Ekologisk inspiration från söder

Det politiska stödet för det ekologiska jordbruket har aldrig varit särskilt starkt i Sverige. Annat är det i vårt södra grannland. Den danska regeringen satsar stort på det ekologiska jordbruket. Det märks nu även när Danmark blivit ordförandeland i EU.
– Vi ska använda ordförandeskapet till att sätta fokus på områden som vi tycker är särskilt viktiga, sa den danske livsmedel- och jordbrukministern i en intervju. Hon angav fyra huvudpunkter, med den ekologiska produktionen som den första; den ska främjas. De andra punkterna är antibiotikaresistens, köttkontroll och djurvälfärd.

60 procent eko i offentlig sektor år 2020
Den danska regeringen sätter även upp skarpa mål när det gäller den offentliga sektorns konsumtion av ekologiska livsmedel. År 2020 ska den ekologiska andelen vara uppe i 60 procent. Regeringen avsätter nästan 50 miljoner kronor för att se till att målet nås. Köpenhamns kommun har redan idag en ekologisk andel om 70 procent och budgeten är den samma som tidigare. Receptet heter minimerat matspill, köpa varor efter säsong, laga mat från grunden och minska köttkonsumtionen. I Sverige har vi tidigare haft ett mål för konsumtionen av ekologiska livsmedel i offentlig sektor – målet var 25 procent eko till 2010. Allt tyder nu på att det inte blir något konsumtionsmål i Sverige – vilket bara kan ses som en spegling av det ljumma intresset för ekologiskt.
Danmark är också det land i världen där folket lägger mest pengar på ekologiska produkter, i genomsnitt över 1000 danska kronor per dansk 2010. Enligt prognosen ökade utgifterna också för ekologiska produkter under 2011 med tio procent.

Ekologiskt även i biståndet
Den danska regeringen kommer också att prioritera bistånd till att utveckla ekologiskt jordbruk i tredje världen. Flera FN-rapporter har pekat på att potentialen för att producera livsmedel i tredjevärlden är cirka 10 gånger större med ekologiska metoder jämfört med kemiska.
– Jag är inte den som vill påtvinga odlingssystem ner över huvudet på folk, men vi ska öka utbredningen, kunskapen och forskningen om den för lantbruksområdet. Jag delar optimismen runt ekologiska odlingsmetoder och tror på riktigt att det kan fördubbla avkastningen, säger danmarks biståndsminister Christian Friis Bach.
Vi kan bara hoppas att den svenska regeringen kan inspireras av våra grannar i söder. /johan

1 tanke på “Ekologisk inspiration från söder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s