Axfood lanserar eget eko-varumärke

Axood har lanserat ett eget ekologisk varumärke som man kallar Garant. Varorna kommer att säljas i alla Axfoods butikskoncept, det vill säga Hemköp, Willys, PrisXtra, Tempo och Handlar’n.

– Det finns en stor efterfrågan på ekologiska vardagsvaror, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood. Vi vill hjälpa kunderna att äta en större andel ekologisk mat. Satsningen på ett ekologiskt varumärke är dessutom en del av Axfoods arbete med att höja ambitionerna i miljöarbetet.

Nu har alla de stora matvarukedjorna sina egna eko-varumärken. Nyligen hamnade ju Änglamark i topp av alla varumärken när det gäller konsumenternas förtroende. Hemma har vi – vid sidan av alla Saltåprodukter förstås – även en del ”I love Eco”. Min fru är t ex förtjust i deras Corn Flakes trots att jag försökt förklara att Corn Flakes inte är bra ur IFD-synpunkt.

Har du provat något av Axfoods Garantprodukter? Och har du några favoriter bland Änglamark och I love Eco? /johan

8 tankar på “Axfood lanserar eget eko-varumärke

 1. ununger Inläggets författare

  Hej Cristoffer,
  Vi har en lång historia tillsammans med Änglamark. Saltå Kvarn var med när Konsums Lanthandel introducerades. Det var ett förstadium till Änglamark. Idag gör vi ca 10 produkter åt Änglamark. Det är nog därför vi inte ens fått frågan från Garant – vi gör inget. /johan

  Svara
 2. Molly

  favoriterna bland ”i love eco”- produkterna är nog rotfruktsmixen och broccolin. i änglamarks sortiment är det deras äppelmos, hushållspapper och bruna bönor som jag gilalr bäst. garant har jag inte testat, bara sett på hemköp, men det känns lite som att det är samma produkter som hemköps egna märke…

  Svara
 3. zooey

  Tjenare Johan,
  I mitt paradoxala tillstånd mellan Saltå kvarn-bojkottande och Saltå kvarn-stödjande, noterade jag i dag något spännande. Jag går sällan på Konsum, eller Coop som det väl heter nu, för jag tycker att Konsums butiker generellt är usla jmf med ICA och Vivo. (Garant som du nämner har jag aldrig sett–går aldrig på Hemköp eller någon av de andra som säljer det, de har knappt några butiker i sthlm ju.) I alla fall, jag noterade, att konsum har slutat sälja Saltå kvarn om konsum har en egen likvärdig produkt ur änglamarkssortimentet. Burkbönorna, t ex har de slutat sälja Saltås (vilket jag läste om här faktiskt, så det visste jag ju), för Konsum har ett eget burkbönesortiment från Änglamark numer! Och inte säljer de Saltå mjöl längre heller! Därför att det finns, numer, tydligen Änglamarksvarianter av samtliga mjölsorter. Utom dinkelmjölet–där säljer de Saltå!

  Och om det är så att jag känner för att bojkotta Saltå, så är det ju inte p g a att produkterna är dåliga, utan för att jag har ett krux med den där antroposofin. Änglamark bojkottar jag för att änglamarks produkter är dåliga… alltför ofta.

  Men eftersom det inte fanns några val, så fick jag ju köpa Änglamarks mjöl. Väl hemkommen läser jag på paketen. Import från Finland! Mjölbehandlingsmedel! Inte för att det är hela världen, men det känns ju lite onödigt…

  En nackdel med Änglamark och ”i love eco” är att de har töntiga namn och gräsligt fula förpackningar… Produktmässigt är nog ingen av dem särskilt lysande, faktiskt. Mediokert, ingen produkt som är bättre än konventionella diton. (Och det är rätt trist när butikernas egna märken slår ut allt annat… vilket uppenbart är vad som har hänt på Konsum.)

  -z

  Svara
 4. ununger Inläggets författare

  Hej Zooey
  Visst är det onödigt med tillsatser i mjölet. Men jag tror faktiskt att vi är ensamma om sälja mjöler helt fria från alla tillsatser. Och visst känns det onödigt att COOP importerar mjöl från Finland – inte så klimatsmart. /johan

  Svara
 5. anna

  Hur kommer det sig att Garant har palmolja i sitt icke-ekologiska margarin? Det undergräver verkligen trovärdigheten för att ekologi är ngt som Garant står för.

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej Anna,
   Vi kan inte svara på det. Jag föreslår att du ställer din fråga till Axfood som säkert kan svara. /johan

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s