Maten vi slänger

Jag har varit på Livsmedelsdagarna i Tylösand. Ett årligt event som samlar hela livsmedelsbranschen. Det brukar alltid vara en hel del bra föredrag men framför allt ett väldigt bra tillfälle att träffa kollegor i branschen. I år har det handlat om ”Kampen om Råvarorna”. Det har gällt allt från stormaktspolitik till pappersåtervinning i Nepal. En fråga som kom upp är hur mycket av den mat som produceras som faktiskt slängs. Genom kedjan från jord till konsument slängs mer än tio procent och sedan slänger vi konsumenter ca 25 procent av all mat vi köper. Mer en tredjedel slängs! På Konsumentföreningen Stockholms hemsida kan man läsa att den mat som svenska hushåll slänger ger varje år ett utsläpp på 1,9 miljoner ton koldioxid, lika mycket som 700 000 bilar släpper ut. Den slängda maten har producerats, förädlats och transporterats helt i onödan. Flera faktorer bidrar till att vi slänger så mycket: En bov är tron på att det är sparsamt att storhandla. Men nu visar det sig att de som storhandlar slänger mycket mer. En annan bov – som är särskilt svensk- är vår noja att alltid slänga sådant där bäst-före-datum har gått ut, utan att lukta eller smaka om det faktiskt är OK ändå. 

Kanske är lösningen för stressade konsumenter att köpa mer eller mindre färdiga måltidlösningar från Middagsfrid och liknande företag. Jag vet inte hur mycket man slänger då – har inte provat.  Själv slänger jag nog ganska mycket mat, men genom att vi handlar ganska ofta så har vi ganska bra koll. Har du några tips på hur vi ska slänga mindre mat? /johan

6 tankar på “Maten vi slänger

 1. Kimmo

  Laga nogrannare mängder inför varje måltid.
  Frys in överbliven mat i frysen efter varje måltid.
  Handla portionsförpackad mat i ”Storpack”
  Kompostera. Även i hyreslägenheter.

  Även:
  Storbak 1 gång i månaden/Varannan månad
  Matlagning inför veckan på Söndagar. Sätt ett klockslag för detta!
  dvs. förbered veckan som kommer.

  Svara
 2. Lisa

  Jag har investerat i en varmkompost som är skadedjurssäker. Nu ska våra matrester bli mat åt vårt grönsaksland.

  Det är härligt med kompost!

  Svara
 3. Mårten

  hej, ”hemma på vår gata i stan” har vi fyra varmkomposter som används året runt. Det är förstås inte alla gatans hushåll som komposterar, men de fyra st 300 liters behållare som vi har räcker bra för två år. Sedan har vi jättefin kompostjord. Det som vi själva slänger mest är grönsaksrens, vilket ger en skön kretsloppskänsla året efter. Angående storhandlingen verkar det bara bli för mycket för fort. De så ofta saltuförda storpack kan vara praktiskt vid vissa tillfällen, men leder ofta bara till överkonsumtion och mer avfall. Då kan det vara bättre att välja en affär i närheten som du kan promenera till, då får garanterat inte för mycket med dig hem (oavsett pris).

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s