Naturskyddsföreningen startar kampanj för 100 % eko

Naturskyddsföreningen bildades för över hundra år sedan och har idag nära 200000 medlemmar. I början var det nog mest herrar i blazer som med en viss nationalromantisk anstrykning ville värna vår storslagna natur. Men med åren har föreningen blivit allt mer inriktad på olika typer av miljöfrågor även om naturskyddet självklart fortfarande står högt på dagordningen. Föreningen arbetar regionalt i 24 länsförbund och lokalt i 270 kommunkretsar. Vartannat år bjuder man in alla medlemmar till riksstämman, som är det högsta beslutande organet. Stämman utser en styrelse som leder riksföreningens arbete. Till sin hjälp har styrelsen ett kansli med cirka 90 anställda. Kansliets kontor finns i Stockholm och Göteborg.
Jag var aktiv i fältbiologerna som tonåring. Därför var det naturligt att jag hamnade i styrelsen till den lokala kretsen av naturskyddsföreningen när jag blev lite äldre. Fortfarande fanns det då en hel del herrar med blazer i föreningen. Då bodde jag i Bålsta utanför Stockholm. Där kämpade vi bland annat mot statsanställdas förbunds byggande av en kursgård vid Lastberget inom strandskyddat område där det häckade en berguv. Ärendet gick ända upp i högsta domstolen och vi vann. Kursgården fick flytta en bra bit in i skogen. En liten lustig detalj är att jag långt senare fick Lastbergets kursgård som kund i min roll som miljökonsult. En viss ambivalent munterhet uppstod då jag avslöjade att utsikten över Mälaren hade varit mycket mer storslagen om man fått bygga kursgården enligt det ursprungliga förslaget på Berguvens berg. Men det satte vi stopp för.
I år har naturskyddsföreningen en viktig kampanj – att tänka tanken att 100 % ekologiskt är möjligt. Kampanjen går ut på att visa att ekologisk odling är det bästa alternativet om vi vill föda världens växande befolkning långsiktigt och hållbart. Om du är medlem kan du delta i arbetet med kampanjen. Helgen 23-24 mars inbjuder naturskyddsföreningen till en riksupptakt för kampanjen – anmälan senast 17 mars. Om du inte är medlem föreslår jag att du blir det. Världen behöver en naturskyddsförening med en stark röst. /johan

2 tankar på “Naturskyddsföreningen startar kampanj för 100 % eko

 1. Yvonne Strid

  Jag undrar varför det inte finns biodynamiskt mjöl och andra produkter hos er längre? Det är det som är bäst!

  Svara
  1. ununger Inläggets författare

   Hej, det är rätt att vi inte längre Demetermärker våra kvarnprodukter. Det finns en lång rad skäl till detta. Mest avgörande var att vi inte fick tag på tillräckligt mycket demetercertifierad spannmål. Vår ambition är nu att köpa vår spannmål från ekologiska kretsloppsgårdar d v s gårdar som har balans mellan djurhållning och växtodling i enlighet med de kriterier som har formulerats av BERAS-projektet i Järna. Dessutom har vi tagit fram en lång rad aktiviteter – vi kallar det en verktygslåda – som den enskilde bonden kan genomföra. Ju fler åtgärder som bonden gör – det kan ex handla om att stimulera den biologiska mångfalden eller minska näringsläckaget från gården – ju mer får bonden betalat av oss. Man kan säga att vi betalar för de ekosystemtjänster som bonden utför. Eftersom det är helt fritt för bonden att välja mellan en stort antal olika åtgärder så tycker många av våra bönder att det har fått ökat frihet och respekt.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s