Ät ekologiskt och få pengar över

Jag har alltid påstått att de flesta har råd att äta ekologiskt om man vill prioritera det. Särskilt med tanke på hur mycket vi köper i matbutiken som vi egentligen inte behöver, och om man dessutom skulle slänga mindre mat så blir utrymmet för att köpta ekologiska produkter ännu större. Nu får dessa tankar stöd av Folkhälsoinstituet som framhåller följande i ett pressmeddelande:

Folkhälsoinstitutets beräkningar visar att hållbara matvanor är billigare för de allra flesta typkonsumenter. Det är möjligt genom att minska konsumtionen av kött samt så kallade utrymmesvaror som alkohol, chips, godis, läsk och kakor. Och istället öka konsumtionen av frukt och grönt, spannmål samt baljväxter (ärtor, bönor och linser), som är en bra proteinkälla. Idag går 35-40 procent av våra matkostnader till utrymmesvaror.

Matkostnad kan sänkas med 1500 – 9000 kronor per år. 


– För de flesta typkonsumenter är det en halvering av utrymmesvarorna som ger största besparingen. En del av pengarna kan förslagsvis läggas på ekologiska livsmedel, säger Anita Linell, avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut.Hållbara matvanor ger dessutom bättre näringsintag
 Det bidrar till en bättre folkhälsa samtidigt som det kan vara ett sätt att förebygga viktuppgång.

För miljöns skull är en större säsongsanpassning av vår frukt- och grönsakskonsumtion viktig. Att anpassa våra matvanor efter svensk säsong kan också påverka priset positivt, exempelvis genom att äta rotfrukter istället för importerad sallad och tomater. Det kan i sin tur öka frukt- och grönsakskonsumtionen bland socioekonomiskt svaga grupper som idag har lägst konsumtion.

 För mer information:
Hela regeringsuppdraget finns här. /johan

4 tankar på “Ät ekologiskt och få pengar över

 1. zooey

  Ja men, det finns ju ekologiska chips. Inte något vidare sätt att tjäna (spara, menar jag…) pengar, men himla goda är de (konsum har Änglamark-chips… gah!! utsökta).

  Bortsett från utbudet av högkvalitativ ekologisk skräpmat, så är jag ju övertygad om att det för det mesta inte ens handlar om att ”prioritera.” Väldigt ofta är ju den ekologiska varan mer prisvärd. (Det tydligaste exemplet är eko-citroner. Jag är säker på att man sparar på att välja eko-citroner framför vanliga, även om de vanliga till synes är billigare. Eller, för den delen, jämför Barsja-bröd med någon fluff-limpa. Jag är lika övertygad där: folk gör ett felslut när de tror att det senare alternativet är billigare.)

  Jag tror att folk har svårt att se detta, för de är så inkörda på att det ”dyra” alternativet är just dyrare. (Jag har befunnit mig i sådana diskussioner, och de är nästan omöjliga att föra. Någonstans blir det att handla om att det uppfattas som ”lyxlivsstil”. Men det tycker inte jag; fast då är ju jag å andra sidan uppväxt med en mor som inte skulle släppt en Skogaholms-limpa över tröskeln… och man påverkas väl, antar jag.)

  -z

  Svara
 2. ununger Inläggets författare

  Det finns ju risk att det perspektiv som Folkhälsoinstitutet (och ibland jag själv) fastnar i blir lite moraliserande och tagelskjortigt. Men å andra sidan har ju jag t o m arbetat en hel del med ekologiska vin- och spritdrycker. Och det faller nog knappast inom Folkhälsoinstituets ramar för ”hållbara matvanor”. Men jag tror att nyckelordet är prisvärt – som du ju är inne på.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s