Bulgurgratäng med aubergine- och mozzarellarullar

Det här tycker jag är en mycket god gratäng, gjord på bulgur, aubergine och mozzarella. Ett tips är att göra en stor sats när man ändå håller på. Perfekt att frysa in och plocka fram då orken tryter. Fyllningen kan varieras efter tycke och smak, till exempel med halluomi, parmaskinka, färsk salvia och goda oliver.

Gratängen passar bra som ensamrätt med en god grönsallad till. Men den är också ett utmärkt tillbehör till t ex kött eller fisk. Hemma hos mig tog vi fram grillen och grillade kycklingfiléer, rostas och små goda salsiccia och serverade tillsammans med gratängen. Hela släkten gillade och allt gick åt!

Bulgurgratäng 4 pers

Aubergine 3 st
Schalottenlök 3 st
Vitlök 2 klyftor
Bulgur 3 dl
Konserverade tomater, hela 1 burk
Grönsaksbuljong 3 dl
Mozzarella 300 g
Basilika ½ kruka
Parmesanost 100 g
Oregano ½ kruka
Olivolja
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginen och skär i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg ut på en plåt eller liknande strö över ca 1 tsk salt. Låt stå ca en halvtimme, så att vätskan dras ur.

Finhacka under tiden schalottenlök och vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt bulgur och rör runt. Slå över tomater och grönsaksbuljong. Koka ca tio minuter, det ska fortfarande vara ett visst tuggmotstånd i bulguren. Smaka av med salt och peppar.

Häll ut bulgurblandningen i en gratängform, ca 20 x 25 cm.

Häll bort vätskan från auberginen och torka skivorna med hushållspapper eller handduk. Lägg dem på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Ringla över rejält med olivolja och baka skivorna i ugnen tills de fått fin färg, ca 5-7 minuter. Låt svalna något.

Sänk ugnsvärmen till 225 grader. Skär mozzarellan i skivor, plocka basilikan och riv parmesanosten.

Lägg en mozzarellaskiva och ett par basilikablad på varje aubergineskiva och rulla ihop. Placera rullarna över bulgurblandningen i fina rader. Strö över parmesanosten och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller till osten fått fin färg. Dekorera med färsk oregano innan servering.

Jennifer

7 tankar på “Bulgurgratäng med aubergine- och mozzarellarullar

  1. Pingback: Dagens planer… « Tanten tränar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s