Jordgubbstider!

Skolavslutning, sommarlov, midsommar – jordgubbar!

Allra godast är ju dem man odlar själv om man har möjlighet att göra det. Då kan man odla riktigt söta och goda sorter. De som säljs i butikerna är ofta förädlade för att klara av lagring och transporter och då kan det hända att smaken fått ge vika en del.
Jag har några jordgubbsplantor i min trädgård. De blommar nu, så tveksamt att de är klara till midsommar……

Välj eko-gubbar!
I konventionell odling så används som bekant bekämpningsmedel. Importerade konventionella jordgubbar innehåller fler bekämpningsmedelrester än svenska konventionella. Ofta flera olika bekämpningsmedel i samma jordgubbe.
Enligt Livsmedelsverkets rapport fanns det rester av bekämpningsmedel i 34 av de 36 prov som togs år 2009. 24 olika ämnen hittades, ofta flera ämnen i samma prov. Bland de medel som hittades finns flera som misstänks vara cancerframkallande. I de svenska proverna hittades 8 medel. Vanligast var tre svampmedel som är skadliga för vattenlevande organismer.

Ekologiska jordgubbar pollineras bättre!
Lunds Universitet har gjort en studie baserad på undersökningar av jordgubbsplantor på tolv gårdar runtom i Skåne. På de KRAV-märkta gårdarna, där varken bekämpningsmedel eller oorganiskt gödselmedel används, blev 45 procent av jordgubbsblommorna fullt pollinerade. På de konventionella gårdarna var motsvarande siffra 17 procent. Läs hela studien här.

På KRAV’s hemsida finns en lista med KRAV-märkta jordgubbar nära dig. Så kan det förstås finnas fler ekologiska jordgubbsodlingar som inte är KRAV-certifierade och därmed inte med på listan.

Lena E

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s