Italiensk brödsallad – Panzanella

Det här är den absolut bästa sallad man kan äta på sommaren tycker jag! Det stekta surdegsbrödet blir så gott i balsamicon och olivoljan. Extra gott tycker jag att det blir om man toppar med några skivor stekt halloumi eller kanske lite prosciutto. Bönorna kräver ju sin insats, men att baka dem i ugnen är roligt och så doftar det så gott i köket under tiden.

???????????????????????????????

Panzanella 4 portioner

Vita små bönor, torkade 200 g
Vitlök 6 klyftor
Timjan ½ kruka
Lagerblad 3 st
Citron, skal och saft 1 st
Svartpeppar, hel 10 st
Små tomater eller cocktailtomater 500 g
Salt
Svartpeppar
Socker
Vitt surdegsbröd, dagsgammalt 500 g
Pumpakärnor 75 g
Rödlök 1 st
Balsamico bianco 2 tsk
Bladpersilja 1 bunt
Spenat, färsk 150 g
Oliver, svarta av god kvalitet 150 g
Parmesanost 150 g
Olivolja Riserva

Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 timmar.

Sätt ugnen på 150 grader. Sila av vattnet från bönorna och lägg dem i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten så att det täcker bönorna och lägg ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock över formen.

Lägg tomaterna i en annan ugnsfast form och ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Ställ in bönorna tillsammans med tomaterna i ugnen och baka alltihop tills bönorna blir mjuka, ca 2 timmar. Rör om i bönorna då och då och tillsätt mer vatten om det ser ut att koka torrt.

Ta ut tomater och bönor från ugnen.  Låt bönorna svalna något och sila sedan bort buljongen. Plocka bort örterna, citronskalen och pepparen men behåll vitlöken och mosa sönder den i bönorna. Smaka av bönorna med salt, pressad citron och eventuellt några drag med pepparkvarnen.

Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja, salta lätt.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och skär rödlöken i ringar.

Blanda bönor, tomater, bröd och rödlök med balsamico bianco, bladpersilja, spenat och oliver. Toppa med pumpakärnorna och hyvlad parmesanost.

Trevlig midsommar!

/Jennifer

1 tanke på “Italiensk brödsallad – Panzanella

  1. Britt-Marie

    En smakrik men mycket enklare variant:
    dagsgammalt surdegsbröd i bitar
    hackad schalottenlök
    smakrika tomater i bitar
    olivolja
    pressad citronsaft
    Flingsalt o vitpeppar
    Blanda allt o låt stå i 30-60 min
    njut till grillat

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s