Saltå Honung!

Vi är glada över vår nya produkt Saltå Honung!
Honungen kommer från Lugnets bigårdar i Sörmland. Bara ett par mil från oss. Lugnets bigårdar drivs av Niklas Nyström.
En dag för några år sedan följde Niklas med sin dotters skolklass på studiebesök hos en biodlare. När biodlaren öppnade kupan och Niklas såg bina som flitigt jobbade där inne så blev det kärlek direkt! Han lämnade sitt jobb i databranschen och sadlade om till biodlare.

Honungen är framställt på skonsamt sätt och har inte hettats upp. Det betyder att viktiga enzymer och näringsämnen finns kvar.

Niklas berättar om hur det går till på Lugnets Bigårdar när vi var där på besök i höstas. Vi bestämde oss direkt för att den här honungen måste vi bara ha!

Några skillnader på konventionell och KRAV-märkt honung:

Konventionell biodling: Det finns inget krav på honungens ursprung.
KRAV-honung: Nektaren som bina samlar ska komma från KRAV-certifierat eller naturligt ursprung.

Konventionell biodling: Det finns inget krav på vaxet i bikuporna.
KRAV-honung: Vaxet får inte innehålla bekämpningsmedelsrester, vilket är fallet med nästan allt konventionellt vax.

Konventionell biodling: Det är tillåtet att behandla bisamhällena med insektsgift mot kvalstret varroa.
KRAV-honung: Inte tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel.

Konventionell biodling: Det är tillåtet att vingklippa drottningen för att förhindra att bina svärmar.
KRAV-honung: Inte tillåtet att vingklippa drottingen.

Konventionell biodling: Det finns inga regler för vilket socker/honung som ska användas som vinterfodring.
KRAV-honung: Endast KRAV-certifierat socker/honung får användas.

Konventionell biodling: Det finns inga regler om vilka material som får användas i kuporna.
KRAV-honung: Största delen av kupmaterialet ska vara av naturmaterial.

Läs också vårt pressmeddelande om honungen.

Lena E

24 thoughts on “Saltå Honung!

  1. Erika

    Fint!
    Jag har alltid undrat hur man kan säkerställa att bina samlar krav-certifierad nektar. Hur funkar det?

    Svara
    1. lenaekman Inläggets författare

      Hej Erika

      Enligt KRAVs regler så skall största mängden vara från KRAV- odlingar men det går också bra med vilda blommor.
      Ett bi flyger i genomsnitt max 3 km och när KRAV gör sina kontroller varje år så åker de runt och tittar att odlingarna runt omkring den radien är ekologiska.
      På de områden där Niklas har sina bikupor finns de ekologiska odlingar runt om. Han har också några kupor där det endast finns vilda blommor.

      Svara
  2. Christoffer

    Vad härligt med naturlig, opastöriserad honung! Hoppas att jag inom en snar framtid kan lägga vantarna på en burk 🙂

    Svara
  3. Thomas

    Jag gick för några timmar sedan i lokala butiken och tittade på honung, och funderade ”Vad kan det egentligen vara för skillnad på eko-honung och vanlig, det är ju bara bin?”. Nu känner jag mig lite klokare. 🙂

    Svara
  4. Ping: Varför välja ekologisk honung? | Världens eko

  5. John

    Grattis till ett riktigt bra val av honung… Som kund till Nicklas sen flera år tillbaka, vet jag att den är riktigt, riktigt bra… Vad kul att man nu även kan hitta den under Er logga!

    Svara
  6. Lise-lott

    Det är väldigt intressant läsning 🙂 och jag undrar om Saltås honung står sig i konkurens med den Nya Zeeländska ”Manuka”? vad det gäller anticeptisk effekt på just sårvård och magsårsbakterier? Och betyder er ”ej upphettad” att den inte alls är värmd – inte ens till 47´ som jag läst att annan KRAV-honung kan vara…

    Svara
  7. lenaekman Inläggets författare

    Honung har alltid varit känd för att vara bra till mycket. Honung innehåller ett stort antal substanser, omkring 200, och har använts av människor i tusentals år, både som sötningsmedel och som mångfasetterat läkemedel. Honung anses bland annat ha antiinflammatoriska effekter, motverka tillväxt av bakterier och virus, vara bra mot förkylningar, verka lugnande och även fungera effektivt som sårbehandling med mera.
    Vad jag förstått så är manukahonung från bin som samlat nektar från manukabusken. Är inte insatt i hur just manukanektar sig från annan nektar.
    Saltå Kvarns honung är inte alls upphettad. Den slungas, silas, ympas med finkristalliserad houng och tappas på burk. Det är allt. Inget är förstört.

    //Lena

    Svara
    1. Lise-lott

      Tack för snabbt svar 🙂 och att Saltås honung inte alls är upphettad eller värmd! Jag ska genast köpa en burk. //Lise-lott

      Svara
  8. Rana

    Hej!
    Har nyligen börjat intressera mig för honung. Det är super att ni säljer honung som är ouppvärmd!

    Det jag undrar över är; vilka sorters blommor har Niklas runt sin bigård? Skulle vara kul att veta vilka blommor bina samlar nektar ifrån 🙂

    Svara
    1. lenaekman Inläggets författare

      Hej Rana!
      I början på säsongen är det mest nektar från maskros. På sommaren mycket hallon och vitklöver och fram emot hösten ljung. Ljunghonung är lite mörkare. Det kan alltså variera i våra burkar beroende på när bina samlat sin nektar.

      Svara
      1. katta

        Jag bor i Hässleholm, så synd att det inte finns någonstans. Jag gillar verkligen pradukter av Saltå Kvarn, har funderat på att testa vin, ska beställa hem nu i veckan.

    1. lenaekman Inläggets författare

      Tyvärr är honungen slut för säsongen. Förra sommaren gav inte så bra honungsskörd pga allt regn.
      Kan hända att vi har några burkar kvar i våra egna butiker. Om du vill åka dit så ring gärna först och kolla så att du inte åker i onödan.
      Tel Söderbutiken, Renstiernas Gata 27 i Stockholm 086448711 och Saltåbutiken Järna 0855150322.

      Svara
  9. Tom

    Nja. Har köpt 2 burkar (från saltå kvarns butik efter reklamen på denna sida) och säger så här om smaken: Väldigt söt, lite lite syrlig (varför vet jag inte, dål. Smaken påminner lite om socker och hö. Inte så mycket blom-smak som jag förväntade mig. Färgen heller inte så tilltalande. Av 5 stjärnor ger jag den 2 på grund av att när man äter denna honung så är eftersmaken är väldigt ”socker”. Känns som honungsbina har ätit rent socker.

    Jag föredrar svensk honungsförädlings ekologiska honung som är mindre söt, vackrare färg och mer blommig, och bättre konsistens.

    Svara
    1. lenaekman Inläggets författare

      Hej Tom. Färg och smak varierar på honungen vilket beror på när och av vad bina samlat sin nektar. I början på säsongen är den ljusare och i slutet mörkare. Personligen föredrar jag de ljusare varianterna. de är lena i smaken och vackert ljust guldgula. Den sena honungen är också för ”söt” för min smak.

      Svara
  10. Robert Olsson

    Tjenare, själv har jag precis blivit biodlare. Själv har jag inte provat eran burkar men så här tycker jag om honung: Den jätte-vita fasta honungen från raps har jag köpt en gång här i malmö och den honungen är ju omöjlig att bre på mackan. Sen är den lite som Tom förklarade. Jag själv gillar honung som är vit men inte jätte-vit. Och som mjuknar till när man sätter in skeden i burken!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s