Nyfiken på vår kvarn?

Fredag den 11 oktober har du möjligheten att komma till vår kvarn!

Kvarnen1w1-150x150Från vår kvarn på Saltå kommer ca 77 olika spannmålsprodukter/kvarnprodukter. Kvarnen byggdes 1980, är 26 m hög och 26 m djup. För att den är byggd på gammal sjöbotten som är mjuk mark behövde man påla så djupt för att kunna bygga så högt och ändå stadigt. Den är 8 våningar hög och vissa produkter faller mellan de olika planen när de produceras. I kvarnens väggar finns stora silos eller förvaringsfickor där spannmål lagras. Spannmål lagras även hos bönderna samt i stora silos ute i landet.

havreprodukter

Till kvarnen kommer ca 5000 ton spannmål varje år. Vi tar emot sädesslagen havre, råg, dinkel, vete och korn. Och gör sedan över 70 olika produkter, allt från stora säckar mjöl till bagerier till müsli och gröt.

All vår spannmål kommer från ekologiska gårdar. Framför allt från Sörmland, Östergötland och Uppland. Vi har alltid varit måna om att tillverka livsmedel på ett så varsamt sätt som möjligt. Det är bland annat därför vi maler vårt soderkvarn-150x150mjöl på stenkvarnar förutom skrädmjölet. Stenmalning är skonsamt mot sädeskornet och ger ett något strävare mjöl som främjar bakegenskaperna. Speciellt i vår kvarn är soderkvarnarna. De har vertikala valsar av sten och där mals allt siktat mjöl, så som vetemjöl och dinkelsikt.

Vill du komma till vår kvarn?

tallrikKl 8.00 bjuder vi på grötfrukost, kaffe och juice
Kl 8.30 – 9.00 berättar vår kvarnchef Lisa Trolle om kvarnen och bönderna.
Kl 9.00 – 9.30 besök i kvarnen

Vi har endast ett fåtal platser, så först till kvarn gäller:)
Mejla ditt intresse till susanne.skanberg@saltakvarn.se

2 tankar på “Nyfiken på vår kvarn?

  1. Jessica Karlsson

    Hejsan ! Jag är intresserad av att lära mig mera om er kvarn fredagen den 11 oktober. Jag har en son på 5 månader som också är nyfiken o gärna vill följa med 🙂 oavsett om vi får komma el ej så verkligen ett bra initiativ av er.

    Mvh Jessica Karlsson

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s