Nässeltider

Ogräs! Och så så bränns de också! Usch!
Men så snart man mixat, hackat fint eller förvällt nässlorna så sticks de inte mer.

Fullproppade med vitaminer är de och särskilt rika på C-vitamin och järn och så kostar de ingenting heller.
Passa på att plocka nässlor nu på våren då de är som allra bäst! Ta de finaste toppskotten och använd dem på samma sätt som spenat. I soppor, i pajer, på pizza, i smoothies m.m.
Om man slår av nässelstånden så kommer det nya fina skott. På så viss får man späda skott hela sommaren men det är på våren de är mest fulla med nyttigheter.

Jag har bloggat ett enkelt recept på nässelsoppa tidigare.
Hos Lisen hittar du härliga recept på hur man tar tillvara på nässlor och annat gott och nyttigt ur naturens eget skafferi.

Man kan också torka nässlor och ha i örtte som man dricker under vintern. Så får man i sig lite av vårens ljus då också. Blanda gärna nässlor, hallonblad, svarta vinbärsblad och lite mynta, så får du ett gott te. Plocka bladen när de är späda. Jag brukar bara breda  ut dem glest på bakplåtspapper på köksbänken. Putta runt dem lite ibland när jag går förbi och på ett par dagar är de torra och stoppas papperspåse eller glasburk.

Jag vet inte om ni tänkt på det men nässlor växer ju gärna intill utedass, kring ladugården och andra välgödslade ställen. Det är för att den gillar näringsrik jord, full med kväve.
Plocka inte nässlor där. De nässlorna innehåller mer nitrat, som omvandlas till nitrit i kroppen. Det gäller även nässlor som växer skuggigt.
Plocka nässlor på lite magrare mark och i soligt väder så slipper du höga nitrithalter. Allra bäst är att plocka dem i sol och på förmiddagen, då är de allra bäst och nyttigast och så får du en härlig morgonstund i vårsolen!

Lena E.

4 tankar på “Nässeltider

 1. Kenneth Forsström

  Jag har sett på nässelsoppa mer som en kuriositet men du menar på fullt allvar att det är nyttigt och inte ett dugg farligt att äta (soppa/tea) mycket av bara man undviker dem som växer runt gödsel…typ?

  Svara
  1. lenaekman Inläggets författare

   Ja så menar jag. Passa på att plocka innan de blir för stora. De är bäst under april och maj tycker jag.

   Svara
 2. Marianne

  Hacka nässlor grovt, häll över kokande vatten, låt svalna. Använd 1/3-del nässelvatten och 2/3-del vanligt vatten till att gödsla allt i hemmet och trädgården.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s