Även ohyran gillar ekologiskt

Riksmuseet har fått in tio olika exemplar av den giftiga spindeln Svarta Änkan som hittats på olika platser i Sverige. Därmed kan den klassas som etablerad i vårt land. På riksmuseet tror man det beror på den ökade importen av ekologisk mat. Man får ju inte gasa ekologisk mat med giftiga gaser som dödar ohyran – vilket man kan göra med övrig matimport! 

 

 

Motsvarande har hänt inom våra svenska konventionella kvarnar. Tidigare fick man gasa kvarnarna med metylbromid och dylikt för att ta kål på den ohyra som kan finnas i en kvarn (det var dock inte tillåtet vid ekologisk produktion). Vanligast är kvarnmott – en liten oansenlig fjäril – som finns i alla kvarnar. Enda sättet att bli av med kvarnmott idag är effektiv städning och upphettning av utrustningen i kvarnarna. Men det finns inga garantier att man lyckas döda alla härdar. Det gör att kunder ibland kan hitta ”maskar” – d v s kvarnmottens larver – i mjöl och gryner.   

 Vi som producerar ekologiskt har ytterligare ett problem som visas av denna lilla historia: Vår kvarnmästare Ulf Carlsson arbetade tidigare på Juvelkvarnen som sålde ekologiskt mjöl till SanRemo-bageriet. Ulf förslog att SanRemo skulle beställa större kvantiteter av ekomjöl än vad man brukade göra – Det skulle alla tjäna på, tyckte Ulf. – Men det går inte, sa man på bageriet. – Vi måste förvara det ekologiska mjölet i kylen eftersom ekomjölet är så populärt bland våra mjölbaggar. Vi kan se på spåren hur de söker sig till det ekologiska mjölet.

Sens moralen av denna historia är att även ohyran tycker att ekologiskt smakar bättre. Och antingen lär vi oss att leva med det eller också går vi tillbaka till att kemiskt behandla all mat, från jord till bord. /johan

(bild på kvarnmott från Nomor.) 

12 tankar på “Även ohyran gillar ekologiskt

 1. rune

  hej alla

  jag har några tips om ni har blivit bitna av svarta änkan eller sett den.
  för det första om ni blivit bitna ta med spindeln till sjukhuset.
  och om du blivit biten ta det lungt och åk till närmaste vårdcentral.
  det är 80% chans att ni överlever.
  om ni inte blivit biten eller bara ser den döda den snabbt och skicka den då till
  riksmuseet //Rune

  Svara
 2. Ebba Grön

  När djuren får välja så väljer de ekologiskt
  Läste att schimpanserna på Köpenhamns Zoo väljer ekologiska bananer framför andra och att de äter dem med skalet på. Däremot skalar de alltid de konventionellt odlade.

  Svara
 3. zooey

  Jag skulle då inte åka till vårdcentralen om det var 20% risk att dö av ett svarta änkan-bett–då skulle jag åka raka vägen till sjukhusets akutmottagning! Läskigt!

  Att schimpanserna skalar konventionella bananer men äter ekobananer med skal kan jag tänka mig beror på att ekobananerna oftast har tunnare och mjukare skal, medan konventionella bananers skal oftast är hårt som… pansar. Vilket ju, för oss som alltid äter banan utan skal, inte är en lika betydande skillnad. Djur har ju i och för sig ofta mycket bättre luktsinne än människor, så det kan ju vara en anledning till att de skalar de konventionella bananerna (om de nu verkligen gör det). De känner att det luktar ”fel” eller något ”obananigt” om dem.
  -z

  Svara
 4. lenaekman

  Hej!
  Aporna skalar bananerna för att det är gift på skalen. Bananer är en av de grödor man besprutar mest. Djur har instinkt och väljer bort gifterna om de kan. Kor t ex äter inte smörblommor, då de är giftiga för dem.
  Vi människor har ju inte den där instinkten kvar utan måste använda vårt förnuft………….

  Svara
 5. zooey

  Nå, vi kan ju inte veta varför aporna skalar bananerna, bara att de gör det. Att de gör det för giftet (som ju ändå är ett slags gift som inte är ”naturligt” för aporna att identifiera som gift–det finns ju inte i deras naturliga miljö så att säga) är ju ett antagande som man kan göra.

  Det är ju flax att det finns tillräckligt med förnuftiga människor, annars skulle vi inte veta så mycket om gifters nytta och onytta som vi göra. Att lita på instinkter, vare sig man är apa eller människa, är ju inte precis något bäst leder till framsteg.

  Svara
 6. Monica

  Lite sent men jag måste ändå uttrycka mig. Köpte för ovanlighetens skull en påse med Saltå Kvarns Biodynamiskt odlad Havregryn med fibrer. Så långt var allt väl, idag då jag skulle koka gröt så såg jag en misstänkt konstig massa, min tanke var att det var ett hårstrå som höll ihop allt detta men icke det var nog den där kvarnmotten som spunnit runt i grynblandningen. Vi åt av gröten, (ingen av de övriga fick veta vad jag hittat) för egentligen så är det ju inte farligt den är kokt så att säga. I påsen som jag undersökte senare fanns ytterligare en larv som ska till o bli en fjäril. Jag måste fundera över detta och vet inte om jag är så sugen på havregrynsgröt längre.

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej Monica
   Tråkigt det som hänt dig. Släng förpackningen och ring vår konsumentkontakt så får du ersättning för dina utlägg (08-551 508 00).

   Svara
 7. Maria

  Jag har, för första gången, haft besök av ohyra i kökslådorna (den med mjöl och gryner) efter att under senaste året handlat nästan uteslutande ekologiskt (inte bara av er). Det känns onekligen tråkigt när man måste hiva flera kilo mat i soporna, raka motsatsen till det miljötänk man försöker ha, men det är smällar man får ta antar jag… Slänga mat känns alltid fel, oavsett sort, men att äta ekologiskt känns ju mycket bättre! 😉

  Svara
 8. susanne

  Upptäckte kvarnmott i flera av mina oöppnade mjölpåsar (dinkel fullkorn) har redan använt några men hoppas jag hade upptäckt om där varit några. Förmodar att de är ofarliga att äta efter en bakning i ugnen. Mvh sus

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Otrevligt – men ofarligt. Hör av dig till oss per telefon så får du ersättning för dina utlägg 08-551 508 00.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s