Underbara Claras morotsbröd med honung

Underbara Clara bjuder oss här på sitt oemotståndliga morotsbröd. Hon rekommenderar att man gör dubbel sats, för de är försvinnande goda!

morotsbrod-med-honung

Mjölk 5 dl
Jäst 50 g
Rapsolja 0,5 dl
Morötter, finrivna 2-3 stora
Honung 2 stora matskedar
Salt 1 tsk
Grahamsmjöl 1 dl
Havregryn 1 dl
Vetemjöl 8-10 dl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan grahamsmjöl och havregryn och så mycket vetemjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag, den ska vara ganska klibbig. Ställ på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarmelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

1 tanke på “Underbara Claras morotsbröd med honung

  1. Lisbeth

    Jag gjorde brödet igår men det blev misslyckat. Kanske hade jag i för mycket morötter, 2-3 stora är ju väldigt oprecist. Jag hade 2,5 Kanske därför blev brödet ogräddat trots att jag gräddade det knappt 30 min, efter 15 var det alldeles degigt inuti. Eller så var det nåt annat fel, vad vet jag.??
    Hur gör man när man ”bakar ut” en grötig konsistens? Skulle man bara hälla ut ”gröten ” i plåten i st?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s