Tillsatser i godis ger hyperaktiva barn

En nyligen avslutad studie genomförd av Köpenhamns Univeritet visar att kemiska tillsatser i godis, läsk och chips ger hyperaktiva barn med koncentrationssvårigheter och påvisar sambandet däremellan. Studien, som är beställd av danska Livsmedelsverket, visar också att de kemiska tillsatserna är skadligare än socker. Det är särskilt de mest färgglada godissortertna som är skadliga.

– Våra studier i ämnet visar att socker inte riktigt förtjänar sitt dåliga rykte. Det är inte så att socker är nyttigt. Men det visar att hyperaktivitet hos barn särskillt uppträder när de får socker i kombination med vissa färgämnen, säger professor Kim Fleischer Michaelsen.

Ekologiskt godis innehåller naturliga färg- och smakämnen.

– Jag vill kraftigt rekommendera tillämpning av försiktighetsprincipen när det gäller godisinköp. Undvik det färgranna konventionella godiset. Vill du vara säker så köp ekologiskt godis, råder Lene Midtgaard som är medförfattare till den danska boken ”Familj utan kemi”

Källa: Ökologisk Jordbrug

Du hittar artikeln på Ekoweb
Ekologiskt godis hittar du här

Lena E

3 tankar på “Tillsatser i godis ger hyperaktiva barn

  1. Loa

    Ja, det har vi märkt på våra barn! Nu får dom Ekorrens ekologiska godis på lördagarna och är inte alls lika hyper som dom brukade vara efter en lördag med vanligt godis och annat sött. I Ekorrens godis är det dessutom rårörssocker – vilket ju är bättre än vitt socker.

    Svara
  2. Pingback: Spännande forskning om godis! « sjölunda gård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s