Säsongsanpassad mat med Rune Kalf-Hansen

En gång i månaden samlas hela personalen på Saltå till ett månadsforum, som också läggs upp vår Ning så att vara bagare som ofta jobbar natt kan se det i efterhand. Ett månadsforum kan handla om allt från vår resultaträkning till livets mening. Denna gång hade vi bjudit in Rune Kalf-Hansen – känd kock från TV – som pratade om säsongsanpassad mat. Han höll ett väldigt inspirerande föredrag som föranledde många bra diskussioner. Vad ska man välja: konventionellt odlade äpplen från Sverige eller ekologiska från ett fjärran land? En fråga som vi tidigare haft uppe här på bloggen.

Rune propagerade för större engagemang och beslutsamhet från oss som konsumenter när det gäller att driva utvecklingen mot mer säsongsanpassning i butikerna. Det grundläggande argumentet för att äta efter säsong är förstås att det smakar bättre. Och så finns det ju en lång rad andra argument som miljö, kultur etcetera.

Jag har nog varit ganska duktig konsument när det gäller att driva på den ekologiska utvecklingen i handeln. När mina barn var små sa de ofta:
–       Pappa, det där köpte du bara för att det var KRAV-märkt.
Och det är helt sant. Många gånger var det enda skälet till att köpa en viss matvara. Men jag har inte varit lika duktig när det gäller att äta efter säsong. Men jag blev väldigt inspirerad att fördjupa mig runt det. Att tänka, det här köper jag bara för att det är i säsong är egentligen ännu mer inspirerande – jämfört att ledas av KRAV-märket. Sedan är det bara min fantasi som får avgöra vad det blir. Det får bli en tur till Nibble handelsträdgård i eftermiddag och undersöka vad som är i säsong: jordärtskocka ligger nog bra till. Någon som har ett spännande recept? Annars har jag Runes fina bok att inspireras av. /johan

4 tankar på “Säsongsanpassad mat med Rune Kalf-Hansen

 1. Mamma Mimmi

  Lyckost er som har så trevligt på jobbet! Rune Kalf-Hansen är en riktig inspiration och mycket av mitt eget engagemang och tro på det logiska i att äta efter säsong utvecklade jag efter att ha lyssnat på Rune på Gastro Nord förra året. Hans recept tycker jag är mindre spännande, men resonemanget och hans tidiga insikter om vikten av att rätta munnen efter säsong är toppen!

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej Mimmi
   Visst är vi lyckligt lottade som får träffa personer som Rune på arbetstid. Det ska bli spännade att följa hans uppmaning om att äta mer årstidsanpassat.

   Svara
 2. Li

  Jordärtskocksoppa är en av de godaste maträtterna som finns. Kanske inte spännande, men väldigt gott. Det skulle jag rekommendera!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s