Ogräs blir resistent

 

Amaranthus caudatus, nära släkt med Pigweed (Wikipedia)

Amaranthus caudatus, nära släkt med Pigweed (Wikipedia)

Ett tremeter högt ogräs har blivit ett jätteproblem i sju delstater i sydöstra USA, rapporterar ATL. Det är ogräset Pigweed – en art inom amarantsläktet – som blivit resistent mot Round-up och nu växer ohämmat i bomulls- och sojabönsodlingar.

Enligt den danska lantbrukstidningen Effektivt Landbrug står det klart att årets odlingar av Round-up-resistenta sojabönor och bomull kommer att påverkas mycket av ogräset.

Det är cirka 40000 hektar som är drabbade av Pigweed och ogräset växer även i kraftig torka. Enligt uppgift växer Pigweed 5 millimeter om dagen och en planta kan ge upp till 10000 frö.  Det är ett känt faktum att arter utvecklar resistens mot det kemiska preparat som vi bekämpar dem med. Ett vanligt motmedel blir då att ta till starkare kemikalier. Och sedan är en olycklig negativ spiral igång. /johan

5 tankar på “Ogräs blir resistent

 1. Kari Receptomaten

  Tre meter? Åh fy f*n! Kommer osökt tänka på TV-serien Triffderna..

  Åter till fakta, orden sojabönsodlingar och Round-up i samma mening i inlägget får mig att undra. Vad tillverkas av sojabönor och hur påverkas människan i långa loppet av Round-up? För vi får väl i oss det förr eller senare..

  Svara
 2. ununger Inläggets författare

  Dessutom kan man nog anta att sojabönor som är Roundup-resistenta har blivit det genom lite genetiskt mixtrande, GMO-soja helt enkelt.

  Svara
 3. Nyfiken-Grön

  Läskigt värre! Men ändå så blir jag inte så förvånad. Tyvärr.

  Det är ju så naturen fungerar. Naturen har en otrolig förmåga att anpassa sig till nya situationer och utvecklas (resilient med andra ord). Det enda i naturen som inte verkar kunna anpassa sig och utvecklas är vi! Business as usual kommer vara vår undergång och det har redan satt igång.

  Jag läste en studie om tsunamin. Om mangrove skogarna och korallreven hade varit intakt när vågen slog till så hade 2/3 (!) inte nåt fastland. Tänk vad många liv.. och det ekonomiska.

  Vi måste inse helt enkelt att vi inte står över naturen utan är en del av den.

  Alexandra

  Svara
 4. ununger Inläggets författare

  Hej Nyfiken-Grön
  Tack för intressant kommentar.
  Jag håller inte riktigt med när det gäller vår anpassningsförmåga. Den är väl enorm. Genetiskt sett är de människor som jäktar fram på våra storstäders gator identiska med de som levde i grottor för tusentals år sedan. Och kanske är det denna enorma anpassningsförmåga som gjort oss övermodiga. Vi tror att vi kan anpassa oss till vad som helst (t o m ett liv nära polcirkeln, trots ett uselt väder….). Men det förändringar vi står inför – ex klimatförändringar – kommer att gå snabbt och vi kommer inte att hinna med om vi inte förstår att lära av naturen när vi utvecklar vårt samhälle.

  Svara
 5. Nyfiken-Grön

  Vi har absolut mycket att lära av naturen och där kan jag ibland tycka att vi börjar förstå.

  Men jag tycker inte att vår anpassningsförmåga generellt är något att hänga i granen. Industrialismen ser jag mer som något försök till att kontrollera världen snarare än anpassning, iaf i det stora hela. Detta behöver dock inte alltid vara något negativt. Jag är väldigt tacksam för lägenheten jag bor i, maten på mitt bord, infrastruktur, medicin osv.

  Skulle man titta lite noggrannare skulle man snabbt inse att alla dessa saker jag är tacksam för någon gång kommit från naturen.

  Jag håller med dig att det kanske handlar mer om att vi vägrar lära oss av våra misstag och fortsätta utvecklas? Men vi måste inte bara lära oss av naturen utan även lära oss leva utifrån naturen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s