HUR viktigare än VAR – eller?

Att äta närproducerat är viktigt för årets kock Viktor Westerlind som föredrar det begreppet framför det ekologiska, berättar han i ETC. – Det är lätt att stirra sig blind på vad som är ekologiskt och glömma bort de varor som är producerade i vår närmiljö. Istället för att köpa Saltå Kvarns bönor från Chile bör man tänka över vad det finns för någonting motsvarande som produceras i Sverige. Men det gäller även att se årstidens begränsningar – att inte köpa jordgubbar från Peru etcetera, säger han vidare.

Vi tycker också att närodlat är bra. Men när det gäller våra bönor så är det ju sant att flera av våra bönor har rest långt – men kanske inte från Chile.

För femton år sedan var jag konsult åt Gröna Konsum och vi arbetade med ett projekt som hette ”Sila Kamelerna” som hade till syfte att ta fram Konsums viktigaste miljöfrågor. Konsum sålde 400 000 ton mat år 1995. Initialt var vi helt inställda på att transporterna av allt detta skulle vara ett av de viktigaste miljöproblemen. Men vi blev tvungna att revidera vår uppfattning. Av all den energi som omsätts när man odlar, förädlar, transporterar och säljer 400 000 ton mat så är transporterna bara en mindre del. Bara användningen av konstgödsel i jordbruket omsätter i princip lika mycket energi. Det var också i projektet ”Sila Kamelerna” som vi första gången visade att frilandsodlade tomater från Spanien var bättre ur energisynpunkt jämfört med växthusodlade svenska tomater. Slutsatsen av allt detta var att Gröna Konsum – med dåvarande chefen Peter Westring i spetsen – bestämde sig för att driva på den ekologiska produktionen ännu hårdare. Ekologiskt kom i första hand därefter kom frågan om närodlat.

Jag delar helt denna uppfattning även idag. Frågan om HUR maten odlas är viktigare jämfört med frågan om VAR den odlas – sett i ett miljöperspektiv. Sedan finns det ju fler skäl att prioritera närodlat. Det kan smaka bättre, man kan besöka odlaren med mera. Det vi tycker är allra bäst är biodynamiskt närodlade produkter – självklart. När det gäller svenskodlade bönor försöker vi efter bästa förmåga stödja den sparsamma forskning som finns i Sverige. Så om några år kanske vi kan sälja svenskodlade bönor med större mångfald än idag.

Men visst är transporterna ett miljöproblem och ett klimathot. Därför försöker vi så långt det är möjligt optimera våra transporter ur miljösynpunkt. Det betyder att vi prioriterar tåg och båt. Dessutom har vi räknat hur mycket koldioxid våra transporter bidrar med. År 2008 uppgick bidraget till 511 ton koldioxid. Vi har också valt att klimatkompensera våra transporter och därför stödjer vi trädplantering i Uganda som ska assimilera lika mycket koldioxid som våra transporter ger upphov till. Dessa trädplanteringar certifieras. 

Vore intressant att höra hur du prioriterar – om man nu måste det –  mellan ekologiskt och/eller närodlat? /johan

7 tankar på “HUR viktigare än VAR – eller?

 1. Jennifer

  Jag tycker att valet kan vara svårt. Men jag försöker att resonera som så att om jag väljer det ekologiska alternativet framför det svenska konventionella så hjälper jag till att sätta press på våra svenska odlare. Det gäller ju att få dem att förstå att vi hellre vill ha ekologiska livsmedel.

  Svara
 2. Karin

  Om man tror på att de beslut man tar i butiken har betydelse för vad som kommer finnas att köpa i framtiden, så är det en lätt prioritering. Det är inte bara viktigt vad jag köper. Det är lika intressant vad jag inte köper. Vill jag berätta för de bönder som finns i närheten att jag vill ha ekologiska varor, så köper jag i första hand ekologiskt, och i andra hand närproducerat. I den bästa av världar, när tillräckligt många tänker så, kommer det att finnas gott om både närproducerat och ekologiskt. Hoppas kan man alltid…

  Svara
 3. Maggan

  Det ultimata är ju att köpa ekologiskt och närodlat men när det inte går så försöker jag att köpa efter årstiden. Jag menar ekologiska svenska rotsaker finns ju att få tag på hela vinten – tomater (oavsett om de är ekologiska eller inte) går bort. Lika så frukt – svenska äpplen på vintern och sen efter säsong vad som finns.
  Jag har fördelen med att känna en biodynamisk grönsaksodlare så bara säsongen kommer igång får jag både närodlat och biodynamiskt från honom. Men jag hoppas att flera kommer att ställa krav på närodlat/ekologiskt så att flera kan börja odla och få sälja sina produkter (är lite jävig där eftersom jag är trädgårdsmästare med inriktning på odling 😉

  Svara
 4. ununger Inläggets författare

  Tack för kommentar. Visst är det bästa om det både är närodlat och ekologiskt.

  Svara
 5. Pingback: Säsongsanpassad mat med Rune Kalf-Hansen « Saltå Kvarn-bloggen

 6. Pingback: Hur viktigare än var – del II « Saltå Kvarn-bloggen

 7. Pingback: Goda bruna bönor | Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s