Rökarom i mat kan skada hälsan

Röksmak är populärt och tillsätts därför på allt fler produkter. Det är inte längre bara korv och feta fiskar som röks utan rökaromer dyker upp i allt från sås och soppor till frukostflingor och snacks. Rökarom förekommer även ofta i färdigmat som köttgrytor och köttpajer liksom i processade frukt och grönsaker.

Tillsatta rökaromer som penslas eller sprejas på maten, eller som maten doppas i, har nästan helt trängt undan traditionell rökning. Men trots att vissa rökaromer funnits på marknaden sedan tidigt 1960-tal har EU först nu inlett en översyn av deras hälsoeffekter.

Läs hela artikeln på SvD.

Lena E

18 tankar på “Rökarom i mat kan skada hälsan

 1. zooey

  Det jag tycker är allra mest irriterande, dock, är att man vill ha mat som är rökt på riktigt, ingen larvig rökarom. Och då finns inte det, för allt är med rökarom!

  Rökarom på frukostflingorna….?

  Är förtjust i rökt fisk, däremot.

  Svara
 2. lenaekman Inläggets författare

  Ja, det är så himla trist. Det finns knappt äkta rökt mat längre.
  Jag läste också i en livsmedelsbranschtidning att man testar att tillsätta rökaromer i salt. Detta för att man då kan använda mindre salt och ändå få samma smakeffekt.
  Målet är där att få ner vår saltkonsumtion med tanke på hjärt- och kärlsjukdomar.
  Svenskarna bör ju minska saltintaget till ungefär hälften enligt Livsmedelsverket.
  Minskad saltkonsumtion är ju bra men inte genom att tillsätta aromer är min mening.

  Svara
 3. zooey

  Så jubeldumt. Har de inte hört talas om… kryddor? De brukar ju funka om man vill ha mer smak, utan att använda mer salt… (För den delen, det gäller ju traditionell rökning också.)

  Jag gissar att det är mycket billigare, och ger ett mer homogent resultat, att använda sådana där aromer än att göra riktig smaksättning med kryddor, örter och tillverkningsmetoder som rökning. De vill nog kunna sälja samma skräp som vanligt, gärna under nyttighetsflagg… Nånstans slås man ju av misstanken att det handlar om något annat än salt…

  Salt är lite som fett; ibland förs debatten som om salt och fett vore av ondo, och som om det är en självklarhet. (Hellre fett och salt, inkl eventuella konsekvenser, än att leva på gammal toffla med röksmak, tycker jag.)

  Svara
 4. Thebee

  Från artikeln i SvD: tjärhaltiga utfällningar från rök av hickory och ek används på nytt efter att först ha separerats ut ur röken som del av den rökarom som sen används som ”smaktillsats” i mat.

  Tjära från rök i maten. Låter inte riktigt bra, särskilt för en icke-rökare.

  Svara
 5. zooey

  Snarare mindre problematiskt för en icke-rökare, som ju får i sig mindre tjära totalt sett ändå.

  Sen är det ju skillnad på att *äta* tjära och att *inhalera* tjära ner i lungorna. Inte för att någotdera låter särskilt hälsosamt, men det blir nog två separata saker i vilket fall som helst.

  Kanske ska kontakta något sådant där aromföretag, för jag älskar cigarettrök (för att inte tala om lukten av orökta cigaretter, oh!), men är icke-rökare. De kanske har produkter som man bara luktar på men inte äter. Hmm.

  Svara
 6. lenaekman Inläggets författare

  Min mormor rökte aldrig men efter hon gjort storstädning så tände hon en cigarr som fick ligga i ett askfat och ryka. Det var pricken över I:et liksom.

  Svara
 7. zooey

  Min morfar rökte som en borstbindare (började som 12-åring och dog när han var över 90… han stupade på väg hem med nya cigarettlimpor faktiskt… han var vid anmärkningsvärt god vigör hela livet…) så jag växte upp med cigarettrök i snoken, för jag var jämt med morfar. Och bland förfärliga bilavgaser i stan. Men min mor var väldigt noga med att köpa obesprutade och obestrålade grönsaker, snabbmat och godis var inte att tänka på. Det är lite paradoxalt på något sätt.

  Morfar saknade känsla för vad som var hälsosamt för småbarn, så han bolmade på och jag andades in 🙂 (tror t o m han satt på bänken på trappen på waldorflekiset och osade som en skorsten… när han kom för tidigt för att hämta mig… men det var ju andra tider, rökning var inte fullt så socialt oacceptabelt då…)

  Cigarrer luktar faktiskt ännu godare än cigaretter, egentligen, men jag har inte riktigt samma förhållande till cigarrer 😉

  Svara
 8. Thebee

  Min pappa rökte pipa. Det luktade så gott och fick mig att planera att göra detsamma när jag blev stor. Men jag lyckades avvänja mig direkt från början genom att röka dåliga cigaretter (ryska) på prov…

  Svara
 9. zooey

  Pipa luktar underbart, och hela grejen med piprökning är på något mystiskt vis vacker. Det är något nästan ceremoniskt över det hela. Plus att själva pipan ofta är så elegant.

  Svara
 10. lenaekman Inläggets författare

  Hmm, jo men pipor är snygga. Elegant snidade med vackra pipställ till. Snygga tobaksburkar och vansinnigt tjusiga askkoppar. Askoppar stora som fruktskålar. Jag har några såna och använder dem som skålar.
  Man visste ju inte bättre på den tiden. I varje annons, reklam eller film från 30- till 60-talet rökte man ju. Jag är lite svag för 50- och 60-tal och männen på bilderna då rökte pipa. Kvinnorna hade smala midjor, förkläden och tyckte om att städa 😉
  Jag matchar bara det sista i den meningen…..

  Svara
 11. zooey

  Ja, kolla på Audrey Hepburn med en cigarett i handen, eller Bogart med pipa… jag blir då helsåld, sen får det vara hur cancerframkallande som helst. Det är ju nästan något slags romantik runt det hela, i just att det inte hade blivit farligt än… rökning var äventyrligt, och inte ett tecken på att man är dum i huvudet, vilket väl nästan är den stämpel rökningen har idag. (Jag menar, bara Socialstyrelsens varningstexter får en ju att vilja avstå. Inte p g a texternas innehåll, utan för att de gör cigarettpaketen så ohyggligt oestetiska!)

  Min morfar rökte alltid med ett tjusigt cigarettmunstycke i trä. Det ser man sällan numer. Och så hade han en stor askopp som snurrade när man tryckte på en spak. Det tyckte jag var skojigt.

  Gamla tidningsannonser för rökning är ju också för härliga. De är så coola. Det kan inte hjälpas faktiskt, hur dåligt rökning än är 😉

  Min mor har sådana där gamla underbara tobaksaskar–rena konstverken, faktiskt. (Tänk om Socialstyrelsen hade smällt upp sina meddelanden över dessa vackra askar… uj. På sätt och vis tur att de inte hade hajjat galoppen än.)

  Svara
 12. zooey

  Det må vara. Men när de pedagogiska pekpinnarna blir alltför många, kanske Socialstyrelsen skulle fundera över ytterligare en: ”Tristess är skadligt för din hälsa”.

  Socialstyrelsen har ju många andra pekpinneprojekt. Var inte tvångstillsättningen av b-vitamin i mjöl ett sådant? Eller det var kanske FHIs projekt det.

  Det finns ju otaliga exempel på ibland pedagogiska och så gott som alltid välmenande, och i sak i och för sig riktiga, idéer från myndigheternas sida…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s