Bättre mat från Biodynamiska gårdar

Saltå Kvarns spannmål kommer från svenska biodynamiska gårdar. Vi menar att biodynamiskt ger bästa kvalitet. Det är ett ställningstagande som är baserat på personliga erfarenheter och är därmed ganska subjektivt. Men nu får vi ytterligare stöd av de senaste forskningsrönen

En ny jämförande studie visar att halterna av viktiga mineraler i en av våra vanligaste matråvaror – brödsäd – är betydligt högre vid biodynamisk (kretsloppsbaserad ekologisk) odling med naturligt gödsel, jämfört med konventionell odling med konstgödsel. För flera viktiga mineralämnen var halterna 15-30 procent högre och för två av de undersökta mineralerna var skillnaden över 50 procent. Halterna av skadliga tungmetaller var dessbättre lägre. Dessutom gav den biodynamiska odlingen högre halter av essentiella aminosyror och därmed mer högvärdigt protein. Samtidigt kommer en alarmerande studie från Sveriges lantbruksuniversitet som visar att vete från konventionellt, konstgödselbaserat jordbruk i Sverige numera knappt duger som djurfoder på grund av låga mineralhalter.

En biodynamisk gård har både djurhållning och växtodling och bildar på så sätt egna kretslopp av allsidiga näringsämnen som återförs till odlingsjorden. Gårdarna behöver inte tillföra näringsämnen och foder utifrån och bidrar därför inte heller till den övergödning och det läckage av näringsämnen som bland annat skapar stora problem i Östersjön. En biodynamisk gård måste även använda de biodynamiska preparaten. /johan

5 tankar på “Bättre mat från Biodynamiska gårdar

 1. köttätare

  Äkta surdegsbröd reduserar fytinsyran i brödet så att vi kan ta upp mineraler i brödet.
  Industribröd med fytinsyran kvar där blir dom få mineralerna som finns svåra att ta upp.

  ät surdegsbröd om du vill äta spannmål.

  Svara
 2. lenaekman

  Om man smakar biodynamsik mat så känner man att det är så otroligt gott. Det smakar mycket. Jag tänker på grönsakerna från Skilleby Gård som man kan köpa på Konsum här i Järna. De är bara så goda! Och det är olika sorter – långsmala, runda, gula, röda, svarta, stora, små – och alla smakar olika! Gurkan är helt fantastisk och morötterna är söta och krispiga och går inte att jämföra med några andra morötter som finns att köpa i vanliga butiker.
  Det smakar helt enkelt gott och i smaken döljer sig också allt annat såsom vitaminer och mineraler. För mig är det inte konstigt att biodynamiskt är nyttigare. Det känns ju redan på smaken!

  Svara
 3. Surdegsbakning

  Jo, att baka eget surdegsbröd är så pass enkelt att alla borde göra det, och antinutrienterna försvinner ju under processen, blir ju också godare än något bröd man kan köpa i affären.

  Det var först i samband med att jag fick reda på detta med det bristande mineralinnehållet i konventionellt odlad spannmål som jag gick över till ekologiskt, tidigare tyckte jag inte det var värt merkostnaden. Men det är ju trots allt inte bara kalorierna man betalar för, det är ju näringsinnehållet, vilket förändrar ekvationen för mig.

  Fast idealet är visst att mala sitt mjöl själv, och använda det färskmalet. Tydligen så ska smaken bli mycket bättre, och mängder av näringsämnen försvinner bara några timmar efter att mjölet är malt.

  Svara
 4. ununger Inläggets författare

  Hej
  Det är ju t o m så att EU diskuterar att ändra kostråden. Man behöver helt enkelt äta mindre av ex frukt och grönt om man äter ekologiskt…. /johan

  Svara
 5. Pingback: Skillnad i näring mellan ekoägg och konventionella ägg « Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s