Ett litet ord som skiljer

Igår bjöd den Norska statens landbruksforvaltning in till den årliga økologifagdagen. Temat för dagen var ”Fremtidens mat – blir den økologisk”. Samtidigt passade man på att fira DEBIO:s 25 årsjubileum. DEBIO är den norska motsvarigheten till KRAV. Jag var inbjuden för att prata om Saltå Kvarn. På plats fanns många i den ekologiska branschen i Norge.
Inledningstalare skulle vara den norske mat- och landbrugsministern Lars Peder Brekk. Nu hade han i sista stund fått förhinder och ersattes av sin politiska rådgivare Ane Kismul. Men jag blev helt imponerad av hennes tal. Hon talade med inlevelse om ekologiskt lantbruk och om hur regeringen har ett mycket starkt uttalat mål att 15 procent av produktion och konsumtion ska vara ekologisk år 2020. Det kanske inte låter så mycket, men med tanke på att den nuvarande siffran är 1 procent så kommer det hela i annat ljus. Regeringen har även utarbetat en handlingsplan för hur detta ska gå till.
Den norska regeringen har en mycket avancerad syn på ekologiskt lantbruk och kopplar samman världens ökade behov av mat med Norges önskan om en levande landsbygd. Och här ser man ekologiskt lantbruk som ett viktigt verktyg. Dessutom är man mycket tydlig med att man ser ekologiskt lantbruk som en ”spydspiss” – en spjutspets – för att utveckla ett långsiktigt hållbart lantbruk.
Och sist men inte minst var hennes tilltal till oss i salen helt annorlunda jämfört med motsvarande personer från den svenska regeringen. Hon använde ett pronomen som en svensk regeringsrepresentant aldrig skulle använda när den talar till den ekologiska branschen. Hon sa hela tiden: Vi – och menade branschen och regeringen tillsammans. Ett litet ord som ändå rymmer en avgrundsstor skillnad i attityd. /johan

5 tankar på “Ett litet ord som skiljer

 1. Lekkermunn

  Hei. Det er flott at den norske regjeringen har store mål og flotte verdier. Problemet er at den norske befolkningen i veldig liten grad er opptatt av dette. Man hører statdig at økologisk melk blir solgt som konvensjonell melk og med prisen til konvensjonell melk, fordi nordmenn ikke er villige til å betae for økologiske produkter. Det samme skjer med andre jordbruksprodukter. Selv i Oslo må man ofte lete etter økologiske produkter. Vi nordmenn er dessverre mye mindre opptatt av økologisk, nærodlet og bærekraftig mat, enn både svensker, dansker og britter.

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej och tack för din kommentar. Det är säkert sant som du säger. Men jag blev ändå förvånad över den positiva attityden från regeringshåll i Norge – något jag inte förväntar mig från en svensk regeringsrepresentant. Men självklart krävs det även ett engagemang från konsumenterna i Norge om det ska bli någon utveckling av det ekologiska lantbruket.

   Svara
   1. Lekkermunn

    Ja, man kommer iallefall et stykke på vei med en postivit holdning i regjeringen. Så får vi håpe at nordmenn blir mer opptatt av dette etterhvert. Jeg var på Matfestival på Geilo i helgen – og det er så mange dyktige små produseter, som lager gode, økologiske produkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s