Försäljningen av bekämpningsmedel ökar

Jag känner en bonde i Skåne som ett regnigt år sprutade potatisåkrarna 35 gånger. Själv åt han inte den potatisen utan hade eget potatisland hemma. ”Det är skillnad på det man lever på och det lever av”, sa han. Skrämmande att det är så!

Potatisen är den mest besprutade jordbruksgrödan i Sverige, det konstaterar Naturskyddsföreningen i en nyligen publicerad rapport.
I genomsnitt besprutas en konventionellt odlad potatisplanta i Sverige 7,5 gånger. Den sprutas mot insekter, ogräs, mot svampsjukdomen bladmögel (det var det ”min” bonde sprutade så mycket av den regniga sommaren) och den sprutas för att få blasten att vissna ner innan skörd. Antalet tillfällen kan variera mellan tre och tolv gånger.

Här nedan artikel från Testfakta 2011 09 01

Lena E

Här från Försäljningen av bekämpningsmedel till jordbruket ökade förra året jämfört med 2009. Mest ökade försäljningen av ogräsmedel och då framförallt det omdebatterade medlet glyfosat, visar statistik från Kemikalieinspektionen.

Försäljningen av glyfosat ökade med närmare 60 procent från 420 till 660 ton. Medlet är omdebatterat. Det marknadsförs som biologiskt nedbrytbart, men har trots det påträffats i höga halter i svenska vattendrag. Emelie Hansson, sakkunnig i jordbrukfrågor, på Naturskyddsföreningen tycker att den höga användningen är problematisk.

– Glyfosat är den kemikalie som används mest i vårt svenska jordbruk för tillfället. Problemet är att den anses som mindre farlig eftersom den ska vara nedbrytbar. Men man hittar den i höga halter i vattentäkter och dagvattenbrunnar. Ny forskning från Argentina visar också att den kan ha negativa effekter på embryots utveckling hos gravida kvinnor, säger hon till Testfakta.

Enligt Peter Bergkvist, agronom på Kemikalieinspektionen, behöver den kraftiga försäljningsökningen inte betyda att användningen har gått upp lika mycket.

– Försäljningen kan skilja mycket från ett år till ett annat på grund av att priserna går upp och ned. Men visst har vi sett en rejäl ökning av användningen av glyfosat de senaste åren, säger han. 

TESTFAKTA 2011 09 01

2 tankar på “Försäljningen av bekämpningsmedel ökar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s