Tävla med din favoritgröt!

Det finns säkert lika många grötblandningar som det finns grötälskare! Vi på Saltå Kvarn är väldigt nyfikna på era favoriter. Därför utlyser vi nu en tävling om det bästa grötreceptet.

???????????????????????????????

Den som vinner får ett härligt paket med boken Året runt med Saltå Kvarn, fina havregryn från vår kvarn, nyttiga linfrön och sötsega aprikoser. Andrapriset är en förpackning havregryn, linfrön och aprikoser och tredjepris en påse havregryn.

Året runt med Saltå kvarn_liten

Det du ska göra för att vara med och tävla är att dela med dig av ditt bästa grötrecept. I receptet ska det ingå en produkt från Saltå Kvarn och vi vill också veta varför du tycker att gröten är så bra. Lämna ditt tävlingsbidrag här på bloggen. Tävlingen avgörs fredagen den 16 februari och vinnarna meddelas här på Saltåbloggen. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Det vinnande receptet kan komma att publiceras på Saltå Kvarns blogg och hemsida.

grupp

Lycka till!
/Jennifer

55 tankar på “Tävla med din favoritgröt!

  1. Helena Berglund

    Mitt bästa grötrecept är havregrynsgröt med banan och kokos.

    Till en person använder jag: 1 dl SaltåKvarn havregryn, 2 dl vatten, en mosad banan, en näve saltåkvarn solroskärnor och en msk psylliumfröskal. Allt detta blandas med en msk kallpresat kokosfett (med smak), 1 tsk kanel och 1/2 tsk kardemumma.
    Eventuellt något mer vatten då psylliumfrö tenderar att suga upp vattnet.

    Gröten blir ljuvligt god och len i smaken med mogen banan och kokos. Fettet, psylliumfröna och soloroskärnor gör att man håller sig mätt länge och kanelen gör kroppen pigg på trötta mornar.
    Jag blir glad varje morgon det är grötmorgon.
    Helena

    Svara
  2. Maria

    Jag gör en grynblandning som består av följande: Lika delar Saltå havregryn, rågflingor, kornflingor, eller någon färdigblandad flerkorn. Till 6 dl av denna blandning tillsätter jag ungefär 2-3 msk Saltå skrädmjöl (höftar så vet inte exakt mängd) samt 1-2 tsk kardemumma. Sen i med hackade hasselnötter (egen-hackade vilket gör att vissa är nästan hela o andra nästan pulver, blir en bra konsistens) efter smak. När jag sen ska laga gröten så tar jag en dl av denna blandning, lite salt, 1 dl vatten och 1 dl mjölk och kokar. Mjölken gör att koktiden blir lite längre så det blir ordentligt ”grötigt”. Detta serverar jag med mjölk och någon god sylt typ skogsbär eller blåbär. Tror det kan bli supergott med Saltås torkade äppelbitar vilket är en nyupptäckt favorit på filen, men har inte provat det än. Kokosflagor på är en annan ingrediens som står högt på att-prova-listan.

    Svara
  3. Gunilla S Blixt

    Kokosgröt med mandel och äpple
    Recept på en portion gröt tycker jag är så bra, eftersom man ofta äter vardagsfrukost eller mellanmål ensam. Den här gröten ger en lagom portion för dig som vill komplettera med något proteinrikt, t ex ett kokt ägg.

    1 person

    1 ¼ dl vatten
    ½ dl fiberhavregryn
    1 msk kokosflingor
    1 krm salt
    1 tsk honung
    Topping:
    6 mandlar
    2 msk rivet äpple
    Till servering:
    mjölk

    Skålla, skala och hacka mandlarna till toppingen grovt.

    Häll vattnet i en liten kastrull och tillsätt havregryn och salt. Koka upp och sjud under omrörning på låg värme till slät gröt. (Eller kör i mikro ca 3 min på full effekt). Ta av från värmen och rör ner honungen.

    Riv äpplet grovt. Lägg upp gröten, toppa med mandel och äpple, och servera med mjölk.

    GunillaSBlixt

    Svara
  4. Kåre Sjöholm

    Krossgröt till två personer (ca 210 gr var)
    1 dl Saltå fyrkornskross
    1/2 dl Saltå kruskakli
    1 msk Saltå linfrö
    3 hackade Saltå soltorkade fikon eller fyra hackade Saltå soltorkade aprikoser
    4 dl kallt vatten.

    Blanda ihop på kvällen och låt stå i rumstemperatur tills tillagning dagen därpå, till frukost, lunch eller kvällsmat.

    Sätt kastrullen på låg (ettan) värme. Brukar låta den stå på ”ettan” med locket på nån timme. Rör om då och då. Eventuellt kan man öka värmen om den verkar lite lös. Men håll noga koll så den inte bränner i botten.

    Ät när det passar. Servera gärna med äppelmos och mjölk. En skiva surdegsbröd kompletterar naturligtvis

    /K

    Svara
  5. amandarosendahl

    2dl Saltå kvarn havregryn, ca 2 dl vatten, in i micron- magkänslan är alltid bäst så därför har jag ingen exakt tid. Blanda i frysta bär så att de ”tinar lite” i den varma gröten. Jag brukar även strö över några torkade gojibär. Strö över kanel, krossade linfrön och psylliumfrön och några mandlar så får du en härlig frukost med bra sammansättning av energi- och vitaminer och mineraler

    Svara
  6. amandarosendahl

    2 dl Saltå kvarn havregryn, 2 dl vatten, in i micron- magkänslan är alltid bäst så därför har jag ingen exakt tid. Rör i frysta bär så att de ”tinar lite” i den varma gröten. Jag brukar även röra i några torkade gojibär. Strö över kanel, krossade linfrön, psylliumfrön och några mandlar så får du en fantastisk frukost med bra sammansättning av energi, vitaminer och mineraler

    Svara
  7. Beatrice

    Min frukostgröt består av 1 dl helt bovete (koka upp i lite vatten några minuter och häll sedan av det) som får småkoka med 3 dl vatten och lite russin i 10 minuter. Därefter tillsätter jag 1 msk hela linfrön och det får småkoka i ytterligare 5 minuter. I min frukostskål lägger jag frysta bär ex svarta vinbär, hallon, blåbär eller vad som finns i frysen. Jag häller bovetegröten över bären (som smakar som nyplockade när de tinat) och rör om och toppar sedan med mald kanel. Färdigt att äta. En bra gröt, som man står sig bra på, för oss som inte tål mjöl eller mjölk 🙂 Bovetet, russinen och linfröna kommer givetvis från Saltå. Ibland byter jag ut russinen mot aprikoser eller fikon, även dessa från Saltå 😉

    Svara
    1. Beatrice

      Jag kan ju tillägga att om jag vet att det blir bråttom på morgonen så kokar jag bara upp gröten, inkl linfrön på kvällen och låter den stå med locket på över natten. På morgonen räcker det att värma på gröten och hälla den över de frysta bären. Fix och färdigt 😉

      Svara
  8. Ida

    Godaste frukostgröten:
    1 dl Saltå kvarn havregryn
    Strö över Saltå kvarn kruskakli, salt, solrosfrön och krossade linfrön
    2 dl vatten
    Koka någon minut och ha självplockade blåbär och mjölk till.
    Underbart gott! Solrosfrön och kruskakli gör att man får något att tugga samtidigt som det mättar bättre. Har man bråttom kan man blanda allt utom vattnet kvällen innan och så är det bara att koka medan man brer en smörgås 🙂

    Svara
  9. Carina Johansson

    Min favoritgröt är havregrynsgröt enligt receptet på påsen. Serveras med grovrivet äpple, mjölk och kanel. Tröttnar aldrig på den frukosten 🙂

    Svara
  10. MÅ Gott

    Gröt med smak av äppelpaj
    3 dl fiberhavregryn
    1 dl Saltåkvarns dinkelgrötsgryn
    2 dl äpplejuice
    6 dl vatten
    salt
    kanel
    russin
    Koka en gröt som vanligt och blanda ner russinen när den kokat klart. Servera med rårivet äpple och/eller mjölk till.

    Svara
  11. Susanne

    2 tsk phylliumfrön, 1 dl havregryn, 3,5 dl vatten (micra det i 3 minuter), 1 skopa proteinpulver, 50 gram vispad äggvita och 1 dl sojamjölk (blandas ner). Sen valfria bär, frukter eller nötter/frön.

    Svara
  12. Maria

    Marias mumsiga mättande morgongröt
    1/4 ekologiskt äpple skuret i bitar
    3 st hackade Saltå kvarns ekologiska aprikoser
    1 dl Saltå kvarns fiberhavregryn
    1 krm nystött kardemumma
    1 krm salt
    1/2 msk Saltå kvarns kokosflingor
    1/2 msk Saltå kvarns solrosfrön
    1/2 msk Saltå kvarns pumpafrön
    1/2 msk Saltå kvarns linfrön
    (För extra lyxig helggröt 2-3 Saltå kvarns cashewnötter – hackade)
    2,5 dl vatten
    Koka upp alla ingredienser och låt koka ca 3-4 minuter. Servera med kanel och uppvärmd gammaldags ekologisk mjölk med 1 krm gurkmeja.

    Den här härliga gröten gör mig glad, mätt, värmer mig vid denna kyliga årstid och hjälper mig att hålla mig frisk. Mumsiga aprikoser, goda knapriga frön och nötter förhöjer frukostupplevelsen. Linfrön och fibrer gör magen lugn och glad. Den varma gröten och mjölken samt den värmande kardemumman (enligt ayurveda är kardemumma värmande) gör gott. Gurkmejan ger en vacker färg och är antiseptisk och stärker immunförsvaret. Jag älskar min underbart goda, vackra morgongröt.

    Svara
  13. Malin Eklund

    Min favorit är (för en portion):
    1dl Saltå havregryn
    ca 1 msk hackade hasselnötter
    1tsk chiafrön
    2dl vatten
    Kokas i kastrull eller micras direkt i tallriken beroende på hur mycket tid man har. Serveras med mjölk eller havremjölk, egenplockade frysta blåbär (de tinar sådär lagom i gröten) och pumpafrön i valfri mängd. Gärna ett surdegsbröd på Saltå rågmjöl till, och ett ägg, en kopp kaffe och en Saltå fruktjuice.

    Svara
  14. Emma

    Min frukostgröt (2port.) består av

    1dl Saltå Rågflingor
    1dl Saltå Krossat bovete
    6dl vatten
    Salt efter smak

    Koka upp grynen och låt dem sedan puttra på låg värme i ca. 15 min. Toppa med kvarg, keso, hallon, Saltå Helt Linfrö, halv näve sötmandel och kanel.

    Bovetet ger gröten ett tuggmotstånd och en fylligare känsla. Kvargen och keson står för proteinet medan linfröet och mandeln bidrar med nyttiga fetter. Hallonen är fulla av smak och antioxidanter. Dessutom bidrar syran med en fin smakbrytning.

    Svara
  15. Marie L-m

    Hej!
    Frukostgröten skall gå snabbt att förbereda och tillreda.
    Därför använder jag mig av detta recept:

    På kvällen blötlägger jag
    1 msk dinkel korn
    2 hackade aprikoser
    2 msk russin i
    3 dl vatten

    På morgonen tillsätter jag
    1 dl havregryn
    1 msk havrekli
    0,5 tsk salt
    och låter koka några minuter

    Toppar med ett rivet äpple
    ”Sprinklar” över lika delar kanel/ingefära
    och serverar med havremjölk

    Med dennna gröt håller sig min mage
    lugn och glad. Med både laktosintolerans
    och magsår, så har det tagit sin tid att
    hitta den optimala frukosten.

    Svara
  16. skrakelmania

    Jag älskar helt vanlig havregrynsgröt men jag brukar variera tillbehören lite!!! Honung och solrosfrön är nog favoriten men ibland klipper jag ner ite torkade aprikoser eller kastar i lite frusna hallon. Mums!!

    Svara
  17. jeppman

    Här kommer min favoritgröt som är lite energitätare. Bra om man tränar hårt!
    1dl saltå kvarn havregryn
    2.5dl Mellanmjölk
    1 mogen banan
    1tsk saltå kvarn krossade linfrön
    1tsk saltå kvarn vetekli
    1tsk saltå kvarn solroskärnor
    0.5tsk salt
    1tsk malen kanel

    Egentligen är det bara blanda ihop allt och koka. Men ett tips är att skära banan i rätt små bitar samt att koka gröten ett tag så att bananen får bli mjuk och lite krämig. Den här gröten äter jag som elitidrottare varje dag! Så tokigt god och som sagt innehåller den en hel del energi. Vill man lyxa till det ytterligare kan man alltid ha i en sked saltå kvarns honung eller varför inte lite vanilj från en vaniljstång…då är det nästan dessertvarning!

    Svara
  18. Anna

    Supermangröten – du kommer kunna rädda världen med den.

    Först behöver du detta – mängden bestämmer du själv:
    *Saltå Kvarn havregryn
    *Saltå Kvarn Sojamjöl/kokosmjöl (ta det du känner för mest)
    *Saltå Kvarn Sesamfrön
    *Saltå Kvarn Kokosflingor
    *Saltå Kvarn Solroskärnor

    Tillsätt vatten och koka upp, stäng sen av plattan och låt koka på eftervärme

    Nu tillsätter du!
    *Kakao
    *Saltå Kvarn Aprikoser i mindre bitar/russin
    *Skivad banan
    *Frysta bär

    Vänd alla ingredienserna i gröten och låt den stå en liten stund.
    Servera med havremjölk i gröten eller i ett glas bredvid. Toppa med lite kanel. Låt frukosten smaka kärlek!

    Svara
  19. jenniferkey Inläggets författare

    Åh vilka härliga grötrecept det trillar in här! Det kommer att bli svårt att kora vinnarna på fredag.

    Svara
  20. cilla

    Havre-quinoagröt
    – överbliven kokt quinoa*
    – havregryn*
    -mellanmjölk

    – valfri smaksättning ex.
    1. äpple, russin* och kanel
    2. mandlar* och torkade aprikoser*
    3. koksoflingor*, linfrön* och frysta bär
    – naturell yoghurt

    Koka ihop quinoa, havregryn och mjölk till en gröt under omrörning med en visp. Servera gröten med valfri smaksättning och naturell yoghurt.
    * Saltå Kvarn produkter

    Jag tycker att den här gröten är bra för att den tar vara på rester från föregående dags middag (quinoan) och därför att den har ett bra näringsinnehåll som gör att den mättar otroligt bra!

    Svara
  21. Jenny

    Hej,

    Jag har alltid en ”grötburk” fylld med en blandning av saltå kvarn dinkelflingor, havregryn, rågflingor, krossatlinfrön, hasselnötter, kanel hemma.

    På morgonen blandar jag 1 dl grynblandning med 2,5 dl vatten. Kokar upp och låter gröten småkoka i 10 min.

    Under tiden gör jag ett vinbärsmos som håller hela veckan i kylen
    Mixa 1 paket frysta vinbär, 1 äpple, 6 st saltå kvarn torkade aprikoser och 1tsk kanel.

    Häll gröten i en skål servera med mjölk och en klick vinbärsmos!

    Svara
  22. Tove Brandstedt

    Hej,

    Den bästa frukostgröten görs genom att koka upp 1,5 dl vatten och 1 dl mjölk. Sedan tillsätter man 1/2 dl Saltå Kvarn råggryn och 1/2 dl havregryn. Krydda med kanel och kardemumma. När gröten kokat ett ca 5 minuter och är krämig så blandar man den i frukostskålen med 2 msk keso, 1/2 banan och 1 tsk honung. Bland väl och du har världens godaste frukost! Dessutom så står du dig extra länge med både råggryn och keso i gröten!

    Svara
    1. jeppman88

      Tove, din gröt låter smarrig! Har du provat koka med bananen innan som ja gör i mitt recept? Ja tror det skulle kunna bli ännu bättre då:)

      Svara
  23. Johanna, Åland

    Det här är en mellanmålsgröt, som smakar god både ljummen och kall. De lyckligaste eftermiddagarna för min 8-åriga dotter är då hon kommer från skolan och känner doften av mammas blåbärsgröt:

    7 dl hemlagad blåbärssaft (eller vinbärssaft)
    1-2 dl frysta blåbär
    1/2 dl havre- eller vetekli (Saltå Kvarn)
    2 dl grahamsmjöl (Saltå Kvarn)
    1 tsk vaniljsocker
    en nypa salt
    (socker, om man tycker gröten behöver vara sötare)

    Rör ner grahamsmjöl och kli i kall saft. Koka upp under omrörning. Låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt blåbären. Smaksätt gröten med vaniljsocker och salt (och socker, om du vill). Servera ljummen eller kall med mjölk.

    Tips! Om gröten känns för tunn efter att den kokat klart brukar jag röra ner lite valfria grötflingor och koka lite till. Vill man inte ha den gryniga konsistensen av flingorna kan man mixa gröten.

    Svara
  24. Johanna

    Mitt bästa grötrecept är quinoagröt med kokosmjölk, det är hur god som helst, innehåller en massa nyttigheter och gör dig mätt ända fram till lunch.
    Recept:
    (1 portion)
    0,5 dl röd quinoa från Saltå Kvarn
    1 dl kokosmjölk
    0,5 tsk kanel
    1 krm ekologiskt äkta vaniljpulver
    En nypa salt

    Koka upp quinoan i kokosmjölken och kryddorna och låt puttra på svag värme under lock i cirka 15 minuter. Servera med en skvätt kokosmjölk, skivad banan och pekannötter (gärna rostade).

    Svara
  25. Åsa Jakobsson

    Favoritgröten när man sitter mycket på jobbet:

    2-2,5 dl vatten
    1 dl fiberhavregryn
    1 msk krossat linfrö
    2 msk torkade aprikoser, hackas
    2 msk torkade plommon, hackas

    Koka ihop, toppa med lite råsocker, ½ rårivet syrligt äpple och kanel, servera med mjölk. Enkelt och effektivt.

    Svara
  26. Marie Olsson

    Min favoritgröt består av:
    400 g vatten
    1/2 krm salt
    10 gr aprikos torkade saltå
    10 gr russin saltå
    30 gr havrekli saltå
    20 gr havregryn saltå
    40 gr linfrö hela saltå
    allt blandas i en kastrull och kokas till lagom kondisens
    2 msk vetegrodda saltå tillsättes
    severas med mjölk
    Supergott och nyttigt, blodtryckssänkande

    Svara
  27. Martin Nyberg

    En bra frukostgröt ska ju både vara god och snabblagad. Ett av mina kriterier är alltså att man ska kunna höfta ihop den utan alltför mycket förberedelser. Inga alls faktiskt.

    Havregryn, helt korn, sultanrussin och linfrön finns ju i Saltåsortimentet, vatten finns i kranen, salt står i kryddhyllan. Inga grejer man behöver hacka, det är bara att hälla rakt ur påsen.

    Man häller lagom mycket havregryn i kastrullen, skvätter i några nypor linfrön, en aning mer helt korn och en näve russin. Mät upp salt i handflatan och släng i det också, och häll sedan på så pass mycket vatten att det står lite drygt över grynen, men inte för drygt. Koka upp gröten, stäng av plattan och gå ta en snabb morgondusch. När man är ute ur duschen är gröten lagom varm. Om man inte duschar för länge, vill säga.

    Det blir en gröt med det goda från havren, sötman från russinen och tuggmotståndet från korn som blivit lagom al dente. Linfröna lär ju vara nyttiga för magen och ge bra fettsyror också, så de är med för att ge gröten det lilla extra. Och förhoppningsvis håller man till lunchtid på den frukosten.

    🙂

    Svara
  28. catrine svensdotter

    Jag använder mej av saltåkvarns fiber havregryn och blandar den med mjölk i kastrullen istället för vatten (o proteinpulver då ja tränar) sen river ja äpple och ringlar lite honung på o har mjölk till. Så gott och nyttigt !

    Svara
  29. ErikaVarga Persson

    Erikas magtrimmare

    1/2 dl torkade fikon
    1/2 dl Saltå kvarns torkade aprikoser
    1/2 dl Saltå kvarns linfrö
    1/2 dl russin
    1/2 tsk salt
    7 dl vatten
    2 dl Saltåkvarns rågflingor
    1 dl havrekli
    1 msk kokos chips

    Lägg allt i blöt kvällen innan föruton rågflingor,havrekli och kokoschips
    Koka gröten på mörgonen och tillsätt rågflingor,kli och kokoschips
    låt koka ca 5 minuter
    Ätes med mjölk och färska bär,rivet äpple eller som den är

    Svara
  30. Anna Nilsson

    Fikongröt

    1 port

    Så här gör du

    Koka upp 1/2 dl krossat bovete från Saltåkvarn med 1 1/2 dl vatten. Slå bort vattnet och häll på lika mycket nytt. Salta lite och koka gröten 6–8 min. Rör i 2 hackade, torkade fikon från Saltåkvarn och låt det koka med i gröten 1 min på slutet. Servera med 1 dl mjölk och kanel.

    Svara
  31. Lotte Wallskog

    Favoriten med enbart ingredienser från Saltå:

    Lika delar havregryn och rågflingor
    Krossade linfrön
    Solroskärnor
    Torkade aprikoser klippta i mindre bitar
    Sedan behövs förståss vatten och lite salt

    Lagar alltid på fri hand.

    Gott,mättande både lent och lite tuggmotstånd.

    Äter den med mjölk alternativt blåbärs-eller nyponsoppa.

    Svara
  32. Eva Espinoza

    SUPERDUPERGRÖT 1 port

    1 dl Saltåkvarns havregryn
    1 mogen banan
    Häll på 2 dl vatten och mosa ihop.
    Micra i 4 min eller koka på spis i låg värme.
    Strö på i tsk Saltåkvarns oskalade sesamfrön och en tsk Saltåkvarns solrosfrön.
    Häll på mjölk och njut. 🙂

    Havre innehåller mycket mineraler, fibrer och nyttiga fettsyror.
    Bananer är packade med väsentliga vitaminer och mineraler såsom kalium & magnesium.
    Sesamfröna är rika på mineraler och omättade fetter.
    Solroskärnor är rika på protein, mineraler och vitaminer och har hög halt av nyttiga fettsyror.

    Svara
  33. Anna Ersson

    0,75 dl saltå kvarn sesamfrön(skalade), cirka 0,75 dl vatten, 1-0,5 dl bär/frukt. Välj själv. Mixa Sesamfröna i en stark mixer så att de finfördelas. Blanda sesamfröna med vattnet och värm gröten. Servera med bär,frukt och varför inte mandel rller havremjölk 🙂

    Svara
  34. Gabriella Eriksson Cabrera

    Koka 1 dl bovetekross med 2 1/2 dl vatten och 3-5 torkade aprikoser i bitar ca 10 min, tills dinkelflingor (och ev lite mer vatten) koka ytterligare några minuter. Servera med mjölk/havremjölk, banan, linfrö och blåbär. Mums!! 🙂

    Svara
  35. Rasmus

    Jag har väldigt svårt att bli mätt på vanlig havregrynsgröt, så jag brukar laga en jätteportion av denna betydligt mer mättande gröt, full med frukter och frön. För de flesta andra räcker dock nedanstående mängder säkert till 3-4 portioner…

    2 dl fiberhavregryn
    3 msk kruskakli
    2 msk krossade linfrön
    2 msk solroskärnor
    5 dl vatten
    salt
    5-8 torkade aprikoser (skurna i småbitar) och/eller 2 msk russin, ½ msk hackade gojibär
    ev en skivad banan eller ett rivet eller tärnat äpple eller tärnade nektariner
    2 tsk råsocker
    1 tsk mald kanel
    ½ tsk mald kardemumma
    1 msk oskalade sesamfrön
    1 msk kokosflingor

    Värm upp en kastrull och rosta havregryn, kruskakli, linfrön och solroskärnor under omrörning till det börjar dofta. Häll på vatten och salt och koka upp, sänk värmen och koka 6-7 minuter till gröten börjar tjockna. Ta kastrullen åt sidan och blanda ned frukt, socker och kanel. Låt gröten stå och svälla ca 10 minuter. Höj under tiden värmen på plattan och hetta upp en liten kastrull. Rosta sesamfröna tills de får färg. Var beredd att snabbt lägga ett lock på kastrullen och ta den åt sidan om fröna börjar hoppa. Häll över fröna i en mortel och krossa dem. Rosta kokosen under omrörning tills den får färg. Blanda ned kokos och sesamfrön i gröten.

    Jag äter aldrig mjölk till den här gröten, den är ändå så saftig tack vare frukten, och när den står och sväller svalnar den också till ätbar temperatur och behöver därmed inte kylas ned av kall mjölk.

    Svara
  36. Shimmerdimmer - Mitt land är frusen musik

    Mitt grötrecept är ganska simpelt. En dl havregryn från Saltå Kvarn, två dl vatten och lite linfrön, också från Saltå Kvarn såklart. Koka gröten som vanligt med linfröna i från början, det blir mer matigt, du håller dig mätt längre på förmiddagen och går inte och köper sötsaker. Salt använder jag aldrig i gröten, man får i sig så mycket salt i alla fall.

    MVH Johanna

    Svara
  37. Sara Eriksson

    HALLON-KOKOS-KARDEMUMMA MUMS
    Koka 1dl havregryn med 1 msk vetekli eller havrekli och 2 dl vatten. Mortla några kardemummakärnor med en knutta råsocker.
    När gröten känns klar rör du ner 1 msk kokosolja i gröten och toppar den med hallon, kardemummasockret och ev lite krossade linfrön. MUMS.

    Svara
  38. Sofia

    Den här bovetegröten är min absoluta frukostfavorit. Den går fort att göra och smakar ljuvligt!

    1/2 dl helt bovete från Saltå kvarn
    1 1/2 dl vatten
    1 tsk linfrö från Saltå kvarn
    2 strimlade aprikoser från Saltå kvarn
    1/2 tsk kanel
    1/2 äpple, i tärningar

    Topping: hackade rostade mandlar och russin från Saltåkvarn.

    Skölj bovetet först i hett vatten och sedan i kallt. Koka bovetet i vattnet på svag värme ca 12-15 minuter. När det återstår någon minut av koktiden, rör ner linfrö, strimlade aprikoser, kanel och äpple, (spara lite äpple) till servering.

    Toppa gröten med äppeltärningar, mandel och russin och servera med mjölk, alternativt soya eller havredryck.

    Svara
  39. Anne

    2,5 dl vatten, 4 katrinplommon i bitar, 1 dl Saltå Kvarn havregryn, 1 msk Saltå Kvarn linfrön, 1 msk Saltå Kvarn Kruskakli, hackade Saltå Kvarn valnötter. Koka alla andra men inte kli och valnötter 10-15 min. Tillsätt kruskakli. Vid servering lägg ovanpå valnötter. Servera med mjölk.
    Lätt och snabb att göra, gott, håller magen igång och i form. Nyttigt.

    Svara
  40. Emma J

    Min favoritgröt är kanske inte så märkvärdig men så god. Till 1 person ta 1 dl Saltå Kvarns havregryn, 2 dl vatten och 1 nypa salt. Koka ihop och rör tills en fin mjuk gröt bildas.
    Till servering har jag färska blåbär uppe på gröten och mjölk. Om man inte har färska blåbär eller frysta tycker jag det är gott med lingonsylt till istället.
    En enkel gröt med små medel!

    Svara
  41. monika gustavsson

    Jag brukar köpa två förpackningar Saltå Kvarns Boveteflingor som jag rostar i ugnen. Har sedan en speciell burk där jag förvarar dem. Dessa flingor kokar jag sedan min morgongröt på. Gudomligt blir det. Rostningen gör att gröten får en nötig karaktär. Brukar äta den med iskall sojadryck, mums!

    Svara
  42. ANNELIE ANDERSSON

    CHOKLADGRÖT;
    1dl havregryn
    1 dl snabbkaffe
    1 dl vatten
    ca 1 msk kakao
    1 tsk honung

    Koka på spis, låt grynen dra i kaffet, rör i kakao när den nästan är färdig och till sist honungen…
    Toppas med riven kokos och valnötter. Drick mjölk till!

    Annelie Andersson, annelie_ha@hotmail.com

    Svara
  43. pilla

    Min favorit är att koka havregryn och qinoua grötmix. Toppa med 1/4s skivad banan, äppelmos, 1 msk solrosfrön och kanel. TIll det sojamjölk.

    Svara
  44. Sara

    Mitt bästa gröttips är: Koka 0,5 dl havregryn, 0,5 dl rågflingor, 2,5 dl vatten och lite salt. Sista minuten av koktiden har jag i en halv skivad banan, lite russin och 1 msk krossade linfrön. Jag toppar med blåbär, physalis och kanel. En skvätt mjölk. Så gott!

    Svara
  45. popjenny

    Jag blandar 1/3 rågflingor, 1/3 havregryn och 1/3 dinkelflingor (allt från Saltå) i en stor burk. Sen tar jag 1 dl av denna blandning, 2 dl vatten och salt. 3 min i mikron.

    På gröten lägger jag (frysta) råa lingon, russin, solrosfrön och linfrön och kanel. Och så mellanmjölk.

    Det känns som jag får en god och näringsrik start på dagen. Grynbladningen ger gröten en lagom konsistens. Jag gillar det sura från lingonen, det söta från russinen och den nötiga smaken av solrosfröna. Och allt blir extra gott med kanel på.

    Svara
  46. Eleonor

    Har en underbar havregrynsgröt som jag äter varje morgon!
    Havregryn och vatten för en portion, hacka ner ett halvt äpple eller päron som får koka med gröten. Blanda i 1 msk linfrön, en halv dl hasselnötter, tre hackade aprikoser, ett par osötade äppelchips, 2 msk gula russin, 2 msk osötade kokoschips, kardemumma och kanel efter smak. Blanda ordentligt, ät som den är eller ringla över lite honung!

    Svara
  47. Ms Sixten

    Saltåkvarns Mannagrynsgröt enligt deras recept är min favoritgröt. Men vill bara ha socker på och mjölk runtom. Det är min favoritgröt för den lägger sig som varm bomull i magen

    Svara
  48. Eivor

    Min bästa frukostgröt!

    Rör ned ½ dl Saltå havregryn med 2 msk Saltå linfrön. 2 msk psyilliumfröskal, ½ dl Saltå kruskakli + några torkade aprikoser i bitar och lite russin i 2 dl yoghurt på kvällen. Låt stå så över natten. Blir en jättegod gröt, Lägg på lite bär eller skivad banan på morgonen och så lite kanel på toppen. Smaklig frukost.

    Svara
  49. jenniferkey Inläggets författare

    Tusen tack för alla fina bidrag! Vinnarna kommer att dras under veckan och presenteras här på bloggen.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s