Groddar är rena hälsobomben!

Jag gillar att grodda! Det får mig att känna mig både huslig och hälsosam. Ofta är tröskeln för att komma igång hög men när jag väl gör det så brukar det gå av bara farten. Det är ju så härligt att ha tillgång till helt färska groddar hemma, kanske framförallt under de mörka årstiderna men även nu på våren tycker jag att de fyller sin funktion. Och ärligt talat så är inte arbetsinsatsen särskilt stor, det mesta sköter sig självt om man bara kommer ihåg att skölja groddarna morgon och kväll!

Mungbönsgroddar liten

Groddar är också rena hälsobomben. Vid groddning ökar andelen B- och C-vitaminer, mineraler och proteiner medan kolhydraterna minskar! Och så tillkommer det massor med bra enzymer som vi behöver för matsmältningen. Groddade bönor blir också mycket mindre gasbildande.

Mungbönsgroddar_2 liten

Många bönor och linser går att grodda, som t ex adzukibönor, kikärter och gröna linser. Även andra frön kan man prova med, som quinoa, bovete, vete, råg, alfalfa, krasse och senap.  Tänk bara på att groddar av kikärter och bovete bör förvällas i 4-5 minuter innan man äter dem.

groddar i vatten liten

Jag groddar helst mungbönor. Det går fort och det blir alltid bra resultat. Dessutom tycker jag att de är så goda. De färdiga groddarna brukar jag blanda i sallader och grytor eller förgylla mina ostsmörgåsar med.

burk liten

Jag lägger ½ dl mungbönor i blöt över natten. På morgonen sköljer jag dem i en sil och lägger dem i en glasburk. På burken fäster jag ett tyg med en gummisnodd, sen vänder jag burken upp och ned. Jag brukar ställa den så att den lutar lite, så att det blir lite luft mellan tyglocket och underlaget. Sen täcker jag över burken med en diskhandduk så att den står mörkt. Jag sköljer bönorna morgon och kväll tills de har fått en grodd som är 1-2 cm, det brukar ta 1-2 dagar. När groddarna har fått önskvärd längd brukar jag ställa burken i fönstret i några timmar för att de ska bli lite gröna av klorofyll.

upp och ner liten

De färdiga groddarna förvarar jag i kylskåpet och lagom till att de är slut brukar nästa omgång bli klar!

Mungbönsgroddar liten

Jennifer

PS. För den som vill läsa mer om groddning hittade jag en mycket informativ och inspirerande sida i Odlaren nr 1 2011.

10 tankar på “Groddar är rena hälsobomben!

 1. Mona Baumann

  Att groddar av kikärter bör förvällas i 4-5 minuter innan man äter dem, visste jag, men inte att bovetegroddar också måste förvällas. Varför?

  Svara
 2. Anette

  Ska ta upp det där med att grodda igen, men ett tag var det sådana skriverier om bakterier, salmonella etc. hade det kanske med lektiner att göra som ju orsakar diverse magbesvär…

  Svara
 3. jenniferkey Inläggets författare

  Mona, bovete innehåller ett rött färgämne som kallas fagopyrin. Det är det som man sköljer bort när man ska koka bovete, när man byter ut det första kokvattnet. Fagopyrin kan orsaka irritation i kroppens slemhinnor, det är därför man vill bli av med det.

  Svara
  1. Mona Baumann

   Jag sköljer alltid bovetet först i kokande vatten och sedan i kallt vatten flera gånger under groddningen och då borde väl detta färgämne också försvinna?

   Svara
   1. jenniferkey Inläggets författare

    Jo, det skulle jag tro att det gör Mona. Men gror bovetet efter att du har sköljt det i hett vatten?

 4. jenniferkey Inläggets författare

  Jag minns också det där Anette, men jag har för mig att det var ett parti av groddar i dagligvaruhandeln som var kontaminerat, var det inte så?

  Svara
  1. jenniferkey Inläggets författare

   Groddarna behöver kanske inte bli så långa? De är goda att äta redan efter en dag, då är de drygt 1 cm.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s