Vem gör Sveriges godaste bönröra?

Jag håller mig kvar vid temat bönor och utlyser härmed en tävling om era bästa bönröror!

???????????????????????????????

Vinnaren kommer att få ett paket hemskickat till sig med posten bestående av Stora vita bönor, Kikärtor och Borlottibönor. Som andra och tredjepris skickar vi Svarta bönor!

5191_vita_bönr_stora_2_500_g5120_kikärter_2_500_g5500_borlottibönor_2_500_g5180_svarta_bönor_2_500G

Det du ska göra för att vara med och tävla är att dela med dig av ditt bästa recept på bönröra.  I receptet ska det ingå en produkt från Saltå Kvarn och vi vill också veta vad du brukar ha bönröran till och varför du gillar den så mycket.

Lämna ditt tävlingsbidrag här på bloggen. Tävlingen avgörs fredag 31 maj och vinnarna meddelas här på Saltåbloggen. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Det vinnande receptet kan komma att publiceras på Saltå Kvarns blogg och hemsida. (Vi kan tyvärr inte skicka vinster utanför Sverige pga tullregler.)

Lycka till!

/Jennifer

20 tankar på “Vem gör Sveriges godaste bönröra?

  1. ann karlsson

    Rosta vitlöksklyftor i olja, mixa med dom kokta vita bönorna rivet citron skal salt och sv.peppar och creme fraiche. Tillbehör till grillat i surdegsbaguette med kyckling mm. grönsaks dipp, på crostini mm andvändbar och jätte god.

    Svara
  2. Jessica Sundberg

    Fried beans!
    2 burkar (à 190 g) svarta bönor
    2 msk crème fraiche
    limesaft
    1/2 dl neutral olja
    1 knippe koriander eller persilja
    1 silverlök, finhackad
    2 vitlöksklyftor, finhackade
    salt och svartpeppar
    1/2 röd chili, finhackad

    Häll av bönorna och skölj dem i kallt vatten. Hetta upp en stekpanna med oljan och fräs lök, vitlök och chili på svag värme tills löken är mjuk. Tillsätt bönor och crème fraiche och koka samman på svag värme under omrörning. Mosa allt. Smaka av med salt, peppar och lite limesaft. Toppa med hackad koriander eller persilja vid servering.

    Passar som hand i handske till tacos. Jag gillar den så mycket för att den är smakrik och ett utmärkt komplement till den annars lite försvenskade tacomiddagen.

    Svara
  3. jenniferkey Inläggets författare

    Tack för tipset Jessica. Vettiga tacotillbehör är underskattat!

    Svara
  4. Marie L-m

    Min favorit just nu!

    Rostade pinjenötter 0,5 dl
    2-3 rostade paprikor i olika färger, kan ersättas med dito på burk
    (blir lika gott)
    1 burk kidneybönor, skölj väl
    3-4 vitlöksklyftor hackade
    Rödlök 1-2 st hackade
    Lite oregano och timjan färsk
    Salt och peppar
    Saft från en halv lime
    Olivolja
    ev en gnutta kardemumma

    Mixa bönor och paprika till en grov puré,
    blanda i finhackad lök/vitlök, pinjenötter
    och de färska örterna, mixa snabbt ihop.
    Rör ner olja, tills röran känns lagom tjock.
    Smaka av med salt, peppar och ev kardemumma.

    Gott som pålägg, till grönsakerna, till fisk, osv..

    Svara
  5. Elisabeth Ragnarsson

    Vi tar lite kikärtor eller vita bönor. Släng i mixern. Tillsätt ett par matskedar citronolivolja. Hacka röd chili och tillsätt tillsammans med några droppar ( många droppar) citronsaft. En redig nypa hasslar på set och ett varv eller två på pepparkvarnen och det är bara att trycka på knappen på mixern och köra runt allt tills det blir en härlig röra. Smaka av med salt och citronsaft. Det gäller att hitta balansen!

    Svara
  6. Marie

    Jag chansar alltid på mängden, men kombinationen kokta kikärtor, vitlök, purjolök, olivolja, sesamfrön, lite citronjuice, en mininypa grönsaksbuljong (eller salt), svartpeppar och så chipotlepeppar blir ruskigt gott. Just chipotlepepparn är det viktiga för den ger en liten rökt arom till det hela (och lite styrka).
    Blir fantastiskt gott!

    Svara
  7. Nina Törmark

    Borlotti- eller pintobönor några deciliter kokta, ett par klyftor vitlök som fått bli mjuka i ugnen och fått en rundare smak, mortlade fänkålsfrön rostade i ugn eller stekpanna, en rågad matsked tahin, olivolja efter smak, 1/2-1 tesked spiskummin, peppar eller en liten skvätt chilisås typ tabasco och salt, lite kokspad från bönorna beroende på vilken konsistens som önskas och vroom i mixern. Gör mycket, det är svårt att sluta äta.

    Svara
  8. Kristina

    Mixa kikärtor, soltorkade tomater+lite olja, citronsaft, salt o svartpeppar och lite oregano. Mycket gott 😉

    Svara
    1. Kristina

      Den är väldigt frisk o god, jag gillar citronen i. Väldigt gott på smörgås, dipp till morötter mm.

      Svara
  9. Oscar Södros

    Bönröra med spännande smak!

    Ingredienser:
    2 dl kokta vita bönor
    2 dl kokta kikärtor
    ½ dl olja (gärna oliv)
    2 msk havre eller sojagrädde (går även bra med vanlig grädde)
    ½ finhackad röd paprika
    1 liten chili
    2 vitlöksklyftor
    ½ tsk salt
    1 krm socker (för att få balans i smaken)

    Gör så här:
    Hacka och mixa chilin med oljan. Häll oljan med chilin i tillsammans med bönorna, grädden, vitlöksklyftorna i en bunke och mixa till en slät massa. Salta, sockra och blanda sist i den finhackade paprikan. Kan ätas direkt, men får godare smak efter den stått i kylen i minst 20 minuter.

    Svara
  10. Irene

    Kidney bönor,olivolja,lite rödvinsvinäger,rödlök,vitlok, valnötter och massor av persilja, Mixa och låt stå i kylen ca 10 min

    Svara
  11. jenniferkey Inläggets författare

    Åh vad härligt med så många fina recept! Nu är det bara 2 dagar kvar på den här tävlingen =)

    Svara
  12. Jenny

    Hej.
    Nu är det snart är sommar och alla grillarna börjar komma fram. Varje år frågar vänner, familj och kollegor efter min goda bön röra. Den är magisk. Vänner som trodde dem inte gillade svarta bönor älskar svarta bönor efter dem smakat på min röra. Den passar utmärkt till i princip allt man lägger på grillen. Fick iden till receptet när jag var på en mexikansk restaurang.

    Börja med att skölj de svarta bönorna från Salt Åkvarn i kallt vatten. Blötlägg i dubbel mängd vatten (på morgonen). När man kommer hem från arbetet kokar man bönorna i nytt vatten i ca 50 minuter. Brukar göra 400 g åt gången.
    Dressing
    Tum stor bit av ingefära ska rivas
    4 st. vitlöksklyftor ska hackas
    1-3 röd chili fin hackas (beroende på hur starkt chili man har)
    2 msk sesamolja
    3 msk rapsolja
    Salt Peppar
    Blanda i bönorna och låt dra medan grillen blir varm och middagen grillas.

    Precis innan servering hacka ner en kruka koriander!

    Ät, njut och var glad!

    Svara
  13. Marie Thornesköld

    Min allra bästa bönröra är gjord på kikärtor och har fått smak av sesam och liquid smoke! Jag brukar ha den på bröd till soppa eller som lunch/mellanmål tillsammans med grönsaker. Jag tycker om den därför att den är lite sötare i smaken än röror med citron och dylikt i. Det går säkert utmärkt att tillsätta exempelvis chili om du vill ha mer sting. Jag föredrar dock en mild variant 🙂

    Då jag alltid improviserar är måtten ungefärliga, och beror på hur intensiv smak du vill ha. Jag provlagade och mätte upp som följer:

    5 DL KIKÄRTOR
    KNAPPT 3 MSK SESAMOLJA
    1 MSK KALLPRESSAD RAPSOLJA
    1 TSK LIQUID SMOKE
    1,5 MSK SESAMFRÖ, SKALADE
    2 MSK VATTEN
    ÖRTSALT, EFTER SMAK (jag hade ca 1 tsk)

    Börja med att rosta sesamfrön i torr stekpanna. Mixa sedan kikärtor med övriga ingredienser. Obs! Tillsätt vattnet lite i taget så att inte röran blir för lös. Tillsätt sesamfrön och smaka av med salt. Njut! 🙂

    Svara
  14. Agneta Hjalmarsson

    Här är mitt recept på en god bönröra…..

    Mixa kokta Kidneybönor med citronolja, jodgubbsvinäger och färska jordgubbar. Krydda med mycke´svartpeppar och lite salt. Låt dra några timmar. Straxt innan servering blanda i grovhackade jordgubbar, riven basilika och pinjenötter. Servera på surdegsbröd med en tunn skiva rökt lammbog, ev picklad rödlök och babypenat.

    Svara
  15. jenniferkey Inläggets författare

    Tack snälla ni för alla fina recept! Nu ska juryn överlägga en stund och sedan kommer vinnarna att presenteras här på bloggen.

    Svara
  16. jenniferkey Inläggets författare

    Nu har juryn överlagt och kommit fram till en vinnare! Marie L-m (inlägg nr 5)med sin röra med kidneybönor, rostade pinjenötter och rostad paprika placerar sig på första plats! Grattis Marie! Vi gillar din röra som nästan drar lite åt pestohållet med sin vitlök, olivolja och pinjenötter. Skicka din adress till jennifer.key@saltakvarn.se så ska du få dina vinnarbönor hemskickade till dig!

    På andra plats har vi en annan Marie (inlägg nr 8) som gör en kikärtsröra med chipotlepeppar som låter väldigt god. Och på tredje plats kommer Jessica Sundberg (inlägg nr 3) med sina fried beans som hon tycker passar bra till tacos. Mejla till mig ni också så skickar jag era vinster hem till er!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s