Tomas kyckling i lergryta – med Fruktkick

Tomas Holm i Saltå Kvarn Smakråd har tipsat om det här härliga kycklingreceptet. Han förbereder hela grytan kvällen innan och ställer in den i kylskåpet. På morgonen programmerar han sin ugn så att kycklingen ska vara klar när han kommer hem med barnen från skolan. Smart! Välj gärna en ekologisk kyckling. Den smakar så fint i sig så att nästan inga kryddor behövs.

Tomas kyckling 4 portioner

Morötter 3 st
Purjolök ½
Squash ½
Paprika 1 st
Chilifrukt 1 st
Kyckling, hel 1 st
Fruktkick 200 ml
Salt och peppar  

Lägg lergrytan i blöt i 30 minuter, om den inte är ny, då ska den blötläggas längre tid. Skala morötterna och skär dem och de andra grönsakerna i bitar, skiva chilifrukten. Ta upp lergrytan från vattnet. Lägg i kycklingen och fördela grönsakerna runt om i grytan. Salta och peppra ordentligt och strö över chilin. Häll över Fruktkicken och lägg på locket. Så här långt kan grytan förberedas dagen innan om man vill.

Ställ in lergrytan i kall ugn med locket på. Sätt ugnen på 225 grader och låt grytan med kycklingen stå i 1,5 timme eller tills kycklingen är genomstekt. Kontrollera genom att sticka på det tjockaste stället, köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.

Servera med ett gott fullkornsris och en grönsallad.

Jennifer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s