Små förpackningar kan vara bra för miljön

images-1Jag och Karin Huber har varit på en förpackningskonferens i Karlstad. Vi gjorde en presentation tillsammans som vi är helt nöjda med. Vi hann också höra ett par riktigt intressanta föredrag. Bland annat ett om förpackningsdesign och miljöpåverkan.  Heléne Williams, Karlstads universitet visade ett intressant exempel. Hon jämförde en tredeciliters mjölkförpackning med en enliters förpackning. Små förpackningar anses ju sämre för miljön eftersom det blir mer förpackningsmaterial per produkt ju mindre förpackningen är. Mycket riktigt går det också åt mer förpackningsmaterial per liter mjölk för 3,33 tredeciliters förpackningar jämfört med en enliters förpackning. Men verkligheten är ju mer komplex. Alla vill inte ha stora förpackningar särskilt inte då antal ensamhushåll blir allt fler – 58 % av hushållen i Stockholm år 2006 var ensamhushåll. En för stor förpackning kan få till konsekvens att man måste slänga lite av innehållet eftersom det hinner blir gammalt. Hur mycket mjölk måste man slänga av en enliters förpackningen för att tredeciliters förpackningen ska anses som bättre för miljön, var hennes fråga? SVARET ÄR: TVÅ MATSKEDAR! Alltså, slänger du mer än två matskedar mjölk så lönar det sig för miljön att köpa 3,33 tredecilitersförpackningar istället. Slutsatsen är att innehållet är alltid mer värdefullt ur miljösynpunkt jämfört med förpackningen. 

En helt annan fråga: Är det någon som har fattat Willys reklam där det rinner ut mjölk i ultrarapid på golv, spisar och bordsdukar. Jag fattar inte i alla fall. Är det OK att hälla ut grejorna eftersom de är så billiga eller vad är poängen? Tacksam för lite kommentarer. /johan

20 tankar på “Små förpackningar kan vara bra för miljön

 1. Kimmo

  Willys reklam verkar sikta på att allting är så billigt på Willys att det inte gör något om du spiller eller slösar. Torkpappret är billigt och mjölken likaså.

  Svara
 2. zooey

  Det där med förpackningar är oerhört sant. Väldigt många förpackningar är för stora för ensamhushåll, faktiskt. I synnerhet bland sådana färskvaror som mejerigrejer. Men även frukt och grönsaker. Om man vill köpa ekologiska äpplen eller bananer måste man ofta köpa en hel påse/förpackning på 1 kg eller så, medan om man köper konventionella frukter så plockar man ett par tre stycken. Jag får ALLTID slänga äpplen och morötter om jag köper eko-förpackningnar. De sista blir dåliga innan jag hunnit äta upp dem. Bananer köper jag aldrig eko, för jag har ingen nytta av 5-10 bananer (jag gillar inte mogna bananer, usch). Problemet gäller förresten lök och potatis också. Och ägg, grädde, senap, osv…

  Förresten är burkbönorna i för stora förpackningar också. Jag skulle föredra om de var hälften så stora (eller att man kunde köpa 2-pack mindre förpackningar istället för 1 stor förp. för problemet är ju just att de förfars efter att man öppnat burken).

  Willys kanske försöker förklara att deras produkter är så dåliga att de bara duger till att hälla ut? (Jag har inte sett reklamen, men nu måste jag hålla utkik!)

  Svara
 3. ununger Inläggets författare

  Hej Zooey
  Du måste komma och handla på Nibble handelsträdgård i Järna då kan du köpa all frukt och grönt i lösvikt. Men det kanske är lite långt…. men jag har aldrig förstått att ekologisk frukt och grönt måste vara inslagen i plast. Handeln är väl rädd att man ska missa att det är ekologiskt i kassan och att kunden luras. Men i de fall man har testat är misstagen i kassan väldigt få. Vi som köper ekologiskt är ju fina människor – eller hur – vi luras inte…..I

  Svara
 4. Jonny

  Nu har ju jag det omvända problemet, men några tips:

  Mjölk håller utan problem 1-3 veckor efter bäst före, oöppnad. Bara att testa. Annars går det bra frysa, så kan man sedan värma skvätten i mikron och ta i tex kaffe.

  Vanligt smör kan utan problem så framme i rumstemperatur 2 veckor. Du har alltid mjuk smör att ha på mackan och att baka eller steka med. Man slipper tillsatsspetsade lättmagarin eller dyl. Vi har en liten glasbytta med lock där vi för över ca 1/3 dels smörpacket som sedan står framme 1-2 veckor. Vill man kan man ju krydda det osv men bara om det används som pålägg.

  Frukt och grönt kan man göra juice på, även om de ser tråkiga ut. Oftast bäst då de bara blivit sötare av att ligga ett tag. Tips är att ha en juicepress där du kör i hela äpplen osv. Perfekt till frukosten. (Barnen vill ofta ha frukt men äter inte alltid upp dem. Jag brukar lägga dessa frukter i kylen och köra ner dem som juice när tillfälle ges.)

  Äldre rotfrukter funkar perfekt om man gör fond eller i en soppa. Man kan också använda dem i bröd, särskilt morot. Annars river du morot och andra rotfrukter och gör grönsaksbiffar med lite ägg, grädde, kikärter (eller andra överblivna bönor) och ströbröd (mixat överblivet bröd).

  Mogna bananer blir en perfekt banan kaka (sök på nätet, finns många varianter). Eller att ha i ”smoothie”.

  Bönor köp torra och lägg en stor mängd i blöt över natten, frys i portionspåsar. De blötlagda frysna bönorna spricker ngt vilket snabbar på koktiden när du ska använda dem samt av ngn anledning ger inte lika mycket gaspådrag.

  Annars är det väl att göra större mängder och frysa i lagom portioner.

  Svara
 5. ununger Inläggets författare

  Jonny,
  Det sägs ju vara en svensk egenskap att vi slänger maten om bäst-före-datum har gått ut även om det är OK att äta. Och dessvärre är nog få så ambitiösa som du när det gäller att ta hand om matrester av olika slag –

  Svara
 6. Jennifer

  Hej och tack för bra tips Jonny!

  Själv har jag slutat att slänga bröd som börjar bli gammalt. Jag skivar det istället tunt och lägger det på en plåt och torkar det i 50 grader med ugnsluckan på glänt i någon timme. Det blir jättefina skorpor! Och vill man ha ströbröd är det bara att köra några skorpor i mixern.

  //Jennifer

  Svara
 7. deeped

  När det gäller Willys-reklamen så blir jag som reklamare faktiskt förbannad av den. Det är säkert tänkt att man ska tänka att ”det är så billigt på Willys” men herregud – det finns väl tusen andra sätt att göra det utan att det ska verka som rena jäkla slöseriet. Det här är dålig reklam. As simple as that.

  Svara
 8. ununger Inläggets författare

  Håller helt med särskilt en dag som denna när AXFOOD (=Willys förälder) väljer att kasta ut en av våra fina produkter som säljer bra. Och det är helt klart en produkt som är för värdefull att hälla ut på golvet som i reklamen – kanske därför den blev utkastad slår det mig nu…..

  Svara
 9. zooey

  Hej Zooey
  Du måste komma och handla på Nibble handelsträdgård i Järna då kan du köpa all frukt och grönt i lösvikt. Men det kanske är lite långt…. men jag har aldrig förstått att ekologisk frukt och grönt måste vara inslagen i plast. Handeln är väl rädd att man ska missa att det är ekologiskt i kassan och att kunden luras. Men i de fall man har testat är misstagen i kassan väldigt få. Vi som köper ekologiskt är ju fina människor – eller hur – vi luras inte…..I

  Vet inte med er antroposofer, men hederliga icke-antroposofer luras ju aldrig 😉
  (Jag kan väl inte åka till Järna heller, jag har ju antroposofofobi. Jag är lite skraj.)

  Jag tror att jag äntligen lyckades få syn på Willys reklamen. Nej, jag begriper den inte heller. Det är väl bra att varorna är billiga om man ska spilla ut dem, men reklamen är fortfarande meningslös. Bortspilld på något vis.

  En annan grej med stora förpackningar är ju också det här med att få hem dem och att förvara dem. Många av dem som inte förbrukar så mycket bor ju rätt litet.

  Vilken produkt har de, Axfood, kastat ut? Utkastad ur butiken, men inte kastad på golvet, det är väl inte så pjåkigt 😉

  Svara
 10. ununger Inläggets författare

  Fobier har vi väl för att vi ska komma över dom. Ett första steg kanske är att komma att hälsa på hos oss i Järna? När kommer du?

  Svara
 11. zooey

  *gulp*

  Nu skrämde ni mig så jag blev stum i flera minuter! Och det händer inte varje dag.

  / uppskrämd och livrädd.

  Svara
 12. zooey

  Håller helt med särskilt en dag som denna när AXFOOD (=Willys förälder) väljer att kasta ut en av våra fina produkter som säljer bra. Och det är helt klart en produkt som är för värdefull att hälla ut på golvet som i reklamen – kanske därför den blev utkastad slår det mig nu…..

  Apropå Axfood, så läste jag att VI gått tillbaka till Axfood. Inte för att jag vet hur fort övergången går, men den Vi-butik jag handlat i ser ut att ha minskat sitt Saltå kvarn-sortiment rejält, även om förstås det ena inte behöver ha samband med det andra. De kanske håller på att anpassa sig efter ett sortiment med produkter som funkar att hälla ut på golvet…

  Svara
 13. ununger Inläggets författare

  Jag tror att VI-butikerna lämnar Bergendahls till hösten – så ännu borde WILLYS reklam inte ha satt några spår. Vilken är din VI-butik? Den verkar behöva ett besök av vår säljledare?

  Svara
 14. zooey

  VI i Fältöversten, VI Sabis, närmare bestämt. http://www.sabis-faltoversten.vi-butikerna.se/frameset.asp
  http://www.sabis.se/?id=61

  Det är en butik som har ett stort sortiment av allt möjligt som är svårt att hitta. (De har till exempel en så udda produkt som ekologisk fårost från Bulgarien! Vilket är toppen.) Men när jag var där häromdagen så… jag vet inte. Bland mjölerna verkar vara ungefär som förr, men när det gäller de andra produkterna, som pasta bönor, fröer och sådant, där Saltå hade stort utrymme förut, där ser det ut som de håller på att skuffa ut er till förmån för Renee Voltaire-produkter. Vilket är lite märkligt för de är dyrare (och inte särskilt bra, tycker jag, och dessutom har de mest andra sorters produkter… typ bantningsgodis och annat vråltrist). Saltå pasta verkar helt borta därifrån, vilket också är konstigt då den är rätt prisvärd i förhållande till kvalitet. (Och den här VI-butiken håller många väldigt exklusiva pasta-sorter dessutom.)

  Jag reagerade på samma sak för några (3-4) veckor sedan när jag var där förra gången, fast då hade de fortfarande kvar några ledsamma, ensamma paket Gnocchi 😉

  Svara
 15. ununger Inläggets författare

  Tack för info. VI får skicka dit vår säljledare. Sabis är ett familjeföretag som driver ett antal fina butiker. Bland annat har de en ny väldigt bra butik på Värmdö.

  Svara
 16. Louise

  Hej Johan och alla andra Saltåvänner,
  Det här med förpackningar är såå intressant. Den viktigaste miljöfrågan alla kategorier är att vi inte slänger mat.. Det visar Helène Williams forskning med all tydlighet. Jag vill genast lära mig ännu mer, och ska lusläsa om hennes forskning.
  Love
  Louise Ungerth

  Svara
 17. Pingback: Matblogg.se - Äventyr i matens värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s