Glädjen i att koka egna bönor

Jag kan känna mig stärkt när jag äter bönor. Som att de ger en extra mättnadskänsla som är behaglig i magen och ger mig extra energi. Och kanske är inte det så konstigt med tanke på hur mycket nyttigheter det finns i de där små skönheterna. Baljväxter innehåller mer protein än någon annan gröda från växtriket. De innehåller också mycket fiber och en mängd viktiga mineraler, såsom järn och olika B-vitaminer, till exempel folat.

Gröna linser små dec 2009

Många människor världen över lever i huvudsak av en föda bestående av bönor och spannmål. Vilket är en synnerligen lyckad kombination eftersom proteinet då blir fullvärdigt, att likna vid animaliska proteiner.

SONY DSC

Själv föredrar jag att köpa torra bönor och koka dem själv. Jag tycker att de smakar bättre och så luktar det så gott i köket när man kokar dem. Det sägs också att hemkokta bönor får ett lägre glykemiskt index än bönor på burk. Dessutom blir det så mycket billigare!

bönor i blöt

Blötläggningen är viktig när man ska koka egna bönor. Den hjälper till att bryta ner fytinsyran i bönorna vilket är en förutsättning för att vi ska kunna ta upp de nyttiga mineralerna. Fytinsyran är ett naturligt försvarsämne som skyddar plantorna mot skadedjur. Djur som är anpassade för att äta spannmål har naturligt ett enzym i sina tarmar som heter fytas, som bryter ner fytinsyran. Detta har inte vi människor, därför får vi blötlägga och koka våra bönor.

SONY DSC

Men ibland kan det bli problem med bönor. Många är de som får problem med gaser i magen en stund efter måltiden. Det här beror också på ett enzym som vi saknar, som skulle ha hjälpt oss att ta hand om bönorna i matsmältningen. Vi får ta till andra sätt. Att blötlägga bönorna länge och att byta vatten ett par gånger under kokningen är ett. Att tillsätta kryddor som anis, kummin, ingefära, timjan och mejram i kokningen är ett annat. Ytterligare knep är att vänja kroppen successivt vid baljväxter och att äta mycket fiber.

Mina favoritbönor är kikärter. De är så fina när de har legat i blöt över natten, de växer till dubbel storlek! Och efter att jag har kokat dem brukar jag rosta dem i ugnen med lite olivolja och salt på låg värme. Mina barn tycker att det smakar som popcorn!

En annan favorit är svarta bönor. Att fräsa dem tillsammans med lite gul lök, cayennepeppar och tamari och sedan mixa dem till ett helt svart smör är oslagbart.

SONY DSC

Förra veckan skrev jag ett recept här på bloggen med stora vita bönor i persiljeolja med rostade solroskärnor, inte så tokigt det heller!

En utförlig beskrivning av hur man kokar bönor själv finns på vår hemsida.

bönor-hög

Min kollega Susanne har bestämt sig för att koka igenom hela Saltå Kvarns bönsortiment. Hon tänker göra det enkelt för sig och blötlägga på morgonen och koka på kvällen. Resultaten kommer hon att lägga upp i bildform på Saltå Kvarns Instagram och Facebook. Det ska bli roligt att följa hennes upptåg i köket!

Jennifer

7 tankar på “Glädjen i att koka egna bönor

 1. Färgflickan Esmeralda

  Hej!
  Tack för alla tips! Jag äter mycket bönor men köper mest färdigkokade som jag bara sköljer. Blev nu inspirerad att börja koka mer själv!

  Hade varit roligt med ett inlägg med tips kring olika smörgåspålägg som man kan göra med baljväxter… jag har nyligen fått konstaterat att jag är allergisk mot mjölkprotein och känner att valmöjligheterna till smörgås minskade drastisk (jag är även vegatarian). Om ni har några ideér eller tips och vill skriva om det vore det mycket intressant!

  De svarta bönorna som du fräser och mixar kanske funkar på smörgås?

  Hälsningar Esmeralda

  Svara
 2. Camilla Gard, Baljväxtakademin

  Åh, tusen tack för denna härliga kärleksförklaring till bönor!
  Håller fullständigt med Loreli woods: BÖNOR ÄR LIVET!!

  Jag sprider detta inlägg via Baljväxtakademins Facebookgrupp och Twitter @baljvaxtakademi
  Gilla och följ oss gärna!

  Allt gott och bean appetit!
  /Camilla, Baljväxtakademin

  Svara
 3. jenniferkey Inläggets författare

  Esmeralda, bönröror är ju toppen på smörgås! Min svarta bönröra absolut, men även den här med rostad lök och kikärter som jag bloggade om tidigare i vår, du kan välja att byta ut parmesanosten mot solroskärnor om du vill:

  https://saltakvarn.wordpress.com/2012/04/05/rora-pa-bakad-lok-kikarter-och-parmesanost/

  Sen kan jag tipsa dig om att kolla in Saltåbloggen i nästa vecka, då tänkte vi köra en tävling om den godaste bönröran… Säkert kan du få mycket inspiration då!

  Svara
 4. Kajsa

  Hejsan! Jag blev inspirerad att koka mina bönor själv, men länken i inlägget fungerade tyvärr inte.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s