Ät ekologiskt och undvik gifterna

images1Kunskapen om kombinationseffekter på miljö och hälsa när flera bekämpningsmedel används samtidigt är för liten. Inom EU finns ingen begränsning av hur många bekämpningsmedel man får använda samtidigt på en och samma gröda. Skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. 

– Att en och samma gröda besprutas med nästan trettio olika bekämpningsmedel är inte rimligt, säger Arne Andersson, chef för Livsmedelsverkets enhet för kontrollprogram.

En kommande rapport från EU-kommissionen visar att nästan hälften av alla frukter och grönsaker provtagna inom EU innehåller rester av bekämpningsmedel. 4,5 procent av proven överskrider gränsvärdena. Om du äter tjugo olika frukter, grönsaker och bär om dagen – vilket är fullt möjligt – så innebär det att du får i dig otillåtna halter av bekämpningsmedel varje dag.

Rapporten baseras på 65.000 prover på frukt och grönsaker. Andelen prover som innehåller rester från fler än två bekämpningsmedel har ökat från 16 procent 1997 till 28 procent år 2006.

– Vi tycker att det är bra att man tar upp frågan om kombinationseffekter. Idag finns inte någon begränsning för hur många bekämpningsmedel som får förekomma samtidigt och det är helt klart en brist, säger Arne Andersson, chef för enheten för kontrollprogram på Livsmedelsverket.

Rådet från livsmedelsverket är att fortsätta äta frukt och grönsaker, helst 500 gram om dagen. Skölj dem alltid och skala om du vill vara extra försiktig, säger Arne Andersson.

Det finns ett mycket enklare råd: ÄT EKOLOGISKT! /johan

 

 

9 tankar på “Ät ekologiskt och undvik gifterna

 1. zooey

  Att skala frukten och grönsakerna var ju ett finfint råd, särskilt som de hittade mest bekämpningsmedel på vindruvor och paprikor. Det ska till ett alldeles fantastiskt tålamod för att skala vindruvor. Det är inte som att skala bananer precis… Jag vet inte om skalad paprika är så tilltalande i salladen heller!?

  Men tänk på en grej, om Rudolf hade rätt om de kosmiska krafternas inverkan på (biodynamiska) grödorna–och om de faktorer han räknade med inte är så ineffektiva, för att inte säga icke-existerande, som såna skeptiker som jag hävdar–då kan man ju fråga sig var biodynamisk odling ska placeras, Livsmedelsverksmässigt, så att säga. Jag menar, det hjälper ju inte ens att skala och skölja! Huh! (För att inte tala om biodynamiskt saltå kvarn mjöl, rena dynamiten. Törs jag äta mitt nybakta bröd, eller är det kosmiskt bestrålat? Måste nog konsultera Rudolfs jordbruksföreläsningar igen…)

  -z, tror det är *helt* riskfritt att äta biodynamiska produkter utan att skala dem.

  Svara
 2. lenaekman

  Även om man nu skulle orka skala druvorna och paprikan så hjälper det faktiskt inte så särdeles mycket. Det kan man läsa om här http://www.alltombarn.se/barnhalsa/barn-bor-inte-ata-icke-ekologiska-vindruvor-1.18971
  När det gäller russin (som man också kan läsa om där) så blir giftresterna ännu högre än i färska druvor eftersom vätsan försvunnit under torkningen.
  Väljer man ekologiska russin så slipper man svavlet också. Konventionella russin svavlas under torkningen. Likaså fikon.

  Svara
 3. Jennifer

  Och russin som är så himla praktiskt att ge till sina barn när de är små och sitter i vagnen. Jag ska alltid bara ge mina barn ekologiska russin från och med nu!

  //Jennifer

  Svara
 4. Kimmo

  Försökte förklara för min sjuåriga dotter att hon ska försöka undvika ”vanliga” vindruvor och russin. Att hon ska fråga om det är ekologiskt innan hon smakar. Och så hade vi en skål med Saltå russin.
  Jag fick som svar:
  ”Jag förstår inte. Det ÄR ju russin!?”
  Och så förklarade jag igen att det kan vara dåligt att äta ”vanliga” russin.
  ”Äh, jag förstår inte pappa. Det är ju russin iallafall!?!”

  Jag får nog ta upp den diskussionen igen om ett par år…

  Svara
 5. zooey

  Det är ju inte som att man dör knall och fall, så om barnen äter icke-ekologiskt eller tom svavlade grejer nån gång om de är bortbjudna t ex, så är det väl inte någon fara på taket! Apropå att det nog kan vara lite knepigt att få 7-åringar att hålla koll på sådana grejer. (Jag tror att det kan få lite motsatt effekt faktiskt: de där svavlade torkade frukterna blir så mycket mer spännande. Jag får fortfarande, och jag är ju för katten 30, en sensation av farlighet och rebelliskhet när/om jag köper svavlad torkad frukt. För det sa min mor att såna grejer skulle man låta bli. Jag fick leka med knivar och cykla utan hjälm, men svavlad frukt var otänkbart. Numer lever jag farligt och kalasar på mjukt torkade aprikoser från Frankrike, de är gudomligt goda, och jag tror bestämt de är svavlade, för de är gula! Och jag är väl lite trött på de osvavlade… faktiskt. Inte för att det är något fel på dem, men ombyte förnöjer…)

  Svara
 6. carolina

  Hej
  Idag i Ystad påstod en man från centerpartiet att ekologiskt mjöl och ris var rena giftet. Han sa att man malde ner mögelsporer, speciellt i grövre mjöl (aflatoxin) och därför skulle man inte välja ekologiskt.
  Vi driver en förskola där vi endast använder ekologiska varor och jag blir orolig när man påstår att eko mat är rena giftet.

  Upplys mig
  mvh C

  Svara
 7. lenaekman

  Hej Carolina

  Det var rätt dumt sagt tycker jag.
  Det handlar verkligen inte om ifall det är ekologiskt eller inte utan om hanteringen.
  Det handlar om att spannmål ska vara av god kvalitet samt hanteras och lagras på rätt sätt. Det finns också gränsvärden för t ex aflatoxin och man tar prover och analyser.

  För något år sedan larmades det om aflatoxin i ris. Framför allt basmatiris. Att mögelhalterna var höga berodde på den dåliga hanteringen av ris i Asien.
  Saltå Kvarns ris (som odlas i Italien) kontrolleras kontinuerligt men aldrig har mögelgift påträffats.

  Du ska verkligen inte vara orolig!
  MVH
  Lena

  Svara
 8. Marcus Anvegård

  Carolina, med tanke på den kappvändarpolitik som centern bedrivit de senare åren har jag slutat lyssna på vad centerpartister säger. Jag rekommenderar dig att gör samma sak. De har tusentals oekologiska bönder i ryggen och ser bara till deras vinstmaximerade verksamhet.
  Hellre mögelsporer än kemikalier om detta skulle vara sant 😉

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s