Romantisk bild av svenskt industrijordbruk hindrar hållbar utveckling

I torsdags inbjöd Ekologiskt Forum till seminarium med titeln ” Inspirera att handla mera – Strategier för ökad ekologisk konsumtion” i LRF:s lokaler på Kungsholmen. Jag hade själv förmånen att vara moderator. Klaus Bentzén som är exportchef på Organic Denmark inledde seminariet. Alla som har besökt Biofach – den stora mässan för ekomat i Nürnberg – har sett Organic Denmark:s fina monter som sjuder av liv. Samtidigt har vi svenskar smugit lite förbi den svenska montern som tävlar med Kirgisiens i anspråkslöshet. Klaus beskrev hur man i Danmark nu satsar stort på ekologiskt jordbruk från samhällets alla aktörer. Politikerna sätter ambitiösa konsumtionsmål (ex 60 procent för offentliga kök) och tillför ekonomiska resurser för exportstöd, forskning, bistånd mm.  Och det ekologiska jordbruket växer på alla fronter. I Sverige syns inget sådant. Vi har en regering som totalt saknar ambitioner för det ekologiska jordbruket, ett lantbruksuniversitet som befinner sig i fel årtusende och en dagligvaruhandel som fortfarande överbetonar matens pris. På frågan vad det är som skiljer oss svenskar ifrån danskarna säger Klaus ungefär följande, som är mycket tänkvärt.
Danmark

– I Danmark har vi genomskådat det konventionella industrijordbruket. Vi inser att det inte är långsiktigt hållbart. I Sverige har ni fortfarande en romantisk bild av det konventionella jordbruket – trots att det i grunden är lika ohållbart som det danska. Det gör att många i Sverige tycker att det räcker med att det är svenskt. Det är ert problem. Men vi tackar för det. Det gynnar vår export av ekologiska livsmedel. Sverige är ju dessutom ett av våra viktigaste exportländer för ekomat.

Jag tycker att Klaus pekar på en viktig skillnad mellan våra länder. Även om det ekologiska jordbruket inte är framme vid den 09_load_pesticides_CASAslutliga lösningen så är det ändå en gigantisk skillnad mellan ett jordbruk som löser samtliga sina utmaningar med kemikalier jämfört med ett jordbruk som inte accepterar att man sprutar tonvis med gifter på vår mat. Men den lite anemiska inställningen till skillnaderna mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk i Sverige visar sig även när Naturskyddsföreningen inbjuder till ett seminarium i slutet på januari i år där man frågar sig vilka för- och nackdelar det ekologiska jordbruket har. Och visst kan det finnas nackdelar med ekojordbruk men de är knappast jämförbara med det konventionella industrijordbruket som förstör vår matjord, tar kål på Östersjön och förgiftar brunnar i Södra Sverige. Nej, upp till kamp för det ekologiska jordbruket!! /johan

3 tankar på “Romantisk bild av svenskt industrijordbruk hindrar hållbar utveckling

 1. Christoffer

  Mycket intressant – ekologiskt är det enda långsiktigt hållbara, men det är vår verklighetsfrånvända regering för dumma för att inse.

  Jag läste apropå detta med jordbruk en tankeväckande artikel om odlingen av quinoa. Efterfrågan ska ha blivit så stor att lokalbefolkningen inte har råd att köpa sin egen gröda. Hur ser ni på detta? Vågar man fortsätta äta quinoa? Här är länken: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/16/vegans-stomach-unpalatable-truth-quinoa?CMP=twt_gu

  Svara
  1. Åsa Lindeblad

   Hej Christoffer!

   Jag och en kollega hade förmånen att få åka till Bolivia och besöka några av de lantbrukare som odlar den quinoa som Saltå Kvarn säljer. För dem var exporten av quinoa en förutsättning för att kunna bo kvar på högplatån. Jag har skrivit om våra upplevelser i tre blogginlägg. Här är länken till bloggposterna:

   https://saltakvarn.wordpress.com/2012/04/11/vara-leverantorer-quinoa-del-1/.
   https://saltakvarn.wordpress.com/2012/04/19/vara-leverantorer-quinoa-del-ii/
   https://saltakvarn.wordpress.com/2012/04/24/vara-leverantorer-quinoa-del-iii/

   Där berättar jag bland annat:
   ”Här kring Oruro, La Paz, Challapata och Salinas de Garci-Mendoza äter människorna quinoa så gott som dagligen. Det finns rapporter om att människor i de områden där quinoan odlas skulle välja andra livsmedel än quinoa för att den ska ha blivit för dyr. En stor radiostation i La Paz genomförde nyligen en undersökning där de frågade hur ofta människor äter quinoa. Svaret de fick var att de åt quinoa dagligen, vilket överraskade dem som gjorde undersökningen. Men visst är quinoa dyrare än till exempel vete, men den största orsaken till att matvanor ändras är att unga hellre vill äta andra livsmedel, menar de boende i området. I kooperativet säljer inte odlarna all den quinoa de skördar utan en del, cirka 10 procent, används för egen konsumtion under året.”

   Mvh Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn

   Svara
 2. Pingback: Varför går danskarna före? | … att verka för ett hållbart samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s