Marit Paulsson har fel

Marit Paulsson har varit igång och pratat om att ekologisk produktion inte kan försörja världen. Jag har stött på Marit P i några olika sammanhang och dessutom värnar jag om mitt blodtryck vilket gör att jag väljer att inte bemöta hennes felaktiga påstående här. Jag uppmanar dock till läsning av Peter Einarssons eminenta skrivning i Ekologiska lantbrukarna som faktiskt visar på motsatsens till Marits påståenden. /johan

21 thoughts on “Marit Paulsson har fel

 1. Ellinor

  Jag håller med. Satt framför TVn och blev både arg och förundrad. Var däremot på ett bra seminarium på ABF i början av månaden och lyssnade till Lennart Båge, chef för IFAD i Rom. Han gav en nyanserad bild av läget och problematiken kring svält och fattigdom i världen. Det viktigaste utmaningar vi står inför sammanfattade han i fem punkter
  * de enorma svängningar på marknaden och priset på råvaror
  * finansiering av buffertlager (lokalt och globalt)
  * hantering av biobränslen och dess eventuella effekt på livsmedelsproduktionen
  * klimatförändringens påverkan på idag produktiva områden
  * tillgång på vatten.
  Han såg också potentialen i de 450 miljoner småbrukare som finns i världen. Att där få till en produktionsutveckling skulle lösa hungersfrågan för många människor. Effektivisering som sannolikt inte betyder konventionellt jordbruk.

  Svara
 2. zooey

  SVT Debatt ikväll alldeles strax, kl 22, ska visst handla om Marit Paulsen, eller om det är så att hon är med i programmet. Något om att Eko-bönder rasar mot Marit P!

  (Det går nog många repriser, antar jag.)

  Svara
 3. ununger Inläggets författare

  Valde att inte titta på Marit, men vi fick frågan tidigare i veckan av SVT-redaktionen hur vi såg på Marits ekoattack, så vi var förvarnade.

  Svara
 4. zooey

  Lika så bra det; förfärligt gapigt program det där Debatt. Vilket gafflande. Jag tröttnade innan eko-debatten började…

  Svara
 5. ununger Inläggets författare

  Hej Per
  Får mig att tänka på filmen Erin Brockovich med Julia Roberts där Erin under förhandlingarna bjuder det onda företagets advokat på vatten. Vatten som kommer från det område som företaget har förgiftat.

  Svara
 6. Ingalill Cederlund

  Jag förstår inte Marit, vilka glasögon har HON på sig? Konventionella jordbruksproducenters. I vilket fall har hon inte medicinskt, hälsoperspektiv som utgångspunkt. Vad hjälper det om fattiga länder får mat om i-landsbefolkning dukar under av sjukdomar p g a dålig kost, tillsatser, konstgödning och genmanipulation av vår föda

  Svara
 7. ununger Inläggets författare

  Jag håller med. Marit är faktiskt helt ute och cyklar. Tråkigt att hon duperar media på det sätt hon gör.

  Svara
 8. Lilith Svensson

  Kristdemokraterna vill uppmuntra till ekologiskt inriktat jordbruk för att stödja säkra och hälsosamma livsmedel. Vi vill att närproducerade produkter ska få prioriteras för att minska långa transporter av livsmedel.

  Svara
 9. Mai Lysehav

  Man funderar på hur en s k erfaren politiker som M Paulsen kan vända kappan så snabbt efter vinden och byta åsikter. Om man inte löser världsproblemen med att odla ekoliogiskt som hon säger vill jag i alla fall påstå att man kan lösa problemen i sin egen närmiljö genom att odla ekologiskt. Det är här man måste börja.
  Det är mycket farligt att en etablerad politiker går ut med direkt vilseledande uttalanden.

  Svara
 10. Gunnar Franzén

  Mycket tyder på att detta är ett forum för frälsta, och kanke är det därför helt meningslöst att jag skriver här. Men ändå:
  jag läser just MP:s bok Lurad av laxen. Den innehåller en hel del upprepningar och en och annan motsägelse. Men ni som avskyr henne eller rättare sagt hennes obehagliga sanningar. Hur bemöter ni hennas grundtes:
  Ekoliogisk odling ger betydligt lägre avkastning. (Förnekar någon detta?) Vår jord är inte större än den är. Den uppodlade ytan kan inte ökas nämnvärt, och detta önskar heller ingen. Hur skall vi då försörja all jordens befolkning? Att i den rika världen lyxa sig med ett lågavkastande jordbruk för att det känns bättre är inte ett gångbart föredöme. Det löser visserligen några av våra hjärteproblem men är ingen lösning i stort.
  Hon gillar konstgödsel men förnekar inte problemen med bekämpningsmedel.
  Läs själv boken utan affekt, Den är ytterst lättillgänglig. Kom sedan igen med sakliga repliker.
  Om ni inte orkar eller vill så läs åtminstone sidan 14.

  Svara
  1. Mike

   Hej Gunnar,
   Jag tror det här med att vi måste frångå ekologisk odling för att försörja jordens befolkning med mat, är kortsiktig, om befolkningen fortsätter att växa som den gör så spelar det ingen roll hur effektivt du odlar, förr eller senare blir befolkningen för stor. Det är grundproblemet tyvärr.

   Svara
 11. ununger Inläggets författare

  Hej Gunnar
  Det är möjligt att det här är ett forum för frälsta. Men den enkla sanningen är att Marit har fel och faktiskt är okunnig. Ingen av världens forskare menar att bristen på mat är en lantbruksteknisk fråga. Och vi som har erfarenhet av ekologisk odling i andra klimat vet att där blir till och med skördeutfallet större. Jag rekommenderar dig att läsa länken i min postning ovan. Den ger en helt annan bild än det Marit ger.

  Svara
   1. ununger Inläggets författare

    Hej Gunnar,
    Kul och värdefullt att du har läst Peter Einarssons artikel & välkommen tillbaka till Saltåbloggen.

 12. Ping: Låt oss slippa djurpoliser organiserade som FBI « En epok att förändra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s