Vem var först med müsli?

Müsli är en blandning med flingor av spannmål som bas och med olika frukt, bär, frön eller nötter.

Från början kom müslin från Schweiz. Det var läkaren Maximilian Bircher-Benner som tog fram den till patienterna på sitt sanatorium  i början på 1900-talet. Müslin skulle vara stärkande, lättsmält och nyttig. Den bestod av havregryn, frukt och nötter. Man lade allt i blöt i mjölk innan den skulle ätas.
Vi har ett recept på Birchermüsli på vår hemsida. Det är riktigt gott.  På den tiden då jag jobbade i vårt kafé serverade vi Birchermüsli i vackra små glasskålar på fot. Varma sommardagar var det en riktig lunchhit!

Idag finns massor med müslisorter baserade på olika spannmålssorter. Själv kan jag tycka att det är lite tufft med t ex rågflingor som bas men det är så klart en smaksak.
Det hade Maximilian minsann tänkt på och valt havre som är det mest lättsmälta sädesslaget. 
Många gillar ju müsli med grova flingor som ger tuggmotstånd och mättar länge. Gott också med rejäl smak av de olika spannmålssorterna.
Om man som jag tycker att en del müslisorter är lite tuffa, så kan man låta müslin ligga och dra en stund i mjölken, filen eller vad man nu väljer, så blir det skonsammare för magen. Dessutom tar man lättare upp mineraler ur spannmål som fått ligga i blöt.

Det finns flera som påstår att de var först med müsli i Sverige. Finax menar att det var de som gjorde den första svenska müslin i slutet på 70-talet.
Vi, Saltå Kvarn, gjorde müsli redan år 1970 och stoltserar med att vi minsann var först men det var faktiskt Semper som var allra först. Eterna hette deras müsli och den togs fram redan på 50-talet och slutade att tillverkas någon gång på 80-talet. Jag minns den i alla fall från Hälsokostbutiken. Den var väldigt god.

Saltå Kvarns första müsli var gjord av rostade flingor från de fyra sädesslagen, rostade hasselnötter och russin. Så här såg den ut.

Det var ett himla jobb på den tiden då allt blandades för hand och rostades i vedugnen på stora plåtar som smedjan intill tillverkat åt oss. Det var tungt och varmt men jag minns mest att det var mysigt 🙂 Vi brukade göra müslin på helgerna då bagarna inte var där. Man luktade müsli i flera dar efteråt.
Det var Carl-Emil, bagaren nummer ett, som var väldigt noga med att müslin skulle vara rostad. ”Vi kan inte äta råa flingor”, sa Carl-Emil. ”Det duger till hästar. Vi är människor.” Så vi rostade på ända tills i 2003 om jag inte minns fel. Då tog vi bort originalmüslin ur sortimentet. Detta på grund av allergirisken med nöthantering i produktionen.

Idag har vi fler sorters müsli som vi tillverkar i vår egen kvarn av svensk biodynamisk spannmål.
Basmüsli är en blandning av olika flingor och cornflakes. Utmärkt om man vill blanda sin egen müsli. Bara att hälla i nötter, frön, bär och annat som man gillar.
Vill man ha en färdig müsli så finns t ex Fruktmüslin. Flingor av de fyra sädesslagen och massor med torkad frukt. 27 % närmare bestämt. Fikon, russin och aprikoser från biodynamiska gårdar i Turkiet, samt dadlar och äpplen. Riktigt god tycker jag.
Quinoamüsli består av flingor från havre och quinoa, poppade quinoafrön som rostats i honung, samt aprikoser och linfrö. Speciell och spännande smak med quinoa.
Dinkelmüsli är gjord av havregryn, dinkelflingor, honungspoppade dinkelpuffar och jordgubbar. Himla god men den skulle aldrig Carl-Emil ha godkänt 😉
Gott i alla fall med puffar och jordgubbar och rikligt med fibrer från flingorna för den som gillar det.

Vill du veta mer så finns hela vårt fruksotsortiment här.

Jaha ja. Först med müsli i Sverige var vi alltså inte men vi var först med ekologisk müsli och det är vi stolta över 🙂

Lena E

 

2 tankar på “Vem var först med müsli?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s