Klimatkompensation genom trädplantering

Saltå Kvarn klimatkompenserar alla transporter. Den innebär att vi räknar ut hur mycket koldioxid som våra transporter ger upphov till. Därefter köper vi trädplantering genom Zeromission som ser till att träd planteras som äter upp motsvarande mängd koldioxid som våra transporter ger upphov till. För 2008 innebar det att 511 ton koldioxid kompenserades genom trädplanteringar i Uganda. Samtidigt strävar vi efter att i så hög grad som möjligt använda fossilbränslesnåla transportsätt som båt och järnväg. Bland annat har andelen järnväg ökat för våra transporter från Italien och vårt stora varuflöde från Holland går numera per båt till Göteborg.

Klimatkompensation genom trädplantering har fått en del uppnäst kritik, bland annat av Naturskyddsföreningen. Nu visar det sig att alltfler ger stöd till denna tanke. Nu senast är det skogsintressenter från hela världen som samlats till en konferens i Köpenhamn i samband med klimatkonferensen där. Budskapet var klart. Det behövs högre takt i klimatarbetet och skogsbruket kan åstadkomma mer.

– Vi måste plocka ut koldioxid ur atmosfären, det räcker inte med att minska utsläppen. Och det kan ske genom skogsbruk och ett ökat virkesförråd i världen, sade Rajandra Kumar Pachauri, från FN:s klimatpanel i sitt inledningstal.
Eftersom 20 procent av utsläppen av koldioxid kommer från avskogning kan mycket av klimatförändringarna mildras genom ett ändrat skogsbruk. Klimatkonferensen i Köpenhamn kommer sannolikt att komma fram till ett utökat skogsprogram som kommer att premiera länder att sluta hugga ned skogen och i stället restaurera och kanske till och med återplantera skog.

Vi är många som kommit fram till att klimatkompensation i samarbete med Zeromission är bra idé, det gäller exempelvis Max hamburgare, FOLKSAM, SEB m flera. /johan

4 tankar på “Klimatkompensation genom trädplantering

  1. Nikke

    Det här är otroligt spännande. Jag skulle vilja göra detsamma som kompensation för mina egna privatresor med bil. Men hur räknar man? Finns det någon bra tjänst som man kan använda? Hur många landsvägskilometer går det på ett träd?

    Svara
  2. Pingback: Vår VD Johan i veckans avsnitt av Hållbarhetspodden | Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s