Mindre klimateffekt med ekologiskt ris från Italien

Risodling i Kina

Växthuseffekten har kommit att handla mycket om gasen koldioxid. Men det finns fler gaser som tätar jordens atmosfär och därmed bidar till att höja temperaturen enligt gängse teori. En sådan gas är metan som är en starkare växthusgas än koldioxid. Ett ton metan motsvarar 21 ton koldioxidekvivalenter. Metan bildas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö. En sådan miljö finns i risodlingar på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen. Därför har ris kommit att hamna i blickpunkten när det gäller mat och klimat. Mycket forskning bedrivs nu för att bättre förstå riset klimateffekt.

Saltås ris odlas i Italien – där hälften av allt ris från Europa odlas.  Mycket tyder på att klimatpåverkan från de italienska risodlingarna är betydligt mycket lägre jämfört med risodlingar i andra delar av världen. Det beror på att den italienska risodlingen är vattendränkt en kortare del av odlingssäsongen jämfört med länder i exempelvis Asien. Forskningsresultat som publicerats i 4th International Temperate Rice Conference visar stora skillnader mellan länder när det gäller risodlingens emissioner av metangas. Risodlingar i USA och Japan har ca fyra gånger större utsläpp jämfört med Italien, medan odlingar i Kina och Indien ligger på 145 respektive 94 gånger större utsläpp av metangas jämfört med Italien. Dessa jämförelser gäller konventionell odling. Men sannolikt är klimateffekten i ekologisk odling ännu lägre eftersom odlingarna torrläggs två till tre gånger per säsong för att de ska kunna ogräsrensas. Av allt att döma är det rimligt att påstå att ekologiskt ris från Italien har minst klimateffekt med avseende på metangas. /johan

2 tankar på “Mindre klimateffekt med ekologiskt ris från Italien

  1. Karin

    Jag har letat efter vanligt vitt ris, typ basmatiris, men inte hittat något ekologiskt, varken från Saltå eller någon annan. Går det inte att framställa på något bra sätt?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s