Järna – ett bra ställe att bo på!

När jag åker bil igenom små svenska orter så tänker jag ibland ”Hur kan man bo här?”, ”Trist ställe….” eller nåt i den stilen. Jag fattar så klart att folk trivs ändå, de har sitt, familjer, nära och kära och det kanske också händer en massa kul som inte syns. 

Storgatan i Järna idag (Bild Wikipedia)

Många svenska samhällen ser så där tråkiga ut. Det är en genomfartsgata med trista hus, en fyrkantig Konsum och parkering.
Samma sak tänker säkert många då de kör igenom Järna – genomfartsgata, fyrkantig Konsum, parkering…….
Alla gamla hus försvann i början på 70-talet.

Men i Järna händer det massor med saker och det är säkert Sveriges bästa by när det gäller ekologiska livsmedel! Här finns också flera ekologiska bagerier och trädgårdar, ett mejeri och och till och med lokal glass. Flera ligger i Ytterjärna, strax utanför själva samhället.
Där finns också hotell, trädgårsskola, naturbruksgymnasium, kaféer, vackra trädgårdar, fin arkitektur och mycket, mycket mer.

Kulturhuset i Ytterjärna

Om du nu inte har förmånen att bo här så kanske du har vägarna förbi i sommar? Passa på att besöka Ytterjärna, bara någon kilometer från motorvägsavfarten. Du är så klart välkommen till Saltåbutiken och kaféet som ligger på vägen dit.

I Ytterjärnaguiden finns massor med tips och det gör det även på http://ytterjarna.se/

PS: Konsum i Järna är en fyrkantig plåtlåda som är ett provisoriskt bygge från 70-talet. Inte så fin på utsidan men insidan rymmer ett otroligt utbud av ekologiska varor och mycket närproducerat från trädgårdarna i Järna. Sveriges bästa Konsum faktisk!

Lena E

5 tankar på “Järna – ett bra ställe att bo på!

 1. lenaekman Inläggets författare

  Då är det nog bostadsförmedlingen. Telgebostäder har en kö man kan stå i eller så får man kolla själv. Lappar på Konsum och så där.

  Svara
  1. lenaekman Inläggets författare

   Hej Mette! Nice that you like Järna. Yes, there are really a lot of nice things going on here.
   About Burger King; We all know that it’s not the healthiest food but I think it’s simple. If you don’t like it – don’t go there 😉

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s