötter. Vi var några från Saltå Kvarn som reste till Turkiet i juli för att besöka odlarna. Den sista dagen var vi i Izmir i västra Turkiet. Trakterna kring Izmir är centrum för odling av druvor (russin) och fikon och det är från denna vackra stad som all torkad frukt skeppas ut.
Vi åkte med buss i några timmar och kom så fram till den lilla byn där Ferra bor. Ferra är fikonodlare och odlar sedan några år på biodynamiskt vis. Landskapet är kuperat och fikonen odlas på branta sluttningar.

 

Vi kom dit sent på eftermiddagen och det var otroligt varmt. Ferro (agronomen) och Ferra (odlaren) blev glada över att träffa varandra och skuttade glatt uppför backarna för att ta oss högre upp och högre upp. Solen hade lyst på sluttingen hela dagen och den torra jorden brände genom skorna. Vi tyckte fikonen här nere var väldigt fina men de är mycket finare högre upp sa Ferra och Ferro, så vi stapplade på. Väl uppe hade vi en underbar utsikt över alla kullarna där man kunde se fikon, oliver, persikor och nektariner. Ferra var stolt över sin odling och det med rätta. Vackra, vackra fikon överallt. Vid den tiden var de ännu inte färdiga utan behövde ännu en månad för att mogna.
Ferra äter enbart biodynamiska fikon eftersom de är de godaste, sa han. Nu kunde vi inte smaka på just dessa eftersom de inte mognat ännu men snart så kommer de till Sverige. När fikonen skördats – under augusti och september – så ska de soltorkas. Det tar då några veckor innan de skickas till Izmir för att tas omhand i renserier och packerier. Under oktober månad skeppas de ut och det tar ungefär två veckor innan de når Sverige. Det är därför vi i Sverige har traditionen att ha fikon till jul. De är nämligen från den nya skörden.
Izmir ligger vid Medelhavet i Turkiet men för länge sedan var staden grekisk och hette då Smyrna. Fikon från Smyrna var vida berömda.

Lena E

5 tankar på “Biodynamiska fikon från Smyrna

 1. ununger

  Såg någonstans på en blogg att man testade fikon från olika leverantörer – även Saltå – nu i augusti. Men det är nog sämsta månaden att göra det. De fikonen skördades förra hösten. Och dessutom var förra året ett extremt dåligt år med svår torka under vintern och väldigt höga temperaturer i juni. Fikonen blev dyra och var av dålig kvalitet. Svartrosten som är ofarlig och som inte går att upptäcka var mer frekvent förra året. Men i år verkar det bli mycket bättre. Och ska man testa vilka fikon som är bäst ska man nog hellre göra det i november – då är det årets skörd. /johan

  Svara
 2. Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » “Saltå Kvarn rockar fett”

 3. Patrik

  Goda fikon från Saltå, trist bara att de ökat priset med 100% från 31.90 till 69kr på ICA 😦

  Svara
 4. ununger

  Fikonskörden var dålig 2007 vilket fick till följd att priserna gick i höjden – sedan dess har priserna inte sjunkit mycket. Dessutom köper vi fikon i Euro. Och kronan har sjunkit som en sten – med över 25 procent. Det gör att vi under en längre tid inte har tjänat något alls på våra fina fikon. När kronan ökar i värde kommer priserna att gå ned igen…..

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s