Årets fikonskörd har kommit!

Så här års är det extra härligt att jobba på Saltå Kvarn. Det är nämligen nu som årets skörd av fikon från Turkiet anländer. Så fantastiskt goda – söta, sega och mjuka och så knastrar de så skönt mellan tänderna!

Fikon

Fikonen skördas redan i september och får då ligga och torka i solen i sju dagar. Sen ska de tvättas, rensas och paketeras. Trängseln blir sedan stor i hamnstaden Izmir. Ingen får nämligen starta exporten och lämna hamnen innan ett visst datum som regeringen bestämmer. Fikonen åker sedan båt till Södertälje och därifrån lastbil till oss i Järna. Vi klimatkompenserar hela transporten.

DSC_0277

Större delen av världens torkade fikon kommer från Turkiet. Det finns många olika sorters fikon, bara i Turkiet växer 600 olika sorter. Saltå Kvarns soltorkade fikon är av sorten Sarilop och kommer från familjeodlingar i trakterna kring Izmir i västra Turkiet. Fikon som äts färska är av en annan sort.

DSC_0284

Ungefär en tiondel av Turkiets fikonskörd är ekologisk, vilket bland annat innebär att man inte använder konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Exempelvis används inte giftgasbehandling med fosforväte mot skadedjur vid hanteringen av fikonen, vilket däremot är vanligt i konventionell fikonproduktion. Den ekologiska metoden är att vid behov istället chockfrysa fikonen.

5021_Fikon_250g_web

/Jennifer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s