Uppåt för ekolådor

Intresset för att få sin ekologiska mat till dörren ökar kraftigt. Danska Årstiderna ökade sin försäljning i Sverige med 81 procent under första halvåret i år. Försäljningen i Sverige uppgick till 17 miljoner kronor, i Danmark uppgick försäljningen till 126 miljoner under samma period. Även Ekolådan ökar sin försäljning, oklart hur mycket.

Det ökande intresset för dörrleveranser är påtagligt. Det vore intressant att få undersökt vilken miljöeffekt dessa lådor har. Särskilt när det gäller frågan om hur mycket mat vi slänger. Jag kan tänka mig att alla inte har förmåga att använda allt som finns i veckans låda – särskilt när det bara är råvaror. Det borde vara bättre när man får helt färdiga måltidslösningar som Middagsfrid med flera. Har du några erfarenheter och åsikter om detta? /johan

4 tankar på “Uppåt för ekolådor

 1. Daniel Wätte

  Hur miljövänliga är dessa matleveransföreteelser egentligen?
  Storstadsmänniskor som ju är målgruppen för dessa kassar kanske brukar handla på väg
  hem från jobbet, och under resan (buss, tunnelbana?) suttit och motionerat sina högra
  hjärnhalvor med fantasirika inköpslistor och efter utträttat förvärv äntligen få använda
  sina två friska understimulerade armar till mer än monotona musrörelser, genom att bära
  hem sina noga utvalda varor. Förutom att frånta den jäktade storstadsmänniskan detta
  tillfälle till motion ökar ju miljöpåverkan i och med dessa transporter med åtminstone
  100 % därför att dom inte fanns innan.
  //DW

  Svara
 2. lenaekman

  Hej

  Fördelen med Ekolådan och Årstiderna är att allt är ekologiskt. Så är det ju inte med Middagsfrid, i alla fall inte i dagsläget. Sen ska man bo i stan för att det ska fungera. Där jag bor kan man bara få Ekolådan men jag håller med om att det kan bli råvaror kvar som kasseras. Middagsfrids idé om färdigplanerad vecka är ju suverän.

  Svara
 3. Jennifer

  Jag har prenumerat på Ekolådan under ett antal år, och jag tycker att det finns både för och nackdelar. Förutom de uppenbara fördelarna att allt är ekologiskt och jag får det hemkört till dörren, ser jag också en annan fördel – Ekolådan hjälper oss i familjen att variera vår kost! Vi har annars en tendens att väldigt ofta äta ungefär samma rätter under veckan. Nu står man plötsligt där med ett halvt kilo svartrötter, ett kruskålshuvud eller fantastiska bonbönor, som jag alldeles säkert inte hade hittat själv i butiken. Man får fundera ett tag över hur man skall gå tillväga, men oftast blir man väldigt förvånad över hur gott det blir. Men jag måste erkänna att vissa grönsaker blir liggande för att ingen gillar dom. Och till slut möglar de och då kastar vi dom, vilket alltid känns tråkigt.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s