COOP kastar ut Leksandsbröd

Vet du vad ett paket knäckebröd från Leksandsbröd kostar? Sannolikt inte. I motsats till vad dagligvaruhandelns ingenjörer tror så är vi konsumenter okunniga om vad det mesta i matbutiken kostar. COOP har under hösten prisförhandlat med många av sina leverantörer. Om man inte går med på de prissänkningar som COOP kräver så hotas leverantören med avlistning, d v s man åker ut ur hyllan.

Nu är det Leksandsbröds tur att utsättas för denna behandling eftersom man inte accepterar de prissänkningar som COOP kräver.

– Vi är sedan en tid avlistade från Cooophandeln i Gävle, Stockholm och Mälardalen men finns kvar hos Coophandlarna i Dalarna. Coop här i Dalarna är rädda för en liknande sak som hände med konsumenternas reaktion för Dalarnas mjölkbönder. Att vi är saknade i Gävle och Stockholm vet vi för varje dag ringer eller kommer det e-post från våra konsumenter, säger Peter Joon, vd i familjeföretaget Leksandsbröd till Dalarnas tidningar.

Camilla Sparring som leder Matupproret tror att nu behövs ett nytt konsumentuppror för att försvara Leksandsbröd.

– Det behövs ett bröduppror mot Coop som försöker tvinga Leksandsbröd att sänka sitt brödpris till Coop med vad jag hört 13 procent. Leksandsbröd har fått bort den sista tillsatsen och bakar med äkta varor. Tvingar Coop dem att sänka priset så tvingar handeln dem att stoppa in en massa tillsatser. Det vill inte vi konsumenter vara med om tror jag, säger Camilla Sparring som lovar att hennes organisation Matupproret nu kommer att starta en aktion mot Coop.

Camilla har ju helt rätt. Dagligvaruhandelns starka fokusering på att pressa priser får många konsekvenser:

1. för matens kvalitet – man tvingar helt enkelt leverantören att välja sämre råvaror och ibland även att börja använda olika typer av tillsatser.

2. för miljön, eftersom leverantörernas miljöambitioner kostar.

3. och sist men inte minst för smaken, prisspresad mat smakar till slut inget.

COOP brukar framhålla att man tror på Fair Trade – när man ska börja tillämpa detta även i Sverige? /johan

34 tankar på “COOP kastar ut Leksandsbröd

  1. ununger Inläggets författare

   Tack för bra kommentar.
   Prisvärt och billigt är inte synonymer för mig. Men, visst är prisvärt och bra en möjlig kombination. Tycker att våra produkter är ett bra exempel på det.
   Men det blir ett problem när dagligavaruhandeln endast tvingar leverantörerna att sänka priserna och aldrig frågar efter kvalitetsaspekter. Alla råvaror och produkter vi köper in finns alltid i många olika kvaliteter och prisklasser. Om vi hela tiden tvingas att sänka våra priser så kan vi även tvingas att sänka våra kvalitets- och miljökrav. Exempel: När vi försöker sälja in våra produkter med smakargument så får vi ofta höra att smak inte är en relevant parameter för de inköpare vi möter. Det tycker i alla fall jag är allvarligt.

   Svara
 1. Stellan

  Peter: Vad är prisvärt egentligen? Det är en extrem prisfixering i handeln idag, och den är bakgrunden till större delen av de problem och skandaler som drabbat matindustrin. galna ko-sjukan och köttfärsskandalen på Ica är bara några exempel. Visst ska maten vara värd sitt pris, men idag är priserna så låga att vi riskerar att få mat som inte fyller sin funktion – och i värsta fall gör oss sjuka.

  Jag blev bedrövad när jag såg att Leksandsbröd var borta ur hyllan. Dels för att jag är storkonsument av deras brungräddade knäcke, men också för att jag djupt ogillar den här trenden.

  Svara
 2. Anna

  Det borde väl vara upp till konsumenterna att bestämma vad de vill betala för sin mat? Jag väljer sällan mat enbart efter priset.
  Tror att Coop är alldeles för fixerade vid PROs matkassemätning. Som i mina ögon är helt absurd. Vem äter bruna bönor på tub och skogaholmslimpa??

  Svara
 3. alicia

  Av mina lokala COOP att döma borde kanske COOP börja fråga efter kvalitetsaspekter i stället för enbart priset. Dåliga och gamla varor, smutsigt, knappt några eko-varor kvar att tala om (varför är de fortfarande KRAV-cert… undrar jag), dålig service, uselt.

  Bra och prisvärt är för övrigt en fullt möjlig kombination. Bra och billigt är det tyvärr sällan. Sedan tycker jag nog inte att man kan kalla COOP billiga (för konsumenten), och knappast prisvärda.

  Svara
 4. Pingback: Prisvärt och bra, dyrt och dåligt « Pratbloggen

 5. Brittis

  Vi måste hjälpas åt att minska de stora kedjornas makt över vilka produkter vi ska köpa. De går enbart efter hur mycket vinst en vara ger och tar ingen notis om kvalitet. Vansinnigt.

  Svara
 6. lenaekman

  På Coop i Fittja finns en skylt vid Leksandsknäckets tomma hylla med texten ”Brist på varan hos leverantören”. Tidigare brukade det i fall som dessa sitta en skylt med ”På grund av konflikt med leverantören saknas denna vara tillfälligt i sortimentet”.
  Coop verkar i alla fall fattat att det sista alternativet inte är något att skylta med men det var ju ärligare än den nya texten.

  Svara
 7. Peter Karlberg

  Jag upplever betydande svårigheter att göra min röst hörd framförallt när det gäller sortiment. Handlar troget på COOP (som ju även om det inte märks särskilt mycket är konsumentkooperativt ägt). Vad som stör mig mest är när billiga och bra produkter som jag brukar köpa försvinner ur sortimentet – det kan gälla en hel del varor de haft under eget märke som tandkräm, knäckebröd, fantastiskt god äppeljuice med fruktkött av märket Winner osv. Har fått flytta mitt tehandlande från COOP eftersom de bara tog bort Lapsang ur sortimentet och med personalen är det i såna frågor helt meningslöst att prata.

  Dock – att de försöker pressa priserna på alla produkter tycker jag odelat är positivt.

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej igen,
   Jag blir uppriktigt glad att du försvarar COOP – de behöver all hjälp de kan få. Men jag håller inte med dig om att deras prispress är ”odelat” positiv för den får så negativa konsekvenser på det jag tycker är viktigt.
   Rent principiellt tycker jag att priset på Leksandsbröd ska avgöras av dig (=konsumenterna) och Leksandsbröd. Om du vill betala för ett bröd där råvaran kommer från lokala odlare, är sigillmärkt, där man inte använder några tillsatser (som skulle kunna göra produktionen effektivare) – då köper du deras bröd. I annat fall köper du brödet från tillverkare som har sin tillverkning i östländer, köper råvaran till biligaste pris på världsmarknaden (med stråförkortningsmedel) osv. Om ingen värderar det som Leksandsbröd gör så måste Leksandsbröd välja nya vägar eller försvinna. Det är inte i Leksandsbröds intresse att ha fel pris på sitt bröd. De vet bäst av alla vad som är det rätta priset.
   Slutligen: Jag tror att COOPs agerande får näring av villfarelsen att de ska lyckas med att få ett bättre inköpspris än vad deras konkurrenter får.

   Svara
 8. Kalle

  Jag tycker inte det minsta synd om Leksandsbröd. Det är inget litet familjeföretag utan en stor industri med bortåt 200 msek i omsättning. Det är bra att Coop bevakar och hindrar de från att ta ut ockerpris från oss konsumenter.

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej Kalle
   Bra att du försvarar COOP. Och jag tycker inte heller att det är synd om familjen Joon som äger Leksandsbröd. Men Leksandsbröd är – i likhet med Saltå – verkligen ett litet företag. Ytterligare en effekt av den enögda prisspressen från dagligvaruhandeln är att vi snart bara har multisar kvar (jfr Wasabröd). Angående ockerpriser så anar jag att Leksandsbröd har en vinstmarginal på några enstaka procent där det mesta investeras i fabriken och skapar arbetstillfällen.

   Svara
 9. Pingback: Jonas delade grejer | 2010-01-10 | You. Me. We.

 10. Peter Karlberg

  Kooperationen bildades en gång i tiden för att frigöra människor från beroendet av brukspatrons butik och för att genom gemensamma inköp pressa priserna. Om nu COOP (som inte alltid framstått som bäst på detta) sätter press på alla leverantörer i syfte att hålla tillbaka prisökningar och kanske någon enstaka gång faktiskt åstadkomma prissänkningar så är det förstås bra. Jag antar att COOP har någon slags analys bakom kravet på just 13%, kan ju vara förändrade råvarupriser, förändrade transportpriser eller helt enkelt ett rimligt rationaliseringsutrymme. Kan de se till att vi konsumenter får del av det i termer av sänkta priser är det ju lysande.

  Eftersom en butik/butikskedja inte kan ha alla märken så blir förstås ytterst det hela en frågan om att välja. Ofta är det nog svårt att hantera detta bara genom att vi som handlar röstar med fötterna. Jag vill t.ex. inte köpa läsk i PET-flaskor och öl på burk och har därför alltid köpt returglas. Inte hjälpte det.

  Jag vill ha så bra varor som möjligt till så låga priser som möjligt. Båda dessa parametrar är förstås relativa.

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej igen
   Bra att du tror på COOPs intentioner. Jag har själv under de senaste 20 åren på olika sätt arbetat nära COOP. Jag var till exempel konsult åt Gröna Konsum i projektet Sila Kamelerna i mitten på 90-talet. Jag tror att COOPs idelogiska plattform skulle kunna vara en väldigt stark utgångspunkt för att skapa ett bra alternativ till privathandeln.
   Och när det gäller vår diskussion får vi nog bara konstatera att du inte delar min oro för att kvalitet, miljö, arbetsmiljö, sociala frågor, smak, livsmedelssäkerhet med mera blir lidande när man ensidigt bara driver prisfrågan.

   Svara
 11. Peter Karlberg

  Jag tror att det går att förena -ja, dvs då får man förstås inte bara stirra på priset. Upptäckte t.ex. häromdagen att ekologisk tranbärsdricka (koncentrerad) är billigare än Jokks, visserligen med 11 istället för 12% tranbär men ändå. Det tycker jag är bra.

  Men när det gäller COOPs potential är vi i alla fal överens!

  Svara
 12. Camilla Sparring

  jag säger så här ja: När det gäller maten så får man vad man betalar för!
  kvalitet är något jag värdesätter på maten!

  Jag äääälskar saltå kvar och Osten jösses JOHAN!!!
  fick en halva av Carola Magnusson,av den milda det sade swoooosh, så var den slut!
  men hur gör man när man bor i Dalarna och älskar järna osten det är en bit att åka, finns det någon som säljer er fantastiska ost i närheten?

  Kom ihåg det är inte bara Leksandsbröd som blir utsatt för prispress och sedan är det inte heller så att man som kund kommer att ta del av denna prispress för priset i butiken kommer förmodligen att ligga kvar där det var innan. och då är det mellan händerna som tar pengarna för att hålla sig flytande kvar på marknaden alltså, bonden mindre betalt, leksandsbröd mindre betalt, Coop samma pris ut till kund och kund får inte del av pris pressen!! Bönderna blir lidnande och snart har vi inga kvar! Det är inte i fabriken man odlar fram rågen utan det är ute i jordbruket det sker. Därför är jag emot pris pressen och emot beteendet hos Coop när det gäller prispressen, det står nämnligen i butiks hyllan att leverantören har leverans problem… Det stämmer inte utan det skall stå att Coop ligger i förhandlings tvist med leksandsbröd eller något!

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej Camilla
   Visst kostar kvalitet.
   När det gäller osten så är den inte riktigt vår. Den kommer visserligen från Järna men den produceras av Järna mejeri som är en fristående verksamhet. Försäljningen går nog via Biodynamiska produkter i Järna till stor del. De borde i så fall veta var du kan köpa osten i Dalarna.

   Svara
 13. Olle

  Coop i Skåne har också tagit bort Leksandsbröd och deras plats i hyllan grinar tomt.
  Inte står det någonting i hyllan.
  När jag frågade personalen i butiken, så säger de att varan är X-ad i Stockholm, så de kan ingenting göra.
  Jag har startat en Facebook grupp för oss som vill ha tillbaka Leksandsbröd i konsumbutikerna. Annars börjar jag handla i CityGross elelr Willys.

  Svara
 14. Nikolaos Pizanias

  Den här debatten är ganska befängd, inte bara här utan på alla forum där den förs.

  Coop stängde av Leksandsbröd av en enda anledning:
  De tyckte de tjänade för litet pengar på produkten och krävde en sänkning med 13%

  Att höja priset var nog inget alternativ, för då hade det blivit protester för det med.
  Då hade försäljningen troligtvis minskat.

  Grundproblemet var att Coop inte var nöjda med vad de tjänade på produkten. De vill tjäna mer per brödpaket. Rätt eller fel – det är omöjligt att avgöra. Det är ju trots allt en marknadsekonomi. Coop är ju dock inte ett helt privat företag, som ICA, men styrs i praktiken som ett. De kan inte heller tillfråga medlemmarna vid varje enskild prisförhandling.

  Det enda som kan avgöra detta ärende är konsumenterna. Blir de tillräckligt arga och gör sig hörda, då kommer Coop att backa, av rädsla. Om inte, så kommer Coop att fortsätta på sin linje.

  Jag är neutral då jag inte köper produkten i fråga. Jag vill inte ha industribröd av någon sort. Sveriges brödmarknad är ett sjukt oligopol där Leksandsbröd ingår.

  Saltå Kvarns spannmål och mjöler håller högsta kvalitet som jag sett, men brödet gillar jag inte alls, tyvärr, Johan. Men det är ju min privata åsikt.

  Jag gillar Coop för att de satsar enormt mycket på ekologiska varor – men de är ett osmartare företag än ICA. Därför går ICA bättre och har alltid gjort det. Jag avskyr ICA för att de sket totalt i att sälja ekologiskt – tills det bara inte gick längre – men jag ser att de är klart kompetentare och affärsinriktade – än Coop.

  Svara
 15. CE

  Snälla Saltå! Börja baka något likt Finn-Crisp.Jag köper allt bröd ekologiskt utom Finn-crisp som kommer från Leksandsbröd.Fanns det ekologiskt så skulle jag köpa det istället(och många med mig!)

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej CE
   Jag har speciella minnen av Finn crisp, eftersom vi alltid hade det hemma i min barndom. Men som vuxen har vi tappat kontakten – Finn crisp och jag. Enklast borde vara att övertyga Leksandsbröds finska leverantör att ta fram en ekologisk variant. http://www.finncrisp.com/products . Jag tror inte att vi har förutsättningar för att ta fram en ekologisk motsvarighet.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s