Dags för nässelsoppa

urtica_

Nu börjar brännässlan sticka upp bland fjolårsgräset. Jag gör nässelsoppa några gånger varje vår. Det är nyttigt och jättegott!
Nässla innehåller massor med mineraler och vitaminer och är en riktig hälsokur efter den långa vintern. Den anses blodrenande och allmänt stärkande.
Plocka de späda topparna, skölj noga, hacka fint och koka i buljong till nässlorna är mjuka. ca 5 minuter. Red av med mjöl om du vill eller späd med lite grädde. För en matigare soppa kan man göra en vanlig rotfruktsoppa och lägga i nässlan på slutet.
Till 4 personer går det åt ca 2 liter nässlor och en liter buljong.
Servera med ägghalvor och lite gräslök.

Lena E

13 tankar på “Dags för nässelsoppa

 1. Anna

  En vän till mig som är hejjare på att använda naturens skafferi har hittills bjudit mig på hembakat bröd med nässlor i samt hemlagat godis som var färgat med nässlor.
  Inväntar spänt vad den kommande nässelsäsongen ska föra med sig.

  Anna

  Svara
 2. lenaekman Inläggets författare

  På 1970-talet bakade vi Nässelbröd i Saltå Bageri. Det var runda bröd med hål i mitten och de var alldeles gröna med havreflingor ovanpå. Man hade nässelpulver i degen. Det var finare än vetemjöl och dammade alldeles förskräckligt. Nässelbrödet var väldigt populärt men jag gillade det bara när det var alldeles färskt och fortfarande varmt så att smöret smälte.
  Det händer faktiskt fortfarande att någon ringer och frågar var man kan köpa nässelbrödet, trots att det slutade bakas för 30 år sedan 🙂

  Svara
 3. zooey

  Hu, jag har nog inte ätit något med nässlor i sen nässelsoppan i waldorf. Ni är ju för läskiga som påminner mig 😉

  Fast, i och för sig, nässelsoppan var nog rätt ok, har jag för mig. Kunde nog tjänat på lite kryddor och salt, tror jag.

  Jag tänker på den ibland när jag ser att lokala ICA tar 100 spänn hektot (eller något, jag vet inte, men rysligt dyrt) för färska nässlor.

  Svara
 4. Excalibor

  Om nässelbrödet var väldigt populärt och människor fortfarande frågar efter det, finns det arbetsmiljömässiga skäl att inte ta upp det på prov igen? Skulle inte fuktning av nässelpulvret före inbakning kuna lösa problemet?

  Svara
 5. lenaekman Inläggets författare

  Oj, visste inte att man kunde köpa färska nässlor!

  Nässelbrödet – i vilket fall efter det receptet som användes då – var väldigt torrt. Det var gott första dagen sen var det jätteäckligt. Tyckte jag i alla fall. Sen såg det läskigt ut också. Alldeles grönt……
  Men visst, nytt recept och lite nässlor i kanske blir ett toppenbröd! Det var ju ändå populärt….

  Svara
 6. zooey

  Jodå, men det är förstås rätt säsongsbetonat. Jag vet inte var de får dem ifrån, för det känns ju inte som något som ICA centralt tar in, precis… Men jag har t o m träffat på lite äldre människor som plockar nässlor i Lill-jans, så det finns kanske ett intresse. Men de flesta ungdomar har nog aldrig smakat nässlor…

  Grönt bröd har en tendens att se mindre aptitretande ut… Kanske svårt att sälja grönt bröd till dem som inte redan är frälsta… Av grönsakerna så passar ju morötter och sådant bättre in, färgmässigt.

  Jag hade fått för mig att frukt i bröd var jätteäckligt, förresten, men det var ju precis tvärtom.

  Svara
 7. lenaekman Inläggets författare

  Grönt bröd ser verkligen lite speciellt ut. Typ mögligt……

  Frukt i bröd är jättegott. Och nötter! Men nötter har vi inte längre i bageriet på grund av allergirisken.

  Svara
 8. zooey

  Är det därför valnötsbrödet är borta? Det saknar jag något enormt.

  (För visst har ni haft ett valnötsbröd, eller är det jag som blivit tokig… jag brukade köpa det valnötsbrödet, men så brukade jag också köpa Gateaus valnötsbröd, och de har fortf kvar sitt, tror jag.)

  Svara
 9. lenaekman Inläggets författare

  Precis så.
  Valnötsbrödet var ett av våra populäraste bröd men det är svårt att hantera nötter i samma utrustning som nötfria bröd, så vi la ner den limpan tyvärr.

  Svara
 10. zooey

  Jo, ICA hade minsann nässlor, färska, en lätt liten påse för 30 kr!

  Synd på valnötsbrödet. Det var bäst efter barsja, eller kanske lika bra, faktiskt.

  Svara
 11. Johan

  Till lenaekman

  Nässelbröd var populärt men du tycker det var ”jätteäckligt”. Valnötsbröd var också omtyckt. Men inte heller det fick vara kvar utan slutade bakas med förevändningen ”svårt att hantera” !!!

  Med den inställningen till kundernas önskemål om nyttigt bröd kanske det vore lika bra att ni lägger ner era andra produkter också. Börja istället baka halvgräddad långfranska med sågspån. Det är ju varken är nyttigt eller populärt och borde därför passa dina önskemål perfekt!

  Johan
  wise.people@live.se

  Svara
  1. lenaekman Inläggets författare

   Hej Johan
   Det stämmer att jag inte var så förtjust i nässelbrödet då jag var tonåring. Det var väl nyttigare än gott i min mening men då det var alldeles färskt och varmt så var det gott när smöret smälte på det. Men dag 2 var det trist och torrt.

   Valnötsbrödet slutade vi med på grund av risken att hantera nötter i bageriet. Valnötsbrödet var jättegott och ett av de bröden vi sålde mest av. Det kom på tredje plats efter fruktbröd och barsjabröd.
   Eftersom nötter är en stark allergen och vi bedömde att det inte var säkert att ha nötter i produktionen, så slutade vi baka brödet. Många blev, och är fortfarande, ledsna över det och det är vi också. Vi hade även en müsli med nötter i, även det en omtyckt produkt och en storsäljare, som vi också lade ner då vi bedömde att det även där fanns en risk att hantera nötter i produktionen.
   Snart öppnar vi ett till bageri och då kan vi kanske börja med valnötsbröd igen!
   //Lena

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s