Dags för semlor!

Den 16 februari innfaller Fettisdagen. När jag var barn – inte sååå himla längesen….. – var det först då man kunde köpa semlor och sedan forsatte försäljningen endast på tisdagar och fram till påsk. Om man kom för sent till affären så kunde det hända att semlorna var slut och då fick man vänta en hel vecka! Vilket öde!

Nu för tiden börjar man sälja semlor direkt efter juloch försäljningen pågår fram till påsk. Sin kulmen når semmelätandet vid fettisdagen och fram emot påsken är vi rätt trötta på semlor. De var godare förr tycker jag, då de bara fanns i några veckor och endast på tisdagar 😉

Du kan läsa mer om semlor hos Sveriges Bagare och Konditorer.

Lena E

5 tankar på “Dags för semlor!

 1. Mamma Mimmi

  Ja, ibland var det minsann allt bättre förr! Jag bloggade upprört om detta precis före jul när jag hade sett de första semlorna på mitt Coop Forum. Fast mest chockerande var förstås innehållsförteckningen som var hur lång som helst. Mina hembakade semlor klarar sig utmärkt med 10 ingredienser och då är i stort sett allt ekologiskt – i synnerhet det underbara Saltå Kvarn Vetemjöl Special. Underbart!

  Svara
 2. Åsa

  Jag åt en semla från Saltå Café häromdagen. Den var den godaste semla jag ätit sedan min mamma bakade egna semlor. Så jag kommer nog att köpa fler!

  Svara
 3. Anders

  Semlor är så stark i förhållande till andra konditoriklassiker att det skulle vart slöseri att hålla fast vid det gamla strikta sättet. Tycker det är bra att semmelsäsongen är längre.

  Problemet med våra andra klassiker är att många av dem är lite väl sockriga, särskilt bland konditorier som inte tillhör toppskiktet. Semlor har dock så hög status med årliga tester i lokalpress mm så få konditorier fuskar med dem.

  Nytillskottet saffranssemla under december som en del kör med är också en riktigt fin nymodighet, saffransbulle och mandelmassa går väldigt bra ihop. Vissa tycker att saffranssemlorna är godare än originalet.

  ”Hembakta” semlor brukar vara kompakta och glansiga med rejäl mandelmassagrop jämfört konditorernas variant, vilket en del gillar och en del inte. Själv tycker jag nog ”hembakt” är lite överromantiserat, men det beror nog på att det fuskas så mycket med halvfabrikat så proffsen faktiskt producerar sämre produkter än man kan ådstakomma som amatör hemma, fastän det förstås borde vara tvärtom.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s