Här blir mjölet stenbra

Mamma rensade i gömmorna och skickade mig ett tidningsurklipp ur Sörmlands Nyheter, daterat 8 april 1969. Där är reportage från kvarnen; ”Här blir mjölet stenbra och ger limpor natursmak” och från bageriet; ”Bagare som gör riktiga limpor.”
carl-emil2

Jättekul att läsa. Klicka på bilderna för att läsa hela artikeln. Tyvärr saknas några rader på sidan med mjölnaren Ivar Forslund. På den bilden kan man se hur våra förpackningar såg ut på 60-talet och en bit in på 70-talet. Det var en vit påse med loggan i olika starka färger.
Carl-Emil jobbade i bageriet till mitten av 70-talet. Ivar Forslund med familj flyttade till Hälsingland i början av 70-talet och startade ett knäckebrödsbageri.
forslund1

Lena E

6 tankar på “Här blir mjölet stenbra

 1. Molly

  vad kul med gamla tidningsartiklar 🙂 jag förstår om det väcker gamla minnen till liv hos dig 🙂
  finns knäckebrödsbageriet kvar som Ivar startade?
  ha en bra dag!:)

  Svara
 2. lenaekman Inläggets författare

  Hej Molly!
  Jag vet faktiskt inte om bageriet finns kvar. Det finns överhuvudtaget inte så många knäckebrödsbagerier längre. Korsnäs Bröd i Falun, som bakar vårt knäcke, berättade att förr var det runt 60 personer som deltog när knäckebrödsfabrikanterna hade sina årliga träffar. Nu är det bara två……

  Svara
 3. Åsa

  Ja, jag håller med Molly om att det är kul att läsa gamla tidningsartiklar. Men i denna artikel är det ju en del som fortfarande är aktuellt!

  Svara
 4. lenaekman Inläggets författare

  Ja, det mesta är fortfarande aktuellt även om vi blivit lite grann modernare. Bröden på bilden, Fullkorn, bakas fortfarande. I vedeldad stenugn till och med.

  Svara
 5. Kristina Söderbäck

  Roligt med artikeln. Jag har senaste info om Kerstin och Iwar Forslund jag har nämligen köpt deras kvarn i Delsbo. Häslingland och går i lära för att lära mig att baka deras berömda hällbröd- alltså inte knäckebröd.
  Underbart gott men svårtbakat. Till sommaren har vi byggt ett stenugnsbageri vid kvarnen och vi håller öppet i caféet från 15e juni till 15e augusti. Kerstin och Iwar är ofta på besök och vi har stor glädje av att få ta tillvara på deras kunskaper. se http://www.mellankvarn.se MVH Kristina Kex Söderbäck

  Svara
 6. lenaekman Inläggets författare

  Hej Kristina!

  Förlåt att jag inte reagerat tidigare men din kommentar hade fastnat bland spamen.
  Vad roligt att höra att kvarnen i Delsbo finns kvar och är igång och att ni har stenugnsbageri!
  Där får vi se till att stanna då vi har vägarna förbi.
  Lycka till och hälsa Kerstin och Iwar från Saltå!

  Lena E

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s